Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Felavatták a délvidéki országzászlót Szegeden

Szeged - Felavatták a délvidéki országzászló emlékművet kedden a szegedi Árpád téren. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatóbeszédében elmondta: minden nemzetnek, nemzeti közösségnek joga van saját történelméhez.
A szegedi országzászlót 1933-ban emelték az Árpád téren, majd 1943-ban a szovjet megszálló hatalmak megsemmisítették. - Erre az esztelen pusztításra adunk választ azzal, hogy megbecsüljük értékeinket, jelképeinket - jelentette ki Semjén Zsolt. A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett: Trianon a gyász mellett a nemzet határokon átívelő összetartozásának a felelőssége és küldetése is. - Ez az országzászló nem irányul senki ellen. A törénelmi megbékélés és kkölcsönös főhajtás hívei vagyunk. A szerbek számíthatnak ránk, hogy segítjük Európai Uniós csatlakozásukat, a románoknak pedig a schengeni csatlakozásban leszünk partnerei. de tudnunk, és tudatnunk kell: akkor tudjuk megbecsülni más népek történelmét, ha előtte megbecsüljük a saját történelmünket - mondta Semjén Zsolt.

Felavatták a délvidéki országzászlót Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Szabó Pál Csaba, a Délvidék ház igazgatója kiemelte: Trianon után a kisantant fojtogatása ellenére Magyarország konszolidálta gazdaságát, és erős közép-európai országként újra az európai politika színterére lépett. A nemzeti feltámadásnak kulturális tényezői voltak: hit, iskola, valamint tudományos-kulturális-művészeti teljesítmény.Ebben a szellemi fellendülésben jött létre az országzászló mozgalom szerte az országban hazánk megcsonkítása ellen.

Felavatták a délvidéki országzászlót Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Balczó Zoltán, az országgyűlés Jobbikos alelnöke szerint ezzel az alkotással tisztelgünk a csonka haza 1928-1944-es mozgalma előtt, amikor 1000 településen állítottak fel országzászlót. - Ez persze ki fogja váltani azok tiltakozását, akik szerint a Horthy-rendszer fasizmus volt és elutasítják ennek a korszaknak minden tárgyszerű, történelmi értékelését - mondta.

Felavatták a délvidéki országzászlót Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az alkotás városi megrendelésre készült, a közgyűlés Keresztúri Farkas Csaba jobbikos önkormányzati képviselő indítványára Simor Márton tervének megvalósítását hagyta jóvá. Az országzászló közel 10 méter magas, süttői mészkőből készült alapja kévét idéz, melyet szíjak szorítanak, ezeken körben a Hiszekegy sorai olvashatók. A kévét szabdaló gránit fejszék a magyarság szabdaltságát jelképezik. A déli oldalon kereszt emlékeztet a keresztény gyökerekre. A 6 méteres zászlórúd kettős keresztben végződik, rá angyalos címeres zászlót húztak fel és félárbocra eresztették.

Olvasóink írták

153 hozzászólás
 • 153. saturnus 2013. május 17. 05:44
  „Ott vár állott most kőhalom,kőrbe állták. Elmúló idők elmúló emlékek, Volt ez is volt/lesz.”
 • 152. nemzeti 2013. május 16. 23:14
  „Gyönyörű vers! Ezt is el kellett volna szavalni az ünnepségen! Ez a vers tényleg az összetartozásról szól. Tegyünk róla, hogy Szegeden valóban így legyen! Érdemes volt még ide visszajönni: nagyon szépen köszönöm, barátom!”
 • 151. orszagzaszlo936 2013. május 16. 21:01
  „Ajándékként a sok magyarul beszélő sehová sem tartó népnek, hogy is gondolkoztak erről még akkor, amikor magyarként gondolkodtak ezen a tájon! Csak hogy tanuljatok!

  Országzászló
  Urmánczy Nándornak, az Országzászló lánglelkű vezérének küldöm

  Magyar zászló, nemzetemnek lobogója,
  Van-e nálad szebb, dicsőbb mult hordozója?
  Büszke láng gyúl a szívemben, hogyha látlak,
  Büszke vére forrva pezsdül hős apáknak.

  Ugy jövünk, mint Napkeletnek bősz viharja,
  A kezünkben hún Attila égi kardja.
  S lesz belőlük a kereszt új, nagy csodája:
  Nagy Hunyadi ozmánverő katonája.

