Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Fél évet is várni kell a bejutásra: telt ház van az idősotthonban

Fél évet is várni kell a bejutásra: telt ház van az idősotthonban
Csongrád megye - Lakásukat, házukat cserélik barátságos, egészségügyi ellátásokat, közösségi programokat kínáló, de jóval szűkebb környezetre az emelt szintű idősotthonokba jelentkezők. A bejutáshoz akár fél évet is várni kell.
Éppen reggeli torna közben érkeztünk a szegedi, Kálvária sugárúti emelt szintű idősek otthonának társalgójába. – Fordítjuk a fejünket! Jobbra, aztán vissza középre! – adta az utasításokat a fiatal gyógytornász, amit a székekben, kerekesszékben ülő idősek szorgalmasan követtek.

– Május óta lakom itt, jó az asztaltársaság, de azért időnként hiányzik a régi otthonom – árulta el fátyolos tekintettel egy emelettel feljebb Babi néni kis garzonlakásában. A pici, de erkélyes ékszerdoboz falain tűzzománcképek, polcain kisplasztikák sorakoztak – emlékek Babi néni korábbi életéből.
 
Sándor és Ilona újszegedi házától vált meg, hogy meglegyen a ,,beugró
Sándor és Ilona újszegedi házától vált meg, hogy meglegyen a „beugró

Az egykori óvó néni szobájában nem dísz a számítógép: vidéken élő családjával Skype-on tartja a kapcsolatot. Nagyon szeret olvasni – mesélte –, de most nem tud, szemműtétre vár, addig marad a tévézés. Bár a fiatalos lakó nem árulta el a korát, azt mondta, azért költözött az otthonba, mert „ilyen korban már nem szabad egyedül maradni".
 

Csak a legelesettebbek juthatnak be

Januártól egy rendeletmódosítás miatt még inkább szigorodtak a bekerülés feltételei. Szinte csak a 24 órás gondozásra szorulókat vehetjük fel, a többieknek marad a házi segítségnyújtás – mondta el Kotogány Tímea igazgató.
Egy másik lakásban egy negyven éve Szegeden élő idős házaspárt látogattunk meg. – Előre menekültünk – mondta a 86 éves Sándor, amikor arról kérdeztük, miért választották az otthont. A korábban állatorvosként dolgozó férfi és pedagógus felesége, Ilona több mint egy évig gondolkodtak rajta, beköltözzenek-e. Több ismerősük is itt lakik, és pár hónappal ezelőtti érkezésük óta már elkezdtek ismerkedni a többiekkel is. Ők újszegedi házuktól váltak meg, hogy meglegyen a szükséges „beugró". Ez egy élethosszig tartó panzió – tette hozzá a jó kedélyű férfi.

– Több mint 450 időskorúról gondoskodunk négy telephelyünkön. Az intézményben 85 körüli az átlagéletkor, de sokan betöltötték a 95-öt is. Nekik külön ünnepséget tartunk olyankor, de a születés- és névnapokat egyébként is közösen ünnepeljük – mondta el Kotogány Tímea, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény idősotthonainak igazgatója.
 
A vásárhelyi nyugdíjas lakóparkban 35 és 51 négyzetméteres házakba költözhetnek az idősek. Fotó: Antal Sándor
A vásárhelyi nyugdíjas lakóparkban 35 és 51 négyzetméteres házakba költözhetnek az idősek.
Fotó: Antal Sándor

A lakóknak nyolcféle speciális diétát készítenek, a normál étrenden lévők kétféle menüből választhatnak. Az itt élők jellemzően saját lakásuk, házuk eladásából teremtenek elő annyit, hogy meglegyen az egyszeri hozzájárulás az intézménybe való bejutáshoz. Az otthonban a nővérek folyamatos jelenléte mellett rendszeres a háziorvosi és más szakorvosi rendelés.

Nagyjából fél évet kell várni a bejutásra. Az otthon életében fontosak a vallási és nemzeti ünnepek: ezeken a lakók saját verseikkel, dalaikkal, apró műsorszámaikkal lépnek fel. A középiskolás és alapítványi önkéntesek pedig kirándulásokkal, szakmabemutatókkal szórakoztatják az időseket – tette hozzá az igazgató.
 
Magánotthonok: 2,8 millió az alsó határ

Tartós bentlakást nyújtó „klasszikus" idősotthoni, illetve gondozóházi elhelyezést is kínál a szegedi Őszidő Idősotthon, amelyben százan élnek. A bejutásra 1-2 hónapot kell várni. Ellátásukkal 60 fős szakszemélyzet foglalkozik, felük ápoló. Az előbbi esetben egyszemélyes lakrészben 6,3 millió, kétszemélyesben 3,5 millió forint az egyszeri hozzájárulás. Ezen felül havi 118 ezer, illetve 89 ezer forint havidíjat kérnek az 18–24 négyzetméteres elhelyezésért és az emelt szintű szolgáltatásért. A folyamatos felügyeletre, ápolásra szorulóknak a gondozóházi ellátásért csak havidíjat kell fizetniük – 166 ezer forintot –, „beugró" nincs.
A vásárhelyi nyugdíjas lakóparkban 35 és 51 négyzetméter közötti a lakások nagysága. Aki beköltözik, és befizeti a „beugrót", életre szóló jogot vásárol. A 35 négyzetméteres 2,8 millió forint, az 51 négyzetméteres 4 millió forint. Jelenleg 126 lakó él itt és húszan vannak várólistán. Havonta 9 és 14 ezer forint közti lakbért fizetnek. Ezenfelül nagyjából havi 13 ezer forintot azok, akik kérik, hogy takarítsanak ki náluk, vagy mondjuk vigyék el őket a piacra.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha tele a hócipője: télbúcsúztató a Szent István téren

Ha tele a hócipője: télbúcsúztató a Szent István téren
Idén az egész tér megtelik majd árusokkal, emellett többek között farsangi fánkevő versenyen,… Tovább olvasom