Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Fekete Sas? Cserepes? Egyre megy...

Szeged - Aláírást gyűjtenek a Cserepes soron lakók, mert nem tudják, miért ilyen magasak a költségeik. A telepen élő családok annyit fizetnek, mint a belvárosi lakások bérlői, és ez nem tetszik nekik. Levélben szólítják fel az IKV-t, hogy nyilvánosan válaszoljon a kérdéseikre.
Egy környékbelivel sétálgatok a Cserepes sori telepen. Ő hívott ide, hogy nézzek körül. Hamar körbejárjuk, két utca az egész. A szembejövők folyton csak azt kérdezik alkalmi idegenvezetőmtől:

- Na, mit tudsz? Bontják már ezeket?

Nem tud semmit ő sem. Csak azt, hogy bizony lassan bontani kellene, és a Cserepes soron élők többsége már nem akar a piac mögötti putriban lakni. Persze nincs hova menni. Ez van, ha drága is. Senki ne gondolja, hogy a Cserepes soron olcsó lakni. Nagyon nem az. Egy 40 négyzetméteres, komfort és vízóra nélküli lakásért akár 20 ezer forintot is fizetnek a lakók havonta. Ha van rá pénzük. Nem titok, hogy a Cserepesen nem a középosztály lakik.

Mintha a belvárosban lennénk

Ebből a pénzből egyébként a Fekete Sas utcában is fenntartható egy önkormányzati lakás. Itt vízóra nélkül 20 ezer forint körüli összeget kell fizetni havonta. A vízóra egyébként a történet főszereplője lesz később, de folytassuk a sétát a kidőlt-bedőlt falú házak között. Ahogy körbeérünk, spontán lakógyűlés kezdődik. Emberek jönnek elő házukból, számláikat az orrunk alá dugják.

A Cserepesen élők nevére évente érkeznek számukra titokzatos számlák. Fotó: Segesvári Csaba
A Cserepesen élők nevére évente érkeznek számukra titokzatos számlák.
Fotó: Segesvári Csaba

- Tessék! Be van fizetve mind, mégis 60 ezret kiszámláztak pluszba – méltatlankodik egy asszony, közben vastag papírköteggel hadonászik.

A Cserepesen élők nevére ugyanis évente érkeznek számukra titokzatos számlák. Annyit ír rajtuk csupán: „Külön szolgáltatások". Nincs részletezve, tételesen lebontva, csak egy összeg áll a papíron. Ezzel két dolgot is tehetnek: befizethetik vagy „hozzáírathatják a többihez". Sokan csak halmozzák az adósságot. Dühösek. Nem csak az eladósodás miatt, bár kétségkívül azt viselik legnehezebben az egyébként is szegény emberek. Dühösek, mert úgy érzik, becsapja őket az IKV. Azt mondják, fizetnek karbantartási, felújítási díjat, de már szinte rájuk omlanak a házak; kéménydíj is van, de kéményseprő a háztetőn még nem járt, fizetnek a közös világításért, de az udvarokon egyetlen villanykörte sincs.

A Cserepes soron élők ezért összefogtak, és levelet írtak az IKV-nak és az önkormányzatnak, amelyben arra kérik az illetékeseket, hogy nyilvánosan válaszoljanak a kérdéseikre. Milyen szolgáltatásokért kérnek tőlük pluszpénzt? Mely lakásokon milyen munkálatokat végeztettek el, mikor és milyen szolgáltatásokat nyújtottak a kért összegekért? Választ várnak arra a kérdésre is: mi az akadálya annak, hogy lakásonként külön vízórát helyezzenek el?


A pénzt elviszi a víz

A delmagyar.hu kérdéseire Soós Ferenc, az IKV Zrt.kezelési igazgatója válaszolt: elmondta, hogy minden évben küldenek elszámoló számlákat. A külön szolgáltatás pedig egy gyűjtőnév. A kezelést, a takarítást, a közös áramot, a szemétszállítást,a karbantartást és a vízfogyasztást, valamint az egyéb szolgáltatásokat egyszerre jelöli. A telepen ugyanis mindenki év közben állandó díjakat fizet, de a valós fogyasztás havonta változik, melyeknek tényleges fogyasztás szerinti éves összegét ez az elszámoló számla takarja.

