Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Felállva ünnepelt a közönség a Carmina Burana után

Szeged - A 25 éves Szegedi Kortárs Balett alapító tagja, Juronics Tamás is színpadra lépett szombat este a Carmina Buranában a nagyszínházban, ahol az előadás után felállva ünnepelte a közönség a jubiláló együttest.
Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője a szombati ünnepi előadáson először egyedül lépett a függöny elé, hogy az együttes 25 éves jubileuma alkalmából köszöntőt mondjon. Pataki András balettigazgató a születésnapra kellemetlen ajándékot kapott: vesekövet. A kórházi ágyról küldött üzenetét Fekete Gizi olvasta fel. A direktor úgy fogalmazott: európai hírű együttese ezer szállal kötődik szülővárosához, amelynek márkanevévé vált. Ikonikus alkotóként méltatta a Kossuth-díjas koreográfust, Juronics Tamást, aki imponáló statisztikával is igazolta, hogy Szeged jó hírét keltik világszerte: az együttes negyedszázad alatt 40 koreográfussal 109 produkciót hozott létre, 26 országban vendégszerepelt, 123 előadást tartott külföldön.

Botka László polgármester a város és a közönség nevében mondott köszönetet; gratulált a valódi szegedi értékké, igazi „szegedikummá" vált társulatnak. Felelevenítette: tíz évvel ezelőtt, polgármesterré választása után az első döntései közé tartozott, hogy hazahívta az akkoriban száműzetésben működő együttest, mert Szegednek szüksége van a balettra. Az elmúlt évtized az akkor megkötött és megtartott szövetség jegyében telt – hangsúlyozta a polgármester, aki elismerésképpen egy nagy bronzplakettet nyújtott át Juronicsnak. Egy családot alkotunk – fogalmazott Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, aki házigazdaként köszöntötte az együttest, majd külön is két alapító tagját: a művészeti vezetőt és Sárközi Attila táncművészt.

25 éves a Szegedi Kortárs Balett - díszelőadás. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A tánc szakrális műfaj, hitet követel és hitet ad – folytatta Juronics Tamás, aki köszönetet mondott a városnak, a színháznak, a támogatóknak, és annak a több mint kétszáz táncművésznek, aki az együttes tagja volt. Az ünnepre legsikeresebb produkciójukat, a 11 éve repertoáron tartott Carmina Buranát választották, amelyből Kínától Mexikóig összesen 228 előadást tartottak eddig.

Mindegyiknek részese volt Ilyés Róbert ügyelő, több mint kétszáznak a jubileumra újra beálló Kalmár Attila táncművész – őket a függöny előtt is köszöntötte Juronics Tamás, aki néhány perc türelmet kért a kezdésig, hogy átöltözhessen, mert ő is színpadra lépett.

25 éves a Szegedi Kortárs Balett - díszelőadás. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Carl Orff művét lemezfelvételről szokták játszani, de most Gyüdi Sándor vezényletével a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus szólaltatta meg. Nagyban hozzájárultak a sikerhez az énekes szólisták, Keszei Bori, Kelemen Zoltán és Horváth István is. Juronics Tamás koreográfiája most is hatott: az előadás után a közönség felállva ünnepelte a jubiláló együttest és a közreműködőket.

Olvasóink írták

 • 6. gyukolac 2012. október 01. 09:00
  „a gyerekkórust (Tisza-parti és Ságvári gyakorló gyerkőceit) kifelejtették a megemlítettek közül, pedig nélkülük nem lett volna teljes az előadás...”
 • 5. Commander-V2 2012. október 01. 08:39
  „Köszönöm szegediként, hogy ez a város inkább kortárs balett miatt híres, nem pedig Horthy szobrok és más értéktelen vackok miatt.”
 • 4. faguriga 2012. október 01. 06:18
  „embörnek: mit nyavalyogsz itt kétértelmű - értelmetlen szövegeddel? A mondat végi pontot meg szóköz követ, tanult Barátom...”
 • 3. DobóI 2012. október 01. 05:44
  „Fantasztikus előadás volt! Botka nem tapsolt, a vége előtt eltűnt a családjával.. Ő csak a ön reklám miatt volt jelen..”
 • 2. embör 2012. szeptember 30. 22:21
  „ha ez az ünnep megérne 10 előadást....akkor mennyien néznék,tapsolnának?....kérdés volt csupán.Sokakban felmerülő.A nick name vagy mi a csoda alatt sokan beszélnek. a jelszó nem titkos....sokan használják...”
 • 1. Horthyszobor 2012. szeptember 30. 20:48
  „mások egymás közt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor: Tudni kell olvasni a jelekből

"Új törvények világa közeledik Európa felé. A formálódó új világ első parancsolata: az erősek egyesülnek, a gyengék széthullanak" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Ópusztaszeren. Tovább olvasom