Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Fél siker a jó darabválasztás

Szeged - Változott a tavalyi trend a szabadtérin: idén már nem az olcsóbb, hanem újra a drágább jegyek fogynak gyorsabban. A Dóm téri produkciók közül a Hair a legnépszerűbb: van olyan előadása is, amelyre már a belépők 98 százaléka elkelt.
A szabadtérivel kapcsolatban tavaly ilyenkor arról írtunk: a gazdasági válságot az jelezheti, hogy míg korábban a legdrágább belépőket kapkodták el leggyorsabban, az emberek 2009-ben megfontoltabbak: ugyanannyi jegyet vesznek, de inkább az olcsóbb kategóriájúak fogynak el hamarabb.

– Ebben az évben újra a drágább jegyeket vásárolják meg először. A szegediek körében pedig roppant népszerűvé váltak a jelentős kedvezményt tartalmazó bérletek. Úgy látom, a drágább jegyek iránti kereslet növekedése azzal lehet összefüggésben, hogy egyre többen vannak, akik lemondanak a külföldi nyaralásról, és úgy döntenek: idehaza költik el szűkebbé vált keretüket. A válság mindig jót tesz a hazai fesztiváloknak és a belföldi turizmusnak, mert ha tengerpartra nem is utaznak el, néhány napos hazai kirándulást azért még talán ki tudnak szorítani a családok – mondja Bátyai Edina. A Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt is hozzáteszi: meglepően jól haladnak a jegyértékesítéssel. Az elvitt belépők alapján máris 80 százalékhoz közelít az idei látogatottságuk, így mintegy 290 millió forint már realizálódott is a 2010-re tervezett 350 milliós jegybevételből.

Különösen nagy az érdeklődés a Hair hat előadása iránt: van már olyan augusztusi este, amelyre a belépők 98 százaléka elkelt – aki látni szeretné a klasszikussá lett, ugyanakkor ma is aktuális musicalt, annak igyekeznie kell a jegyvásárlással. A második legnépszerűbb produkció a fesztivált július 2-án nyitó My Fair Lady, amelynek öt előadása jelenleg 70–90 százalékos „telítettségű". A Dózsa 40, a július 24-i opera-operettgála 65, a július utolsó két napján látható Carmen pedig 62–78 százalékos nézettséggel menne – ha ma lennének az előadások. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban azt mutatják: a néptáncgálára és az operára sokan csak az utolsó napokban váltanak jegyet.

– Szerencsére olyan jól sikerült az idei programunkat összeállítanunk, és olyan vonzó a produkciók szereposztása, hogy nem jelent gondot a jegyértékesítés. Nem minden hazai fesztivál mondhatja el ugyanezt, direktorkollégáim közül sokan panaszkodnak a csökkenő érdeklődésre. A jó darabcímek már önmagukban fél sikert jelentenek: még meg sem hirdettük a szereposztásokat, amikor a belépőink 40 százaléka már gazdára talált.

Nem változtak az árak

A Szegedi Szabadtéri Játékok idei Dóm téri produkcióinak átlaghelyára 7500 forint. Bátyai Edina elmondta: már tavaly sem emeltek árat, csupán belső árkorrekciót hajtottak végre az egyes helyárak között – idén pedig semmit sem változtattak, a tavalyi áron juthatunk belépőkhöz. Legolcsóbbak a Dózsa – 2500–7300 –, legdrágábbak a Hair – 3700–14 ezer 500 forint – jegyei. A szegediek akkor járnak jól, ha a pénteki és a vasárnapi előadásokat célozzák meg, mert ezekre körülbelül 10 százalékkal olcsóbban lehet bejutni, mint a turisták által keresettebb szombat estékre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebéd - 2000 forintból

Jót főzni és jót enni nem feltétlenül drága mulatság. Minden alkalommal megpróbálunk kétezer forintból kiadós, ízletes, változatos ebédet főzni egy négytagú családnak. Tovább olvasom