A cég szerint a költségek jelentős része a vízfogyasztásból származik. A Cserepes sori házaknak ugyanis csupán egy közös vízórájuk van. Így nem tudnak mást tenni, mint a telepre bemenő vízmennyiséget szétosztani az ott lakók között. Soós Ferenc szerint nem oldható meg a lakásonkénti vízórák felhelyezése, mert abérlők által, engedély nélkül a csövek „összevissza" lettek vezetve az évek során, és még a vízmű sem tudja pontosan, hogy melyik vezetékre melyik lakás csatlakozik. Állandóak a szivárgások, de mivel társasházakról van szó, a tulajdonosoknak is ki kellene venniük a részüket a vízvezeték-hálózat felújításának munkálataiból tulajdoni hányaduknak megfelelően, de erre nem hajlandóak, ezért nem lehet kicserélni csöveket.

A nagyításhoz kattintson a képre!
A nagyításhoz kattintson a képre!

Soós Ferenc a számon kért karbantartási munkákról csak annyit mondott, több tucatszor kellett az ott található ingatlanokon beavatkozást végrehajtani, ezek között födém-helyreállítás, kéményfelújítás, kerítésjavítás, és zárcserék fordultak elő leggyakrabban az elmúlt egy évben a Cserepes sori telepen. A lakók természetesen a kezelési irodán megtekinthetik az elvégzett munkálatokról készült tételes számlákat.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. anti 2008. november 19. 11:51
  „Az imént találtam:
  Gyurcsány Ferenc Miniszter Elnök Úr részére


  Nyílt levél

  Tisztelt Gyurcsány Ferenc Miniszter Elnök Úr!

  Alulírott Czirok Péter, (a Lakhatás Iskolázottság Foglalkoztatottság közhasznú Egyesület elnöke) a szegedi Cserepes soron található cigánytelep lakói nevében írok Önnek.

  Az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zártkörű Részvénytársaság, rövidített neve: IKV Zrt. ( Szeged, Dáni utca 14-16. ) Az IKV Zrt. tevékenységi körébe Szeged Megyei Jogú Város mindenkori közigazgatási területén az ingatlankezelési, értékesítési, épület-felújítási, karbantartási és korszerűsítési tevékenység ellátása tartozik.


  Az IKV Zrt. közszolgáltatónak minősülő szerv, szerződéskötési kötelezettség alapján a lakosság alapvető szükségleteinek ellátására irányuló szolgáltatást nyújt, így különösen a villamos energia-,gáz-,víz-, szennyvíz-szolgáltatást.

  Jelen esetben a szegedi IKV Zrt. olyan helyzetbe hozott bennünket, amely már tarthatatlanná vált.

  A történet megközelítőleg 4 éve kezdődött, amikor is az IKV Zrt. és az Önkormányzat a cigánytelepet társasházzá minősítette anélkül, hogy a lakók ezt elfogadták volna. A telepi lakások 25%-a magántulajdon, míg 75%-a önkormányzati szociális bérlakás. Az IKV Zrt. hosszú évek óta semmiféle felújítási munkát nem végez el, ennek ellenére rendkívül magas lakbérek és közös költségeken kívül évente - ,,külön szolgáltatások" címszó alatt - küld olyan számlákat, amelyek érthetetlenek.

  Minden épület négy lakásra van osztva. Egy épületnek a négy lakáshoz van hiteles vízórája, amit a Vízművek alkalmazottja kéthavonta le is olvas. Vélhetően ezt számlázza az IKV Zrt. felé. Az IKV Zrt. ezzel ellentétben nem e mérők fogyasztását veszi figyelembe, hanem a Cserepes sor végén elhelyezett főmérőre hivatkozik! A villanyórákat a telekhatárokról az IKV Zrt., a CKÖ és az Önkormányzat kérésére teljesen szabálytalan vezetékeléssel a lakásoktól jókora távolságban helyezték el. Azóta 14-20 ezer forint közötti villanyszámlákat kapunk a Démásztól. Az IKV Zrt.-től arra sem kaptunk még választ, hogyan lehetséges az, hogy havi 7000 forintos szennyvízszállítási díjakat számláznak ki, miközben évente egyszer (vagy még inkább 2 évente) szippantják az aknákat.

