Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Fékezett habzású munkanap Szegeden

Szeged - Szombaton nyitva tartottak a hivatalok, bankok, az iskolák is megteltek élettel. A munkanap-áthelyezés ellenére azt tapasztaltuk: szombat reggel kihalt a város.
December elsején szombaton előre ledolgoztuk a hétfőre eső december 31-ét, ami pihenőnap lesz. A munkanap áthelyezésnek megfelelően nyitva tartottak a hivatalok, bankok, iskolába indultak szombat reggel a diákok. Végigjártuk a várost, ellátogattunk egy általános iskolába is, hogy megtudjuk: mennyire népszerű a szombati munkavégzés, a hétvégi iskola?

Forgalomról alig tudok beszámolni, sárgán villognak az újszegedi oldalon a Belvárosi híd lámpái – hallottunk a Rádió88 közlekedési híreiben szombaton reggel fél nyolckor. Végigautózva a belvároson kiderült: hiába munkanap a szombat, kihalt a város. Kinyitottak a bankok, hivatalok, közgyűlést tartottak a városházán. Ellátogattunk az okmányirodába is, ahol a hétköznapihoz képest minimális sorral találkoztunk: jól jártak, akik szombatra hagyták ügyeik intézését.

Végigautózva a belvároson kiderült: hiába munkanap a szombat, kihalt a város. Fotó: Segesvári Csaba
Végigautózva a belvároson kiderült: hiába munkanap a szombat, kihalt a város.
Fotó: Segesvári Csaba

"2012. 12. 01-én (szombaton) pénteki munkarend szerint zárva." olvashattuk az Állami Foglalkoztatási Szolgálat, hétköznapi nevén munkaügyi hivatal ajtaján. Többen megpróbáltak bemenni, majd kiderült: mivel pénteki nyitva tartás szerint dolgoznak a hivatalban, így a munkaügyi központ zárva. Pénteken nincs ügyfélfogadás.

– A gyerekek keveset érzékelnek a szombati tanításból, amiben a rövidített órák is segítenek. Azok is végeznek délben, akiknek 6 órájuk van – mondta a Weöres Sándor Általános Iskola igazgatója, Dobos János. Egy másodikos osztály matematika órájára is belestünk, hogy lássuk: hogyan viselik a nebulók a hatodik napi tanítást. – Én szeretek iskolába járni – kiáltotta egy 8 éves forma szőke kislány, miközben az első sorban a számtanpéldákat gyűrő fiúk fejüket támasztva merengtek a hétvégi tanításon. Persze a fiatalok nem tudhatták: 1970-es években minden szombaton volt iskola.

A gyerekek keveset érzékelnek a szombati tanításból, amiben a rövidített órák is segítenek. Fotó: Segesvári Csaba
Dobos János: A gyerekek keveset érzékelnek a szombati tanításból, amiben a rövidített órák is segítenek.
Fotó: Segesvári Csaba

A munkanap áthelyezések kapcsán többször felmerült: van-e értelme a hétvégi munkának? A Banknegyed Vállalkozói Központ elemzése szerint a vállalkozások 71 százalékánál a szombati munkavégzés minimális létszámmal folyik, érdemi, az üzletmenetet elősegítő tevékenység alig történik. Különösen igaz ez a külföldi tulajdonú cégekre. A cégek 78 százalékánál arról számoltak be, hogy ezeken a napokon – az ügyfélforgalmat kezelő területek kivételével – inkább csak háttér, adminisztratív jellegű munka folyik, többnyire a vezetők távollétében. A felmérésben részt vevők 92 százaléka ugyanakkor nem mondana le az egybefüggő négynapos munkaszünetről, inkább vállalják a szombati munkavégzés kényelmetlenségét.

December 15. szombat is munkanap lesz, a december 24-ei pihenőnapot dolgozzuk le.

Olvasóink írták

 • 12. Nostradamus 2012. december 03. 06:33
  „12: De kellett. Lehet, hogy volt, ahol kiadták szünetnek, de a gyerekem ment iskolába.”
 • 11. majdénmegmondom 2012. december 02. 19:35
  „csak mondom, hogy Hmvhelyen nem kellett iskolába menni :) se fékezve, se észnélkül !”
 • 10. Haho66 2012. december 02. 19:31
  „Nem mondjátok, hogy nem jöttök rá, hogy a munkanap miatt kell menni a gyerekeknek.
  Hová tegyem az elsős gyerekemet, ha dolgoznom KELL ezen a szombaton (is)?”
 • 9. Kathryn 2012. december 02. 18:07
  „mosómasa: Akkor máshol csípték el a napokat. Iskolavezető vagyok én is, de nekünk kijön a kötelező tanítási napok száma ezek nélkül is. Nem lehet, hogy jan 3-4-én nem mennek a gyerekeitek?”
 • 8. mosómasa 2012. december 02. 18:01
  „7. Kathryn 2012.12.02. 17:16
  Nem a síszünettel van kapcsolatban az, hogy tanulni kell 1-én, meg 15-én a sulisoknak. Itt nálunk- kis falusi ált. iskola- nincs síszünet, és mégis menniük kell a lurkóknak mindkét szombaton. Állítólag központilag van így .”
 • 7. andrisne 2012. december 02. 17:34
  „Én meg nem sírok,mert dolgoztam tegnap is....dolgozom 15-én,dolgozom 24-én és 31-én is! Szóval nekem mindegy!:)”
 • 6. Kathryn 2012. december 02. 17:16
  „AZért kell "letanulni" a gyerekeknek, mert ki van adva a kötelező tanítási napok száma. Ha nem adnának ki síszünetet, akkor nem kéne szombaton bejárni. Valójában a 2-3-4 napos, lényegében fölösleges síszünet miatt szívnak a gyerekek.”
 • 5. mazsó 2012. december 02. 14:26
  „henrik19-98! december 15.én is lesz tanítás, a gyerekeim suliba járnak, bizony nekik is menni kell ismét szombaton..ebben a félévben ez lesz a 4. szombat, amit bent töltenek az iskolában..baromság az egész, főként, mert nekik már mindkét nap a téli szünetre esik, nem értem, miért kell "ledolgozniuk""..”
 • 4. bzoli-41 2012. december 02. 14:18
  „Ezt a napcserebere-ledolgozósdit sosem értettm mi a fenének van, mert egyik nap sem dolgozik senki sem, teljesen értelmetlen. Ha nyitva vannak is az üzletek, azok is összevissza...”
 • 3. roxper 2012. december 02. 11:42
  „Nagy hülye volt aki 24-ét és 31-ét is áthelyezte, egyébként a boltosokon, tömegközlekedésben résztvevőkön kívül senki se dolgozik ezeken a napokon.”
 • 2. henrik19-98 2012. december 02. 11:40
  „dean23!
  Most dec. 31-ét dolgozták/-tuk le, hanem 24-ét ;)
  Elvileg 15-én (amikor valóban a 31-e pótlandó) nem lesz tanítás...”
 • 1. dean23 2012. december 02. 11:19
  „Nekem december 31-e mindig is téli szünetnek számított. Fel se tudom fogni, hogy ezeknek a gyerekeknek mi a jó Istenért kellett ezt a napot letanulniuk?! :O”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt az EDF DÉMÁSZ Rotary Advent

A szervezők karácsonyig minden nap megajándékoznak egy segítségre szoruló családot. Tovább olvasom