Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Fékezés nélkül ütötték el a kerekes székes nőt

Szeged - Kerekes székkel próbált átkelni az úton Németh Lajosné kedd este a szegedi Olajbányász téren, amikor egy Suzuki fékezés nélkül elütötte. A 68 éves nő a kórházban meghalt. Tegnap mécseseket gyújtottak a mindenki által szeretett Pannika emlékére.
„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kedves szomszédunk, Németh Lajosné Pannika tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetésére a lakóközösség gyűjtést szervez, a portán elhelyezett gyűjtődobozban hagyott pénzből virágot vesz" – ezek a mondatok olvashatók a szegedi Olajbányász tér legnagyobb paneljének egyik lépcsőházában, amely előtt messziről látható a fekete zászló.

Tragikus baleset történt kedd este a Csorba utca Olajbányász téri szakaszán: kórházba szállítását követően belehalt súlyos sérüléseibe a 68 éves Németh Lajosné, akit egy piros Suzuki Swift ütött el. Az autó a József Attila sugárút felé haladt, amikor elütötte az elektromos kerekes székével haladó özvegyasszonyt, aki a zebrától néhány méterre próbált meg átkelni az úttesten.

– Hallottam egy csattanást, kinéztem az ablakon, megláttam anyukám kerekes székét, üresen. Rohantam ki az utcára. Ott feküdt a földön, méterekre a széktől és a behorpadt motorháztetejű autótól. Még pislogott, beszéltem hozzá, rám nézett. Aztán elhomályosult a tekintete. A mentősök elmondták: kevés a remény, koponyaalapi törése, bordatörése van az édesanyámnak. Néhány órával később meghalt a kórházban – elevenítette fel a kedd este történteket megrendülve Anna néni egyik lánya, Németh Mária.

Árván maradt a kerekes szék is. Fotó: rendőrség
Árván maradt a kerekes szék is.
Fotó: rendőrség

A tér egyik fájának tövében kis mécseseket, friss kardvirágot hagytak az itt élők és a hozzátartozók. Lányai, Mária és Anna, valamint egyik unokája, Hegedűs Anita tegnap délután sokadszorra gyújtotta meg az emlékezés mécseseit. 5 gyermeke, 11 unokája és 3 dédunokája siratja a mindenki által jó kedélyűnek, vidámnak ismert Pannikát, akit az egész környék szeretett. Mindig derűs volt, pedig 6 éves kora óta betegeskedett, akkor kapott gerincvelő-gyulladást, lábait érszűkület miatt 7 éve levágták.

– A Makkosházi körútnál lakott a barátnője, nála volt kedd este. Gyümölcsöt hozott az unokáinak. 30 éve lakunk itt, mindig ezen az útvonalon közlekedett – mesélte Németh Anna. Pannika a zebrától jó 10 méterre tudott csak átkelni az úton, mert a zebra cukrászda felőli oldalán nem volt rámpa, ott nem tudott közlekedni. Odébb, a cukrászda előtt alakítottak ki rámpát – a kukáknak.

– A baleset pontos körülményeit a Szegedi Rendőrkapitányság igazságügyi szakértő bevonásával vizsgálja. Az autó vezetője ellen büntetőeljárás indult – tájékoztatott Szenti Szabolcs rendőrhadnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. A rendőrök megállapították: a Suzuki 30 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, s fékezés nélkül ütötte el a mozgáskorlátozott asszonyt.

Mécseseket gyújtottak Pannika emlékére. Lánya, Mária virágot vitt a baleset helyszínére. Fotó: Schmidt Andrea
Mécseseket gyújtottak Pannika emlékére. Lánya, Mária virágot vitt a baleset helyszínére. Fotó: Schmidt Andrea

– Állítólag a hátul ülő 2 gyerekére szólt rá az autót vezető nő, aki szintén a környéken lakik. Azt mondta nekünk: egy pillanatra fordult hátra, hozzájuk beszélt. Ha jól tudom, 3 gyermeket nevel egyedül. Mindannyian sokkot kaptak a történtek miatt. Többször elmondta: nagyon sajnálja – mondta Anita, az unoka, aki szerint gyorsabban jöhetett az autó: nagymamája biztonsági öve hiába volt bekötve, mégis kirepült a székből. – A játszótér is tele volt gyerekekkel, miért kell így hajtani itt? Miért nincs egy fekvőrendőr az úton, hogy védje a gyalogosokat? – kérdezte megtörten.

„Nem vagyok biztonságban a kerekes székben"

Tóth Margit, a Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesületének elnöke elárulta: 3500 tagot számlálnak, Szegeden 800-at, de becslések szerint a lakosság 6 százaléka – megyénkben tehát több mint 25 ezer ember – küzd valamilyen fogyatékossággal. Szegeden nagyjából 600-an közlekednek kerekes székkel. – Bár az utóbbi években javul a helyzet, csak részben akadálymentesek a járdák. A város egészen nehezen járható kerekes székkel – Mórahalom kivételével ez minden megyei városra igaz. Viszont az is fontos lenne, hogy a kerekes székesek pontosan ismerjék a KRESZ szabályait, ezeket akár külön tanfolyamokon sajátíthatnák el – fogalmazott. – Nem vagyok biztonságban, ha kerekes székkel közlekedek, akadályba ütközök a kereszteződéseknél, zebráknál – ahol az autós inkább gyorsít, ha meglát, csak ne kelljen megvárnia, míg átkelek – panaszolta Fekete Albertné, a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesületének elnöke.