  Az itt élők munkanélküli, többszörösen is hátrányos helyzetű emberek. Ezeket a valótlanságokon alapuló extra költségeket kifizetni nem tudjuk.
  IKV Zrt. által el nem végzett felújítások, karbantartási munkálatok ellenértékét Cserepes sori telepen élők részére kiszámlázza, azonban az épületek külső műszaki állapota arról árulkodik, hogy a szolgáltató egyáltalán nem végzett semmilyen felújítási, karbantartási munkát a Cserepes soron. Ezen felül rendelkezem 2007. februári fényképekkel a cserepes sori épületekről, amelyek összehasonlíthatóak a mai állapotokkal.

  Tudomásunk szerint az IKV Zrt. házon belül készíti a számláit. Az állítólagosan elvégzett felújítási munkákról a lakók által aláírt munkalapokkal sem rendelkezhet, ami - véleményünk szerint - már komoly jogi aggályokat vet fel.

  Úgy gondoljuk, hogy ami most Szegeden történik, az egy ellehetetlenítési politika része, amelynek végeredményeként, a cserepes sori romák ki lesznek semmizve. Elveszítjük a lakásainkat, súlyos lakhatási problémáink lesznek.

  Az ügy hátterében véleményünk szerint az áll, hogy a putri telep háta mögött, a házaktól néhány méterre most nyílt meg Európa legnagyobb Tesco áruháza, épül a Praktiker, az OBI, az Aldi és a KIKA. A Mars téri nagypiacot a Cserepes sori piacra költöztetik, valamint a buszpályaudvar is a teleptől 3-400 méterre kerül. Ezáltal a Cserepes sori cigánytelep területe Szeged legértékesebb építési célú területévé lépett elő.

  A város telep felszámolási tervvel nem rendelkezik, információkat nem hajlandóak adni. Joggal félünk, hogy az eladósítás csúcspontjaként - az előzmények ismeretében - kitelepítésekben gondolkozik a város vezetése.
  Lásd bővebben az erről készült riportot is: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fekete_sas_cserepes_egyre_megy/2073380/

  Ahogyan a cikkben is olvasható, aláírásokat gyűjtöttünk és levélben fordultunk az IKV-hoz, a polgármesterhez és a jegyzőhöz.

  Hasonló helyzet már előfordult itt Szegeden. Megközelítőleg 3-4 éve a repülőtér mellett állt egy több emeletes épület, amelyben roma családok éltek. A város - egy alapítvány közvetítésével és segítségével - kitelepítette az embereket Jánoshalmára, Öcsödre...stb. Később kiderült, hogy a nevükre csak papíron kerültek ingatlanok(?), hajléktalanként tértek vissza valamennyien Szegedre
  Lásd bővebben a releváns parlamenti ülésnap jegyzőkönyvét: http://www.szmm.gov.hu/download.php?ctag=download&docID=1043

  Úgy véljük, hogy félelmeink megalapozottak, azonban nem találunk már más lehetőséget, mint ha Önhöz fordulunk. A CKÖ segítségére nem számíthatunk, sőt, sajnálatos módon a CKÖ az IKV Zrt.-vel együttműködik az ellehetetlenítésünk érdekében.

  Egy kis dokumentumfilmet is forgattunk, amit ezen a linken is meg lehet tekinteni. http://romalap.eu/page.php?236


  Tisztelt Miniszter Elnök Úr!


  Ön, mint a Magyar Szocialista Párt általunk is nagyra tartott vezetője, aki jelenleg is kiáll a Szlovákiában történt magyarok ellen elkövetett atrocitások ügyében is., úgy gondoljuk, hogy joggal bízhatunk abban, hogy Magyarországon minket - akik egyszerre vagyunk romák és magyarok is - így képvisel a fentebb említett problémáink megoldásában
  Botka László polgármester Úr az iskolai deszegregáció terén élen jár. Sajnálatos, hogy a lakhatás és a munkahelyteremtés terén nincsenek ilyen előrelépések.

  A szegedi önkormányzat Dr. Botka László Polgármester Úr vezetésével (MSZP) nem hallgat meg minket, a cserepes soron élő emberek segélykiáltásait jelen esetben nem hallja meg, ezért csalódottak vagyunk a helyi vezetéssel szemben. Ügyünk túlmutat Szeged városán, ezért kérjük Önt, hogy fogadjon engem hivatalában, hogy az érintett 30 család problémáiról részletesebben tájékoztathassam.

  Tisztelt Miniszter Elnök Úr, bizakodva várjuk válaszát.

  Szeged, 2008. november. 12..

