Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Fél éven belül találnak állást a végzett jogászok

Szeged - A Szegeden végzett jogászok 97 százaléka fél éven belül talál munkát, többségük a szakmában – derül ki egy tanulmányból. Az állam szeptembertől nem finanszírozza képzésüket. A szegedi jogi kar dékánja szerint az állam működtetéséhez évente országosan 1200 jogvégzett emberre lenne szükség.
Orbán Viktor miniszterelnök (az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett jogászdoktor) pártjának múlt heti, egri frakcióülésén kijelentette: valóban hiba volt 100 leendő joghallgatónak állami finanszírozást biztosítani. „A helyes az lett volna, ha nullára vettük volna vissza" – fogalmazott.

Visszatérítik

Visszafizeti az állam azon közgazdász- és jogászhallgatók diákhitelét, akik az állami szférában helyezkednek el – közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár a parlamentben hétfőn. Azért kapnának ilyen kedvezményt a jogászok és a közgazdászok, mert ezen a két szakon volt a legnagyobb a keretszámok csökkentése. Az állam más szakokon nem tervezi a diákhitel átvállalását.

Megírtuk: a 100 államilag finanszírozott helyet az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapta, fele-fele arányban. A szegedi jogászképzésre nem maradt állami keret.

Régóta tartó vita, hogy túlképzés van-e jogászokból, avagy sem. Sokan mondják: a végzett jogászok nem találnak a végzettségüknek megfelelő munkát. – 2010 óta végzünk diplomáspálya-követést, az adatokból kiderül, hogy a Szegeden végzett joghallgatók 97 százaléka fél éven belül talál a végzettségének megfelelő munkát – mondta Kürtösi Zsófia, a gazdaságtudományi kar egyetemi docense, vezető kutató. A végzettek 53 százaléka maradt a Dél-Alföldön, 27 százalékuk költözött a fővárosba. A megkérdezettek mindössze 2 százaléka tekinthető pályaelhagyónak. 37 százalék az államigazgatásban, 15 az önkormányzati ágazatban, 12 százalék gazdálkodó szervezetnél, 19 ügyvédi irodában, 12 százalék bíróságon, közjegyzőnél vagy ügyészségen helyezkedett el. A többiek az „egyéb" kategóriát jelölték meg, de a jogi pályát.

– Az állam működtetéséhez évente 1200 jogvégzett emberre lenne szükség – fogalmazott Szabó Imre, a jogi kar dékánja. Szerinte azzal, hogy szeptembertől csak száz hallgató képzését fizeti az állam, a kormány azt is kifejezi, hogy nincs szükség jogászokra az állam működtetéséhez.

A dékán úgy véli, a Szegedi Tudományegyetemen nem fog tönkremenni a jogászképzés. Már biztosan tudják: 40 hallgató részesül a saját alapítású ösztöndíjukból.

Olvasóink írták

 • 9. Bartina 2012. február 18. 14:28
  „Csecs: ott a pont :)”
 • 8. JungHeinrich 2012. február 17. 16:17
  „Nemaaa....röghöz kötni, lefokozni, extra adot rajuk grrrrrrr libsik biztos,meg hazaarulok :-)”
 • 7. howatowabb 2012. február 17. 15:50
  „6. Az jó, mert a mezei szakmákra 200-300-an is.”
 • 6. Durumó 2012. február 17. 15:12
  „Egy meghirdetett jogászi állásra minimum 20 - 30 jogász jelentkezik!”
 • 5. howatowabb 2012. február 17. 13:11
  „Húú! Várjatok! Mindjárt jönnek a: nem kell diploma, mee má´ sok a diplomás, mé´ nem inkább mán szakmunkásnak tanul az a büdös kölök!
  Mert ma olyan nagyon el tud helyezkedni a magyar, aki szakmunkás ugye?
  Aztán meg, ha jól tanul a gyereked, és látsz benn jövőt, akkor majd direkt szakmunkást akarsz belőle, azért hajt annyira! EZ A JÖVŐ?
  Ugyan már emberek! Savanyú a szőlő? Sok a jogász, rendben. De amikor lehetett az pl. óvónőképzésen változtatni, akkor itt is kellett volna stoppolni. Nem a tanulók dolga nem beiratkozni. Ha van képzés, van tanuló.”
 • 4. Carlo 2012. február 17. 11:15
  „Kamu meg, írogat, mert más dolga nincs, olyan okos, hogy csoda, de ahonnét ír, ott más világ van, OV meg visszaadhatná, vagy kifizethetné képzése költségeit, mostani áron, vagy adja vissza a dr címét is”
 • 3. Csecs 2012. február 17. 10:57
  „Itt van a sok jogász meg közgazdász, aztán se igazság, se pénz...”
 • 2. Ányez 2012. február 17. 09:33
  „Hát, ha turnover (atfrdulasi) van, akkor nincs mese, ez van. Köszönjük Neni, most már legalább tudjuk. Melyik felmérésben olvastad?”
 • 1. KamuNeni 2012. február 17. 08:24
  „Persze hogy talalnak, mert az elozo vegzosok kozul a felel mar otthagyta a szakmat. Felmeres ugyanis mutataja, hogy az ugyvedi szakma az egyik a sok kozul ahol magas (turnover) atfrdulasi arany van. A fele otthagyja a szakmat az elso ot even belul.

  Tehat az ujat ezek helyere lepnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trolitender: valaki ismét a fékre lépett

Nem létezik olyan troli, amilyennel a győztes konzorcium megnyerte a szegedi trolitendert – állítja a névtelen bejelentő. Tovább olvasom