Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Fél Kisteleknek tartozik a szövetkezet

Kistelek - Mintegy 100 termelőnek tartozik a Kistelek és Térsége Tész, a kárvallottak kalkulációi és információnk szerint akár több 100 millióra is rúghat az összeg. A rendkívüli helyzet miatt soron kívüli közgyűlést tartottak, de azokat a beszállítókat, akik nem tagjai a szövetkezetnek, nem engedték be az ülésre. Közvetve szinte fél Kisteleket érinti, ha a tészt nem sikerül megmenteni.
Rendkívüli közgyűlést tartott kedd este a 2 milliárd forint árbevételű, 2003-ban alapított, mintegy 60 tagot számláló Kistelek és Térsége (Kistér) Tész a város közösségi házában. A felügyelő bizottság hívta össze a tagságot, mert minden jel arra mutatott, hogy nagy a baj. Most bukott ki, hogy tagoknak, külső beszállítóknak együttvéve – információink szerint – akár több 100 millió forinttal tartoznak tavaly óta.

A közgyűlés délután 5 órától este 11-ig tartott. A Délmagyarország újságírója és fotósa azonban nem vehetett részt rajta, a közgyűlést zártkörűnek nyilvánították. Kitiltották azokat a beszállítókat is, akik nem tartoznak a tagok közé, de szerettek volna ott lenni, hogy a járandóságukat követeljék.

A kisteleki közösségi ház aulájából nyíló presszóban próbáltuk figyelemmel kísérni az eseményeket a mélységesen elkeseredett termelőkkel. Paragi Lászlóné elmondta, neki 550 ezer forinttal tartoznak, krumplit, zellert szállított. Rigó Lászlónak 2 millió 400 ezer forintja ragadt bent egy éve, burgonyát, kínai kelt adott el a Kistér Tésznek. Ráadásul egy szentesi cég is tartozik neki 1 millió 800 ezerrel. A kinnrekedtek közül a legtöbbet Harmath Sándorné követeli: teherfuvarozó cégének közel 40 millió forinttal maradtak adósak.

Rigó Lászlónak (balról) is tartozik a Kistér Tész 2 millió 400 ezer forinttal. Fotó: Karnok Csaba
Rigó Lászlónak (balról) is tartozik a Kistér Tész 2 millió 400 ezer forinttal.
Fotó: Karnok Csaba

Palotás Ferenc, a felügyelő bizottság elnöke tájékoztatta lapunkat arról, hogyan zárult a kedd este. A tagság abban állapodott meg, hogy 1 hónap múlva a zárszámadáson térnek vissza arra, milyen kiutat javasol a vezetés a helyzetből, hogyan lehetne a tartozásokat kifizetni. Palotás elismerte: komoly problémákkal küzdenek.

Amikor egész napos próbálkozás után sikerült elérnünk Kreiniker Sándort, a tész elnök-igazgatóját, ő sem tagadta: az elmúlt évek gazdálkodása nehéz helyzetbe hozta a szövetkezetet. Mindezt tetézték a 2008-as alacsony zöldségárak, majd a világgazdasági válság okozott további nehézségeket. Szeretnének minél előbb fizetni a beszállítóknak, erre szerinte „megvan és meglesz" a fedezet.

Beszéltünk Nagy Sándor országgyűlési képviselővel, Kistelek polgármesterével is, aki azt mondta: szomorú amiatt, hogy a tész eddig nem kereste meg a problémáival. A felügyelő bizottság elnöke is csak most hívta fel, hogy találkozót beszéljen meg vele. A kialakult helyzet elkeserítő számára, hiszen önkormányzati beruházásban valósult meg a logisztikai központ első 1200 négyzetmétere, amit jelenleg a tész bérel a várostól. Azt mondta: a szövetkezet fennmaradása létkérdés, nem lehet az a cél, hogy megszűnjön.

Mórakert-helyzetkép

Már lejárt az a 30 nap, amelyet a Mórakert ígért helyzete rendezésére 2009. február 7-i sajtótájékoztatóján. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere azonban még ezen felül is kért egy kis türelmet. Tegnap közölte: április 23-án tartanak sajtótájékoztatót arról, hogyan sikerül kilábalni a válságból. Megírtuk: az ország egyik legnagyobb, 8 milliárd forint árbevételű tésze, a Mórakert forráshiányos helyzetbe került 2008 utolsó negyedévében, tartozásaik összege szintén több 100 millió forint.

Olvasóink írták

 • 11. illés 2009. április 17. 17:09
  „Mórakertnél sem 100 milláról szól a fáma, hanem 20-szor annyiról. Valakiknek nagyon jól jött a világválság, sok mindent rá lehet fogni.”
 • 10. madártej 2009. április 17. 13:52
  „Lásd, Bajnai cégvezetőből még az ország min.elnöke is lett a végén! Pedig ő nem 100 millával csődöltette be a Hajdú-Bétet, hanem 50-szer annyival...”
 • 9. trallala 2009. április 17. 09:23
  „Bármit lehet mondani de ha nincsenek (nem lesznek) ezek a szövetkezetek akkor a termelők bezárhatják a gazdaságaikat és állhatnak sorban segélyért amit úgysem kapnak .Nincs más út csak az életben tartás hogy egy kis esély legyen a talpon maradásra.”
 • 8. lelketlen 2009. április 16. 23:01
  „termék átadva,termék eladva,zsebünk dagasztva,TERMELŐ MAGASRÓL LESZARVA.”
 • 7. CID 2009. április 16. 21:18
  „maci52 : ugye ugye, hogy nem pártállástól függ a dolog :)”
 • 6. LukSzusz 2009. április 16. 20:41
  „2.3.-nak,így igaz,az ilyenre már a kormányban felfigyelnek,közöttük a helye,egy-két közös vadászat,tivornya,"munkaebéd"s már miniszter is a krapek.”
 • 5. Mignon 2009. április 16. 19:43
  „4-nek!

  Tökeletesen igazad van Logi!

  Csak tudod, egy sikertelen vallalkozas utan nem mindegy, hogy egy
  "sajnalat"-tal, vagy (ha nem is milliokkal, de)
  szazezrekkel megyek haza!!

  (Az egyik igy,--masik ugy szenved!)

  Szia”
 • 4. Logaritmus 2009. április 16. 18:32
  „Vagy esetleg mórahalmi polgármester.... de inkább hagyjuk ezt a sületlenséget. Aki vállalkozott már valaha életében az tudja, hogy milyen könnyű csődbe juttatni egy vállalkozást a legjobb akarat és üzleti tervek mellett is. A kistermelőket mindenki sajnálja, de a cégvezetőnek sem móka a csőd.”
 • 3. csutka 2009. április 16. 18:10
  „Vagy esetleg miniszterelnök.”
 • 2. Mignon 2009. április 16. 18:03
  „Egy ilyen "szövetkezet" elnöke, meg sokra viheti!
  Akar, miniszter is lehet belöle.......?!
  :):)”
 • 1. maci52 2009. április 16. 17:34
  „Valaki mondjon egy magyar céget amelyik nem tartozik,nem korrupt,még az Államot sem lehetne ide sorolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kit érdekel az uniós választás?

Szeged - A Fidesz és az MSZP szegedi szervezete szerint nagy az érdeklődés az EP-választás iránt, a kopogtatócédulák legalábbis szépen gyűlnek. Az utca embere mást mond. Tovább olvasom