  Tisztelettel: Czirok Péter

  Lakhatás Iskolázottság Foglalkoztatottság közhasznú Egyesület (LIFE)

  http://romalap.eu/news.php?extend.572”
 • 82. LIFE 2008. október 30. 20:35
  „81. hozzászólás Hippi kuruc.info/r/1/29921/ 2008.10.25. 20:59

  Mit szólnék ennyi fröcsögő baromsághoz?

  A hasamat fogom a röhögéstől.”
 • 81. Hippi 2008. október 25. 20:59
  „LIFE, ehhez mit szólsz?

  http://kuruc.info/r/1/29921/”
 • 80. yuppie. 2008. október 25. 19:29
  „Blikkre nem szokás ennyit számlázni, nem lehet hogy tényleg annyi az annyi?”
 • 79. Alas 2008. október 20. 13:06
  „Itt a régi mondás alkalmazandó:
  Közös lónak túros a háta.
  Nyilván vannal olyanok akik több vizet használnak, nyitva hagyják a csapot, vagy csak egyszerűen ha csöpög akkor nem javitják meg.
  Az egyetlen megoldás fogyasztás szerinti mérésre és számlázásra, a vizvezetékrendszer felújitása - amit az IKV szivesen el is végezne - a gond ott van, hogy a cigányoknak ezt ingyen szeretnék.

  Ha egy Budapesti társasházban ki lehet kapcsolni a gázt télen mert nem megfelelőek a gázvezetékek akkor Cserepesen miért nem lehet elzárni a vizet amig a tartozások nem folynak be?

  Valószinűleg azért mert a cigány egy védett faj - vajon miért, hiszen nincs kihalóbabn - sőt!”
 • 78. borzimorzi 2008. október 20. 12:46
  „Ez szerintem nem érv. Ha nem adják össze a pénzt a vízvezeték felújítására, akkor a víznek akár a fele is elszivároghat a semmibe.

  Ugyanígy egy 80 nm-es panellakás nyilván nem elitebb egy 160 nm-es háznál. Aztán mégis a panelban kell havi 40ezer forintot fizetni télen a távfűtésért, a jól megépített és szigetelt, gázfűtéses házban meg feleannyit sem, hiába kétszer akkora az alapterület és elitebb az ingatlan.

  Az állagromlás, a felújítások hiánya, a karbantartás el nem végzése bizony nagyon sokba kerül. Szökik a víz, a hő, az áram. Nincs ezen mit csodálkozni.

  Inkább azon van mit csodálkozni, hogy ezeknek az embereknek ez mind újdonság. Hogy csak most szembesülnek vele, hogy az általuk lenézett és parasztnak csúfolt emberek nem ok nélkül dolgoznak a házukon, nem ok nélkül költik a pénzüket a vízvezetékek vagy a szigetelés felújítására, hanem azért, mert különben nagy a veszteség. Nekik is megfelelően karban kellett volna tartaniuk az ingatlant, mert a bérlőnek is vannak kötelességei. Pl. az állagmegóvás. Ja, hogy azt nem? Hát, akkor tessék kifizetni a cechet...

  Persze, az is lehet, hogy az IKV is csal. Akkor pereljék be, ennek ez a módja. A különféle roma jogvédő szervezetek tízmilliószám kapják az adófizetők pénzét, futja rá. Nemrégiben csak Kolompár Orbánnak egyedül sikerült 13 milliót elsinkófálnia. Nahát, kérjék számon Kolompáron, hogy azon a pénzen miért nem a Cserepesen élőknek fogadott ügyvédet!

