Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Feketelistán a kisteleki uniós beruházások

Kistelek - Mindhárom kisteleki beruházás szerepel a késésben lévő európai uniós fejlesztések listáján. Az egyik projekttől már elállt az önkormányzat, mert nem tudtak megegyezni a helyi gázszolgáltatóval. A két legfontosabb beruházás viszont elkészül – ígéri a polgármester.
Országosan 500 és 1000 milliárd forint között mozog a késedelem miatt veszélyeztetett uniós projektek értéke, ezek közül lesz, amelyekről lemond az állam, ha nem látnak garanciát a befejezésre – mondta lapunknak Csepreghy Nándor. A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár elismerte: a kormányzati honlapra kikerült feketelista egyik célja, hogy ösztönözze a projektgazdákat, minél gyorsabban zárják le a fejlesztéseket.

Három kisteleki beruházás is szerepel a nyilvános feketelistán, ezek közül egy, a település ipari területeinek közel 58 millió forintos infrastruktúra-fejlesztése már biztosan nem valósulhat meg. – Elálltunk a beruházástól, mert nem tudtunk megegyezni az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt.-vel. Azt szerették volna, hogy finanszírozzuk a gázvezetéket, és ők szolgáltattak volna rajta. Mindezt úgy, hogy 30 millió forintot kellett letennünk az asztalra, így nem vállaltuk a beruházást – fogalmazott Nagy Sándor polgármester. Hozzátette: a településnek van ipari parkja, inkább utat építenek hozzá, bevezetik a vizet, és megoldják a szennyvízelvezetést.

A települést érintő szennyvízkezelési rendszer kiépítését 3,6 milliárd forinttal támogatta az Unió, itt 1,8 milliárdos, míg a 477 milliós ivóvízminőség-javító projektnél 306 millió forint a késedelem a feketelista szerint. – A szennyvízkezelési rendszer kiépítéséhez három hónapja tudtunk hozzákezdeni, egy év alatt megcsináljuk azt, amire máshol két év kell – mondta Nagy Sándor, aki közölte: jelenleg 60 százalékos állapotban vannak a beruházások.

Az ivóvízminőség-javító programban Kistelek volt az első, ezért indult nehézkesen a kivitelezés. Az alapvezetékek és az épületek nagy része elkészült, a technikai eszközök már a településen vannak. – Nem látom veszélyesnek az elmaradást, határidőre elkészül mindkét beruházás – tette hozzá a polgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koldulás Szegeden: olyan ez, mint a horgászat

Olyan ez, mint a horgászat, türelem kell hozzá – mondta tegnap a szegedi nagyáruház passzázsán kolduló férfi, akit csak ritkán küldenek el a rendőrök. Kéregetett már Bécsben is, ahol 70 eurót is keresett egy nap. Tovább olvasom