  Hős csatákban addig omlik, hull vérünk,
  Míg Mohácshoz, ama roppant sírhoz érünk,
  És amikor Zrínyi Miklós kardja villan,
  Bécsi sasnak karma dúl már vállainkban.

  Uj legendák, uj vitézek sora támad:
  Szent szabadság, érted vívjuk szent csatánkat.
  A mi zászlónk nagy Rákóczi, Kossuth óta
  A szabadság vérrel ázott lobogója!

  Szörnyü számum szántja végig a világot,
  S rendületlen érccsoportként őrt ki áll ott,
  Hol sikongva, legvadabbul zúg az orkán.
  A Doberdón s a Kárpátok ormán?

  Ujra ő: a magyar honvéd ... Földet rázó
  Vérviharban ott lobog az ősi zászló,
  Ott lobog a három szent szín ... Hogyha látja,
  Énekelve ront a honvéd száz halálba.

  És mikor a poshadó láp csöcseléke
  A dicső jelt meggyalázta és letépte
  Akkor lett e szép, nagy ország csonka rommá
  S elszakított, ősi földje bús vadonná.

  Csonka földön, félárbócon leng azóta
  Nemzetünknek ezeréves lobogója,
  Hogy hirdesse nemcsak zord és néma gyászunk,
  De törhetlen, dacos élni-akarásunk.

  Magyar zászló, színeidben egybeolvad
  A dicső Mult, bús Jelen és büszke Holnap:
  Ősi földjét, melyet Árpád kardja szerzett,
  Ősi daccal visszavívja ez a nemzet.

  Most szívünkben ősi dacnak láza forrjon,
  Most a vérünk, mint a láva, úgy daloljon,
  Vagy lobogjunk üstökösként fenn az égen
  Uj időknek, uj viharnak jósaképen:

  Sátán műve, Trianonnak céda lánya,
  Odaültél a Hazugság trónusára,
  De az Isten e cudar bűnt megtorolja:
  Egy nap onnan letaszítunk a pokolba.

  Erre buzdíts, nemzetemnek lobogója,
  A szívünkbe izzó lángbetüket róva,
  S azt a hajnalt, büszke hajnalt ha megéred,
  Hírdesd akkor a dicső, új ezredévet!