  Csót:
  b”
 • 77. Szinti Roma 2008. október 15. 22:45
  „Elöször is szeretném leszögezni, hogy nem minden roma nagyon sokan nem bünöznek söt!Egy cigánytelepen élö vajon miért fizet annyit, mint teszem azt ki szebb vagy elitebb környezetben él! Ez olyan minta Bpesten teszem azt a dzsubujisták,vagy a Köbánya egyes részein annyit fizetnének mint teszem azt egyes zöldövezeti átlag vagy luxuskörülmnyek között élök, noha sokan az eöbbieknél szinte kijátszák az adóhatóságokat e tényekröl szinte alig alig hallani valamit no szemrehányásokat szeretnék tenni sem a nem cigánynak ,sem a cigányoknak, de anno az én nagyszüleim is cigánytelepen éltek muzsikából szegesmesterségekböl ,de volt esélyük jobb körülmények között élni, hisz bizony a nem cigány paraszti és prolirétegekkel együtt volt esélyt arra, hogy feljebb vagy lagalább az átlagszintre emelkedjenek ez rég volt igy lettem átlagszintenélö c.ember. Segitség kell és észrelehet is venni kik azok akik élenének is vele és nem kell állandóan általánositani ,noha van sok sok próbléma mind az oktatás, és emberi humánum terein ,de ez nem csak romaügy össz.társ. próbléma !”
 • 76. egyszeru polgar 2008. október 12. 13:44
  „Kedves hozzaszolok! Semmi sem egyszeru. A lenyeg, hogy valoban megoldast kell keresni, ez pedig szidkozodassal, gyalazkodassal nem fog bekovetkezni. Meg mindig azt javaslom, hozzaerto fuggetlen szemely megbizasaval utana kell jarni a dolgoknak s akar birosaghoz lehet fordulni. valoszinuleg penzbe kerul a dolog, de mint irtam, a vallalkozo akar ´adomanynak´ is feltuntethetne a vegzett munka osszeget.Tudom, nap mint nap megkerdojelezodik az igazsagszolgaltatas objektivsege, mas megoldas viszont nincs.
  Esetleg panaszos levellel lehet fordulni a varosvezetosegehez, akik hivatalbol ki kell, hogy vizsgaljak az ugyet. Nem vagyok naiv, de mindennek meg van a maga elintezesi modja. Nem lehet kikerulni a hivatalos szerveket. az IKV is egy vallalat, meg ha allami is. Jogi szemely, tehat jogilag tamadhato barmikor.”
 • 75. SP 2008. október 11. 22:00
  „????????? 74. hozzászólás Tutsy 2008.10.11. 18:05" Az IKV-t nem szidni kell" ??. ????
  MÁSIK vélemény talán nem olvastad el? :
  1," A vízórák esetében következő a történet: minden épület négy lakásra van osztva. Egy épületnek a négy lakáshoz van hiteles vízórája, amit a vízművek kettő havonta le is olvas! Vélhetően ezt számlázza az IKV felé! Az IKV ezzel ellentétben nem ezen mérők fogyasztását veszi figyelembe, hanem a cserepes sor végén elhelyezett főmérőre hivatkozik! "
  2,!!!!??????"majd IKV-s munkaruhában lévő, IKV-s dolgozóként bemutatkozó, IKV dolgozóknak látszó emberek szétverték a lakásokat 5 kg-os kalapácsokkal." !!!!!????????”
 • 74. Tutsy 2008. október 11. 18:05
  „Az IKV-t nem szidni kell, hanem el kell menni a minden évben tartandó társasházi közgyőlésre, ott lehet véleményt nyilvánítani, szavazni a költségekről.
  Jogok, kötelességek, házirend, gondolom a telepiekre is vonatkozik belőle valami, ugyanúgy,mint egyéb az IKV által kezelt vegyestulajdonú társasházaknál.
  Renitens lakókkal megtűzdelt házakban bizony az általuk okozott rongálást, pazarló fogyasztást is kiszámlázzák a lakóközösségnek, ami nagyon igazságtalan, de sajnos így működik.”
 • 73. zoltanz 2008. október 11. 16:00
  „Témánál vagyunk megint, értem ezalatt a cigánykérdést. Meggyőződésem, nincs ebben az országban egyetlen magyar család sem, ahol ne folyna róluk szó. Csak idézni tudom, amit a szülők, nagyszülők mondtak idevonatkozóan. Régen, a "Kádári idők" alatt nem volt olyan nagyobb település hazánkban, melynek perifériáját ne cigánytelep csúfította volna. Éltek egyrakáson, mint most, de nem volt segélyezési rendszer, így nem maradt más megoldás, dolgozniuk kellett. Voltak teknővájók, vályogvetők, kosárfonók, zenészek, az akkori építőipar nagy számban foglalkoztatott cigánycsapatot kubikosoknak, segédmunkásoknak. A városok terjeszkedésével együtt járt a putrisorok felszámolása, szétszórták őket más-más kerületekbe, kaptak lakást, amit pillanatok alatt amortizáltak. Visszavonultak ismét egy helyre (egységben az erő) és élik azóta is ősközösségi szinten mindennapjaikat. Mert nem is akarnak integrálódni, hiszen így nekik sokkal jobb! A fekete pokol elszabadult, rossz politikai stratégiát követően, nincs kilátás a megfékezésükre. Ami a számláik összegét illeti, arról csak annyit, hogy a családsegítő finanszírozza, közpénzekből. De ha a parazita életvitel mellett még követelőzhetnek, fenyegetőzhetnek, akkor itt a Magyarnak nem lesz hazája, ha ez így megy tovább. Nagy egyedszámról van szó, a szavazatuk a választások idején döntő jelentőségű, analfabétaként az "X"-et mindegyik le tudja írni. Nem babusgatni kell őket, hanem egyirányú menetjegyet adni a kezükbe, egyenesen Indiába.”
 • 72. SP 2008. október 10. 22:00
  „Szia! 71. hozzászólás LIFE romalap.eu/holocaust 2008.10.10. 21:33
  Más kisebbségi csoportok erős vallási alapon, szigorú zárt vallási közösséget alkotnak, amit a gazdasági és politikai életben jelentősen hasznosítani tudnak. Saját erkölcsi és viselkedési normát alakítanak ki, ami a közösség számára kötelező, és szinkronban van a törvényekkel is. Ez az erejüket megsokszorozza. A működő mintákat felhasználva a roma közösségek is így talán egyszer talpra tudnának állni, és felzárkózni másokhoz. Kiérdemelten elismert tagjaivá válhatnának a társadalomnak közmegelégedésre. Ha ez sikerülne nem lenne többé roma kérdés. Csak két kategória lenne hovatartozás nélkül: jó ember vagy gazember.”
 • 71. LIFE 2008. október 10. 21:33
  „Szia! :) SP 2008.10.10. 21:09