Olvasóink írták

 • 7. tahoszegedi 2009. július 18. 20:30
  „na erről beszélek ,az emberi baromság netovábbja:

  ,,Mély fájdalommal tudatjuk, hogy kedves szomszédunk, Németh Lajosné Pannika tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetésére a lakóközösség gyűjtést szervez, a portán elhelyezett gyűjtődobozban hagyott pénzből virágot vesz"

  remélem aztán a virág mellé kapott blokkot is kiteszik a temetés után, nehogy valaki még véletlenül is az emberi jóhiszeműséget kihasználva anyagi előnyre tegyen szert”
 • 6. bo 2009. július 17. 11:27
  „Valószínű, de a lángos legalább megmaradt!”
 • 5. NTK 2009. július 17. 08:02
  „4-hez:
  [...] Ebben a fenenagy EU-ban miért nincs kialakítva a gyalogátkelő a mozgáskorlátozottak számára megfelelően? [...]

  Ez a kérdés azért is érdekes mert 2 éve újították fel az Olajbányász teret és szűkebb környezetét. Valószínűleg nem telt rá pár ezer forint.”
 • 4. bo 2009. július 17. 07:43
  „3. Kedves "kapitány úr", gondolom soha nem sikerült közlekedni a saját lábadon kívül semmivel, ezért választhattad nick-névül egy kitalált bombázó pilóta nevét és ezért utálod ennyire a "motoros" társadalmat! Részvétem a családnak és hozzátartozóknak, de tudomásul kell venni, hogy a közút nem "játszótér", tehát vannak szabályai az igénybevételének. A gázoló piros suzuki és hölgy vezetővel.... isten mentsen meg mindenkit tőlük, de szerinted neki milyen trauma lehet, hogy szabályosan közlekedik és mégis valakinek a halálát okozta!? "börtönbe vele" .. és te fogod felnevelni a 3 gyerekét?! Ebben a fenenagy EU-ban miért nincs kialakítva a gyalogátkelő a mozgáskorlátozottak számára megfelelően? Ne légy ennyire elvakult!”
 • 3. Yossarian 2009. július 16. 18:27
  „a bíróság majd felmenti, és talán meg is dicséri a gázolót. az pedig egyenesen gyönyörű, hogy 30km-es sebességel halálra gázolta az áldozatot, aki egy kerekes székben ült.
  egyátalán nem mentség, hogy a néni nem a zebrán ment át, mert már az úttesten volt, tehát a vezetőnek látnia kellett, hogy ott van. ha tényleg csak alcsony sebességel hajtott, akkor meg kellett volna tudnia állni.
  de ez egy jellegzetes magyar mentalitás. -én autóban ülök, én vagyok az isten, és takarodjon min denki az utamból.- a nő még csak nem is próbált fékezni. az ilyenektől senki sincs biztonságban.
  börtönbe vele.”
 • 2. tibiszeged 2009. július 16. 15:31
  „Én nagyon sajnálom a nénit, de sajnos minden gyalogosnak és kerékpárosnak tudomásul kellene venni, hogy a közlekedés nem játék ,és csak sajnos akkor van a gyalogosnak elsőbsége, ha megadják!!!!!!!! Figyelni kell a sofört, és ha egyértelműen látszik hogy látja a gyalogost és el is engedi csak akkor és csak is akkor szabad a kocsi elé lépni. Ami még fontos hogy a kocsi mellett is jöhet másik jármű ami szinzén nagy odafigyelést igényel.

  Tapasztalatból mondom hogy a biciklisek a sarokhoz érve lassítás nélkül közlekednek a kerékpár sávon holott takarásban vannak a kereszt forgalomnak.

  Kérem higgye el minden gyalogos és kerékpáros, hogy ők könnyebben meg tudnak állni mint az autósok!!!!!!!
  Mint a fenti példa is mutatja hiába a gyalogos esőbsége ha ehunyt, és hiába büntetik az autóst, attól az anyukánk nem támad fel.
  Őszinte sajnálattal Tibor.”
 • 1. pille 2009. július 16. 12:39
  „Ugyan miért kellett még egy cikket írni erről a sajnálatos tragédiáról?!!
  Részvétem a Családnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védőfelszereléssel biztonságosabb

Szeged - Érdemes áldozni a biztonságra, hiszen egy esésnél a kerékpáros sisak akár életet menthet. A szeleburdi gyerekek nem vigyáznak magukra, a szülők feladata, hogy megóvják őket. Tovább olvasom