  SZATHMÁRY ISTVÁN”
 • 150. nemzeti 2013. május 16. 19:13
  „A Hazát sohasem lehet eléggé jól szeretni! Nem káros a hazaszeretet, hanem hasznos. Ha nem szereted a Haza régi nagyjait, nem vagy méltó arra hogy megbecsüljenek. Nem lehet úgy magyarként élni, hogy az ünnepeket ne érezzük át. Nem lehet úgy elmenni a IV. Béla lovasszobor előtt, hogy ne emlékeznénk a királyra, stb... Állítom, hogy Németországban nem lenne ekkora zavar, ha ott országzászlót állítanának fel, sőt, ők legalább tudják mit jelent a nemzeti érzés. Mikor fogjuk utolérni őket ilyen tekintetben?”
 • 149. Petur 2013. május 16. 16:20
  „Mi végett kellett megalkotni ezt a zászlót, hogyha már maga a puszta léte is széthúzást szül ? Ha már a nemzetiségtudatot akarjuk erősíteni, akkor azt inkább (szerény véleményem szerint) szellemi szinten kellene kezdeni. Ösztönözni kellene az embereket arra, hogy jobban megismerjék a magyarság történetét, kultúráját. Már csak azért is mert ismerek olyan embert (nem is egyet), aki "vesszen Trianon!" pólóban jár, és otthon minden szobában van egy turul szobra, de ha Széchényiről vagy Szentgyörgyi Albertről kérdezném csak nézne ki a fejéből. Az pedig végképp elszomorít, hogy egyesek a haza szeretetét durván összekeverik a sovinizmus mocskával, ráadásul még büszkék is rá.”
 • 148. nemzeti 2013. május 16. 14:41
  „Miért lovagoltok örökké a trafikon? Ez a legnagyobb probléma ebben a szerencsétlen országban? Hm? Lépjetek túl rajta, nem áll meg itt az élet! Te nagyon félted a vagyonodat tőlem úgy látom... Kár. Ha utánam vágnád, akkor sem kellene... Elhiheted, hogy nem vágyódok utána. Nem magamnak tartanám meg a visszaszerzett pénzt, hanem az államnak. Abból lehetne fejleszteni, munkahelyek, stb.. Ilyenkor nem fontos a szegények ügye? Hm?”
 • 147. macs 2013. május 16. 14:11
  „146. nemzeti,
  mond neked valamit trafik koncesszió? Miért csak egyesek vagyonát hánytorgatod fel, kettesékét miért nem? Gondoltál már arra, hogy az adóparadicsomokban nem csak azoknak van pénze, akikről Te azt feltételezed?
  Kollektív felelősségre vonás, még a gondolat is szörnyű.”
 • 146. nemzeti 2013. május 16. 12:30
  „Kollektív felelősségre vonás? Hogyan gondolom? Egyszerű: ha volt joguk (mert csináltak hozzá jogot), hogy ártatlan embereket megfosszanak a vagyonuktól a háború után, csak azért mert nem akartak TSZ-tagok lenni, vagy párttagok, akkor kollektíven az utódpártot kell magát betiltani és szövetségeseit, a párt vagyonát pedig elvenni! Vannak még adóparadicsomokban pártpénzek elmentve, találna magának ott az állam annyit, hogy nem kellene vergődni a hitelek visszafizetésével, oldalzsebből meglehetne oldani az egészet. Az Apró Antal, Biszku Béla, Gyurcsány Ferenc, Kovács László, stb.. magánvagyonaira, cégjeire gondolok, mindazok közt szétosztani, akiket megkárosítottak, mindent visszaadni belőle amivel az államnak tartoznak! Tehát a vezető elvtársaitokra gondolok. Érted? Ebben nincs semmi szélsőjobboldali nézet, itt a történelmi igazságszolgáltatásról van most szó! Nem lehet rendszerváltásnak mondani egy olyan eseményt, ahol büntetlenül elengedték azoknak az összeharácsolt vagyonát, akik folyamatosan titokban vagy nyilvánosan, de kirabolták embertársaikat, az országot! Nem a te magánvagyonodra gondoltam, tartsd meg magadnak, ne áldozzál nemes nemzetépítő célokra, adakoznod sem kell! De úgysem viheted magaddal a földbe a pénzedet, szóval értelmes és hasznos dologra kellene elkölteni... Sokszor emlegetjük Széchenyi gróf nemeslelkűségét, de nem tudjuk őt sem túlszárnyalni, sem elérni adományozás terén. Ő kilógott a magyarok közül, nem akarták elhinni, hogy képes lemondani a magánvagyonából annyi pénzről, amennyiről csak szükséges. Ha Szegednek van Széchenyi-szobra, akkor a szegedieknek méltóaknak kellene lenniük őhozzá!”
 • 145. szegedivagyok 2013. május 16. 08:20
  „"a nemzet határokon átívelő összetartozásának..."

  na, ez az, amit a kommentekből nem lehet kiolvasni.sebaj, a birka magyar csak ezt tudja.”
 • 144. kontrapista 2013. május 16. 07:41
  „142.X_Y
  A legbutább emberek azok, akik mindenhez értenek. amit szerencsétlen eseted is igazol.
  Mióta lettél emlékmű-szakértő ?? hahahaha”
 • 143. majzik 2013. május 16. 07:32
  „Összegezve két értékrend konfliktusáról beszéltek: nemzet, család, hit
  ,,b" verzió kozmopolita, , ( zs és k) deviáns, k”
 • 142. X_Y 2013. május 16. 06:53
  „A diktatúrák mindig kényszeres emlékműépítők...minél giccsesebb, annál jobb

  141. DobóI
  De a magadfajta ex-kommnisták ott nyüzsögtek talpig kacagányban-röhögényben :)”
 • 141. DobóI 2013. május 16. 05:21
  „Érdekes Botka és a szocik, most nem tündöklöttek az eseménynél, igazolva azt hogy nem a nemzethez tartoznak..”
 • 140. NP1 2013. május 16. 01:35
  „nemzeti