  Akkor lennék elkeseredve, ha a kucug féle szennylapok és szerzői dicsérnének. Ha már ennyire szidnak az azt jelenti, hogy bár csak nagyon keveset van lehetőségem tenni, az is több, mint amit ez az intoleráns, polgárháborúra vágyakozó bagázs el tud viselni.

  Ma Magyarországon nincs igazságszolgáltatás.
  Jogszolgáltatás van, amit csak azok élvezhetnek, akik meg is tudják fizetni.

  Igen, igazad van, szinte lehetetlen, azonban ha meg sem próbáljuk, esélyünk sincs. A mi helyzetünkből a nyerés egyébként is relativ. Mert ha azzal, hogy össze tudtunk fogni - a CKÖ uszítása, bizonyos helyi hatalmasságok által lefizetett emberek ellenére is - az példát mutathat másoknak is. Talán egy másik cigánytelepen is ráébrednek arra, hogy tenni kell magunkért, mert egyébként esélyünk sincs.”
 • 70. SP 2008. október 10. 21:09
  „Szia! 69. hozzászólás LIFE romalap.eu 2008.10.10. 17:38
  Akit lejáratnak, és ez lehet bárki, annak hiába van igaza. Az előítélet miatt, a koholmányokon nagyon nehéz felülkerekedni. Elvileg jogállamban élünk. A jogegyenlőség a romákat is megilleti és másokat is persze. A sérelmeket jogi útra kell terelni és minden nyitott kérdés tisztázandó. Nem lesz könnyű, szinte lehetetlen, de meg kell próbálni.”
 • 69. LIFE 2008. október 10. 17:38
  „dodó

  Ha már vezíred, az agyatlan emőke ideküldött, akkor válaszolok.

  1. Abban a izonyos cikkben benne volt, hogy a többség örömmel menne dolgozni.
  2. Nem a főnököm sem Mohácsi Erzsébet, sem más, ellentétben veled, aki arppy utasításait követve rohan mindenhova, ahol köpködni és fröcsögve lehet hazudozni.
  3. Tehát menj vissza a főnöködhöz, és bájcsevegjél vele.

  "A Cserepes sor házaiból eközben egyre többen csatlakoztak hozzánk. A legsűrűbben elhangzott vélemény: mindenki szívesen dolgozna, de nem húszezer, hanem legalább a mindenkori minimálbér összegéért."”
 • 68. dodó 2008. október 10. 17:17
  „62. hozzászólás LIFE romalap.eu

