Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Fekete macska a megyei közgyűlésen

Szeged - Idei első ülését tartja a megváltozott hatáskörű megyei közgyűlés 9 órától a megyeházán.

Döntenek a főjegyzői pályázat kiírásáról, és vége a közgyűlésnek.

Pofátlan politikai nyomulás

10.05:
Szabó Bálint (DK) kíván hozzászólni. Mielőtt erről döntenének, Tóth Péter arra kíváncsi, jogilag hogy lehet megakadályozni ezt a "pofátlan politikai nyomulást". Toroczkai is azt szeretné tudni, hogy lehet megakadályozni jogilag Szabó Bálint szereplését. Szerinte a DK "az IMF, illetve ennek a pénzügyi körnek a kémje".
Magyar Anna: meg fogjuk nézni a jogi lehetőségét annak, hogy az épületben ki tarthat sajótájékoztatót (Szabó a közgyűlés előtt a megyeháza épületében beszélt a sajtónak).
Az elnök hangsúlyozza: arról, hogy szót adnak-e neki, a kögyűlés dönt. Szavaznak, és elutasítják a kérést.
Piri József szerint legalább egyszer meghallgathatták volna, hogy mit akar.

Pap Gabriella esze máshol járt

A 2012-es munkatervről szóló előterjesztést a bizottságok megtárgyalták - kezdi Magyar Anna, de Pap Gariella (Fidesz) szerint nem, aztán helyesbít: tárgyalták, de egy pillanatra máshol járt az esze.
Tóth Péter szerint a megyei polgármestereket meg kellene hallgatni hamarosan. Piri József egyetért.

Megszavazták a bizottságokról szóló előterjesztést

9.55:
Megszavazzák az előterjesztést, most a bizottsági tagokról döntenek. Nincs vita, szavaznak - átmegy ez is.

Toroczkai nemmel fog szavazni

9.47: Toroczkai László (Jobbik ) közli, hogy nemmel fog szavazni, mert a változtatásokkal a megye kormányzati törekvésnek engedelmeskedik. 

Simicz József: "Dobákné, régi gyerekkori ismerősöm!"

9.40:
Simicz József (MSZP) szerint érthető, hogy a Fidesz többséget akar a bizottságokban, de megfontolandó a pénzügyi bizottság 5 fős létszáma. - Arra szeretnélek kérni Dobákné, régi gyerekkori ismerősöm, hogy hagyjunk fel azzal, hogy visszamutogatunk. Mi, 20-an képviselők felelősek leszünk valamilyen szinten a megye dolgaiért. Óriási kompromisszumkészségre van szükség ahhoz, hogy uniós forrásokra és kormányzati szimpátiára pályázzunk. Tegyük félre a visszamutogatást és a politikát, koncentráljunk a feladatokra! - fogalmaz.

Gémes László (a Fidesz-KDNP frakcióvezetője): az legyen bizottsági tag, akinek fontos, hogy ott legyen és jelenlétével megtiszteli az üléseket - ezt az elvet követték. 11 bizottsági tagság szűnt meg, ebből hatot a Fidesz "engedett el", de minden frakció hozzájárult a takarékossághoz.

Csányi László (Fidesz): koncentráljunk a feladatokra, mindenki dolgozhat, aki akar.

Dobák Lászlóné átadná a pénzt és a pozíciót, de nem kell

9.30: Dobák Lászlóné (Fidesz): "az ellenzéknek nem mindig volt meg a megfelelő aktivitása a részvétel terén" a bizottsági munkában,  ezért is több a fideszes képviselő a bizottságokban. - 60 párezer forint a nyugdíjam, de lemondok az ön javára a bizottsági tagságról és díjról! - mondja Dobák Lászlóné Gazdag Jánosnak, aki nem kéri.  

Piri: nem a pénzről van szó, hanem a beleszólásról. Magyar Anna: be lehet ülni a bizottsági ülésre annak a képviselőnek is, aki nem tag.

Csökkentik a bizottságok számát és tagságát

9.18: Most tárgyalják a bizottságok és bizottsági tagok számának csökkentését, iletve Vízhányó Ferenc alelnök javaslatát, aki társadalmi megbizatásban dolgozna január 1-től. Így a három alelnök közül mindegyik így dolgozik, ami olcsóbb a megyének.