  "Szerencséje van a baloldalnak, hogy elmaradt idáig a kollektív felelősségre vonásuk, illetve a kollektív igazságszolgáltatás a "szép napjaitok" miatt." - látod itt lóg ki a horogkeresztes lóláb. Hogyan gondolod ezt a kollektív felelősségre vonást?”
 • 139. nemzeti 2013. május 15. 22:49
  „Tartok tőle, hogy személyes ellentétté fajult el köztünk a vita.. Szerencsére a nemzet többsége tudja a helyes utat, nem úgy mint te azzal a marék csatlósoddal, akik hazudtak reggel, éjjel meg este... Szóval kettőnk közül te vagy a rosszabbik oldalon. Ez nemcsak az én, hanem a nemzet véleménye is, lásd az országgyűlési többséget. De nem rovom fel szemedre vakságodat, én tudom, hogy téged csak a hazugságok tettek ilyen rosszá, amiket hallottál az elvtársaktól. Nem tisztán fehér a jobboldal erkölcsi értéke, de nem lenne tanácsos neked minden rosszért a jobbot hibáztatnod. Többet loptak el az országtól a te elvbarátaid vezető pozícióban, mint azt el lehetne képzelni. Szerencséje van a baloldalnak, hogy elmaradt idáig a kollektív felelősségre vonásuk, illetve a kollektív igazságszolgáltatás a "szép napjaitok" miatt. "Ami késik, nem múlik.."”
 • 138. roxper 2013. május 15. 22:35
  „137.
  Botka mikor tett keresztbe Szegednek? Milyen érvek ezek, amikor a csapatod gáncsoló, városellenes tevékenységét bírálom, akkor csak egy gyenge Botkázásra futja és a fizetését firtatod? Nem baj, már csak bő 1 év és a helyükre kerülnek, mennek veled együtt a süllyesztőbe.

  Menj és verj sátrat a nagyszerű zászlótok alatt, az emberek 99%-a meg le se sz*rja! :D”
 • 137. nemzeti 2013. május 15. 21:59
  „Még hogy én forduljak magamba??? Botka mennyit is tesz zsebre polgármesterként? Mennyi a magánvagyona? Mennyi mindent kilehetett volna belőle hozni Szeged javára ennyi év alatt? Hm?”
 • 136. roxper 2013. május 15. 21:41
  „134.
  Na te sem Szegeden élsz, mert akkor a saját pártszövetségeden kérnéd számon az együttműködést, te és a bandád 2.5 éve a város ellen dolgozik és saját zsebüket tömik, extra prémiumokkal, elherdált közpénzekkel, agyatlan beruházási tervekkel, megakasztott troli beszerzésekkel és még sorolhatnám. Jobb ha magadba fordulsz és megpróbálod végiggondolni mi történt az elmúlt 2.5 évben!”
 • 135. roxper 2013. május 15. 21:38
  „133.
  Ez a cél, aki nem hódol be nekik az magyarellenes komcsi, lásd kasza alacsony szintű kommentjeit!”
 • 134. nemzeti 2013. május 15. 21:32
  „Kedves baloldali hozzászólók! Vérlázító dolog, hogy már odáig fajul a vita köztünk, hogy az első világháborús, a 100 éve kitört háború hős veteránjainak emlékét támadjátok! Állítom, nagyobb dicsőség volt a Nemzeti Hadseregben katonának lenni, mint a Vörös Hadseregben. Nehéz szavakba önteni azt, ami itt folyik. Az viszont nem fer, hogy ti már a holtakat is gyalázzátok! Hol van itt az emberi humánum? Fogadjunk, ha a Szeged Napja rendezvénysorozat nem lenne megtartva, hanem azt a közpénzt a szerintetek segélyekre szorulók közt osztották volna szét, akkor hatalmas ordítozást csapnátok azért, mert nem lesz megtartva az 1 hetes ünnepségsorozat ilyen okok miatt! Eltaláltam? Művelődni nem kell, csak a hasunkat kell tömni? Az a cél, hogy minél jobban kihasználjuk egymást? Ez lenne az erős nemzet? Ez a nemzetalkotó része a a baloldalnak? Ha igen, akkor inkább nem kérek belőle! Sajnos nem tudtátok átérezni az ünnepség hangulatát, ezért felmenti tudatlanságotokat az a tény, hogy nemcsak ti, hanem egyetlen baloldali pártotok sem volt ott a koszorúzáson, noha meghívták őket rá? Hol itt az együttműködés? Nem tudnánk egyszer együtt ünnepelni, mondjuk egy ilyen alkalommal? Hm?”
153 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden találkoznak az ország népművelői

200 résztvevővel Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában rendezik meg a Magyar Népművelők Egyesülete XXX. Országos Vándorgyűlését. Tovább olvasom