Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Fel nem robbant bombák a REÖK-ben

Szeged - A hazai közönség csak Szegeden találkozhat az idei Velencei Biennále nagy sikert aratott magyar anyagával. Asztalos Zsolt (39) régi bombákat bemutató, Kilőtték, de nem robbant fel című videoinstallációja december 15-étől látható a REÖK-ben.

Szokatlan kiállításra készül a REÖK: a galéria második emeletén raklapokra állított, fekete fémkockákba szerelt tizenöt régi magyar színes televízió ad csak némi fényt – a II. világháború idején ledobott, de fel nem robbant bombákról készült videók futnak rajtuk. A Kilőtték, de nem robbant fel című videoinstalláció a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán Dienes Gábor és Maurer Dóra növendékeként 2000-ben diplomázott Asztalos Zsolt alkotása. A különleges képzőművészeti projekt az idei, 55. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále magyar anyaga volt, a hazai közönség kizárólag Szegeden találkozhat vele. A kiállítás megvalósulásában fontos szerepe volt Gulyás Gábornak, a velencei seregszemle nemzeti biztosának, a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi pozicionálásával és a Budapest Biennále koncepciójának kidolgozásával megbízott miniszteri biztosnak. Azt tervezik, a jövőben mindig a REÖK mutatja be a Velencéből hazatérő magyar képzőművészeti anyagot.

Asztalos Zsolt és videoinstallációja a REÖK-ben. Fotó: Karnok Csaba
Asztalos Zsolt és videoinstallációja a REÖK-ben. Fotó: Karnok Csaba

Asztalos Zsolt a tárlat sajtóbejárásán úgy fogalmazott: ezek a bombák nem töltötték be feladatukat, megkímélték felmenőink életét, de a becsapódás után is bármikor felrobbanhattak volna. A tűzszerészek által kiemelt, hatástalanított bombákat a művész fehér háttér előtt helyezte el, és mintha műtárgyak lennének, úgy filmezte le. A videók alatt hétköznapi életünkből vett hangok – például harangzúgás, mosogatás, tusolás, közlekedés zaja, természetben felvett zörejek – hallhatók a monitorokhoz kapcsolódó fülhallgatókon. Az installáció szerves része egy videofilm is, amely azokat a helyeket mutatja be, ahol fel nem robbant bombákat találtak, továbbá egy tabló, amely a fellelt bombák típusait, ledobásuk és megtalálásuk időpontját, helyét írja le.

Konfliktusaink jelképe

„A bombáknak történetük van. Alapvetően kétféle. Felrobbannak, és mint kifejezetten a pusztításra készített tárgyak, elvégezve dolgukat bekerülnek a történelemkönyv lapjaira és a családok ajkán szövődő személyes családtörténetekbe. Asztalos Zsolt installációja azonban a másik lehetséges történetnek jár utána: amikor a technikai eszköz nem funkcionál, és köztünk, emberek között marad, konfliktusaink generálója, értelmezője és jelképe lesz" – írta a videoinstallációról Uhl Gabriella, a tárlat kurátora.

– Kifejezetten jó volt a videoinstalláció visszhangja Velencében, és népszerűvé vált a Magyar Pavilon a látogatók körében. A biennále külön is reklámozta, hogy hol találhatják meg, mert olyan sokan érdeklődtek iránta. A pozitív szakmai visszhangoknak is örültem. A sajtónapokon találkoztunk művészettörténészekkel, kurátorokkal, akik elismeréssel szóltak a koncepcióról. A nemzetközi sajtó is írta, és a zárókonferencián is elhangzott: a magyart tartják ideális pavilonnak, mert a téma Magyarországra vonatkozik, de globálisan is értelmezhető. Másrészt az idei biennále koncepciója „az emberi tudás enciklopédiája" volt – ebbe is beleillett ez az anyag, mivel ez is egy enciklopédikus jellegű gyűjtemény – fogalmazott Asztalos Zsolt, aki évekig tervezgette a videoinstallációt. Az fel sem merült benne, hogy igazi bombákkal dolgozzon. Fotó helyett pedig azért használt inkább videót, hogy az idő múlását is jobban érzékeltethesse. Olyan ipari jellegű, régi magyar tévéket kapott kölcsön, amelyeket már nem gyártanak – rusztikus raklapokra helyezésükkel pedig a raktárjelleget kívánta hangsúlyozni.

A rendhagyó kortárs tárlat újdonság a REÖK képzőművészeti palettáján, hiszen video- és térinstallációs anyagot még nem láthatott a közönség a szegedi szecessziós palotában. Vasárnap 15 órakor Szőcs Géza, az általános kulturális ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott mond megnyitóbeszédet – a kiállítás pedig február 9-éig látható a REÖK-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjt a Lions

A Szeged Első Lions Club hagyománya, hogy karácsony előtt gyűjtést szervez támogatásra szorulóknak. Tovább olvasom