Gazdag János véleménye: a 12 tagú Fidesz frakcióból 6 fő, a Jobbik két képviselője közül egy, a 6 fős MSZP-ből két képviselő kap bizottsági tagságot, ami aránytalan, de tudomásul veszik a szocislisták.
Piri József (MSZP)  szerint a pénzügyi bizottság tagsága lehetne több háromnál, de annak fényében kell majd dönteni, ahogy a feladatok kialakulnak. A rugalmassággal Magyar Anna is egyetért.
Ádók János alelnök a Gazdag János által elmondottakra reagál:  a Fidesz frakció szeretné a többségét biztosítani a többségét a bizottságokban.

Magyar Anna babonás?

9.12: Megérkezett Magyar Anna elnök, aki  egy játék fekete macskát tett ki maga elé az asztalra. Mint mondta, a péntek 13 miatt.

DK: elég egy bizottság

9.04: A közgyűlés előtt Szabó Bálint, a Demokratikus Koalíció Szegedi Szervezetének nevében felszólította a szerinte csak "magát Csongrád megyei közgyűlésnek nevező társaság" tagjait, hogy tiszteletdíjukat, juttatásaikat egy általáuk kiválasztott szervezetnek ajánlják fel. Szerinte a közgyűlés törvényi kötelezettségének annyival eleget tenne, ha egy három fős jogi és pénzügyi bizottságot működtetne, többre nincs szükség.

- Ki ez, milyen párt ez? -  kérdezte a közgyűlésre érkező jobbikos Toroczkai László a sajtótájékoztató mellett elhaladva. A korábbi közgyűlés után a jobbikos képviselők azt mondták: Szabó Bálintot legközelebb fizikai erővel fogják eltávolítani a közgyűlésről.


Korábban írtuk:

Újrarendezik magukat: döntenek a szervezeti és működési szabályzatukról, módosítják a munkatervet és főjegyzői pályázatot írnak ki ki a decemberi közgyűlésen ünnepélyesen is elbúcsúztatott Kovalcsik Andrea helyére. A kevesebb feladat miatt csökkentetnék a bizottságok számát négyről háromra, és a bizottsági tagok is kevesebben lennének egy előterjesztés szerint.

Az eseményt a helyszínről tudósítjuk.

Olvasóink írták

 • 7. nagyzsuzsa 2012. január 13. 22:25
  „"Döntenek a főjegyzői pályázat kiírásáról"
  Minek ez a kiírásos cirkusz, amikor már rég megvan az új főjegyző személye. Eddig is jól szaladt a szekér vele.”
 • 6. DMagóg 2012. január 13. 15:15
  „Réges régi kérdés: Megy-e a megye?”
 • 5. Herli 2012. január 13. 15:05
  „60 párezer forint a nyugdíjam - mondja Dobák Lászlóné

  Tényleg? Akkor nem erőltette meg a nyugdíj járulékfizetést sem. Hova ment a dugi pénz? Azt kell most elővenni és pótolni a nyugdíjat !”
 • 4. joy 2012. január 13. 14:42
  „Mit bohóckodnak ezek a jogfosztottak?
  Oszlassák föl a testületet, és menjenek kapálni!
  Bár ahogyan a demokráciát "csinálják", abból is csak kárunk lenne.
  :o(”
 • 3. jozko 2012. január 13. 12:21
  „"Tábornokok" - hadsereg nélkül.

  Addig kellene szélnek ereszteni őket, amíg -fontosságukat hangsúlyozva- valami nagyon fontos/nak tűnő, valójában csak látszatmunkát nem találnak maguknak!”
 • 2. DMagóg 2012. január 13. 11:14
  „"Szavaznak, és elutasítják a kérést."
  A nemzeti együttműködési nyilatkozat szellemében, a demokratikus ellensúlyok fontosságának figyelembevételével, csak úgy símán KUSS!”
 • 1. papika56 2012. január 13. 09:57
  „Ha megszünt a Megyei Hívatal ----EZEKRE az emberekre MIÉRT VAN SZÜKSÉG ?????? Nem kellene őket is kirugni ?????
  Ha nincs megye--nincs munka se ---nincs szükség erre a bandára se !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehajolni a fillérekért

A megye meghatározó cégei közül ötöt kérdeztünk arról, milyen gazdasági évre számítanak 2012-ben. Tovább olvasom