  Vegyes fogadtatás a cigánysoron: segílykéért közmunka?
  Hazudozós, csúsztatós Czirok Péterünk, LIFE-unk, Mohácsi Erzsébet szegedi helytartójának telepéről egy kis anzix. Ebből IS kiderül, hogy a cigók b*sznak dolgozni, és hogy LIFE meg sem próbálta rávenni őket, hogy felemeljék a koszlott seggüket, és valamit be is rakjanak a közösbe. De mit is vár az ember egy olyan cigánytól (LIFE), aki 37 évesen, 7 évvel ezelőtt rokkantosíttatta magát egy állítólagos szívinfarktus után, de azóta is töretlenül füstöl és késő éjszakába nyúlóan üldözi a nácikat, mérgelődik, uszít - mindezt az egészséges életmód jegyében. Hát igen, valóban így viselkedik egy infarktuson átesett ember. Igen, Czirok is egy ál-rokkant, ahogy a cigányok túlnyomó többsége mind Magyarországon, mind máshol.
  Plusz Arppi S.-kommentár: A reakciókból, a cigányok hozzáállásából jól látható, Czirok Péter ahelyett, hogy a földijeit próbálná rávenni arra, tanuljanak, dolgozzanak, mást sem csinál, mint a neten hadakozik a "rasszisták" ellen, másolja be az elmaradhatatlan, vonalas, politikai, fajvédői megrendelésre készült cociológiai "tanulmányokat" és, nem utolsósorban, jelentegeti fel, mószerolja be főnökénél, Mohácsi Erzsébetnél a szegregáló délmagyar iskolákat. A cigányság (a HELYI, Cserepes-sori cigányok, akik LIFE-fal egy utcában, egy telepen laknak!) normális életvitelre, tanulásra, szakképzésre, normális életre, melóra való kérlelése? Ugyan már. Ahhoz nem fűlik a foga. Esetleg ő maga is tudja, hogy úgysem érne el vele célt, esetleg a saját fajtatársai azon nyomban meglincselnék, ha egy ilyen "holnaptól nem bűnözünk, nem iskola- és munkakerülünk, hanem dolgozunk, elzavarjuk a gyereket a suliba és megpróbálunk mi is valami szakképesítést szerezni" programmal állna eléjük.”
 • 67. senior 2008. október 10. 17:13
  „egyszeru polgar 2008.10.10. 16:30

  Valamint a problémák tovább lennének halogatva, a kirekesztés, és a szegregáció lenne még nagyobb. A következő lépés a gázkamra lenne?

  Korrekt és tisztességes megoldás kell, nem pedig kitelepítés! Nem újdonság, hogy a cigánytelepek csak konzerválják a problémákat. Ne legyen újabb cigánytelep sem betonfal mögött, sem betonfalon kívül. Adni kell a cigány embereknek is egy esélyt. Aki pedig nem él vele, az mehet a laktanyába. Megközelítőleg 30 családról - 120-150 emberről - van szó. Lehet a számukra munkát biztosítani, hogy élni is tudjanak. Legalább elválna a sz@r a májtól. Ismerek sok embert a cserepes sori cigánytelepről, a legtöbbjük tisztességes, dolgos ember. Az pedig nem az ő szégyenük, hogy nem kapnak csak fekete munkát. Az IKV és az Önkormányzat szégyellje magát, hogy ilyen módon lehetetleníti el az egyébként is lehetetlen helyzetben élő embereket.”
 • 66. dodó 2008. október 10. 17:07
  „Nem mindegy (nekik) mennyi a számla, amíg a segíykébűl nem vonható le úgyis mi fizetünk helyettük!”
 • 65. egyszeru polgar 2008. október 10. 16:30
  „Jonnek a javaslatok. Valoban egy ures laktanya is jo megoldas, csak eppen szukseg lenne nemi atalakitasra. Igy a meglevo epulet is kihasznalasra kerulne, allami teruletek allami felhasznalasra kerulnenek.”
 • 64. CID 2008. október 10. 15:55
  „Ház kicsi udvarral ? Na ne már, ki velük a laktanyába, van ott elég hely, meg jó magas kerítés, s ráadásul le sem nagyon tudják lakni.
  Hogy a Cserepes sor felértékelődik ? TERMÉSZETES
  Az önkormányzat pénzt akar belőle ? HELYES
  Egy-két emberkének a zsebébe is csúszna ez-az ? NEM HELYES
  Az IKV/ÉKF mocsok, naplopó s korrupt banda ? IGAZ”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken nyit a megújult Jazz Kocsma

Szeged - Számos szegedi egykori törzshelye most új belsővel, új kulturális tartalommal nyit meg. A név marad, de a zenei paletta változatosabb lesz. Tovább olvasom