Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Felavatták Szent-Györgyi Albert szobrát

Szeged - Botka: Nem maradhatunk némák, amikor magyarokra és magyarabbakra osztják a kultúrát és a művészetet, amikor egyeniskolákba kényszerítik a gyerekeket.
– De mi van a lepel alatt? – kíváncsiskodott egy nagycsoportos forma kisfiú tegnap a Dugonics téren, ahol születésének 120. évfordulója alkalmából Szent-Györgyi Albertnek, Szeged Nobel-díjas tudósának az egész alakos szobrát avatta fel a város és az egyetem vezetése több száz érdeklődő gyűrűjében. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora felidézte, hogy a Szegedi Akadémiai Bizottság kérte a szoborállítást, méltatta a polgármester mellett Gyimesi László városfejlesztési tanácsnok személyes elkötelezettségét, hogy szívügyüknek tekintették a megszületését.

Külön köszöntötte a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged tagjait, hiszen a tudós szellemi örökségének ápolásában ők is tevékenyen részt vesznek. A rektor kiemelte, a legendás hírű alapkutató ugyan egy Nobel-díjat kapott, de kettőt érdemelt volna Amerikában folytatott izomműködés-vizsgálataiért. A szegedi gazdákat is támogatta azzal, hogy a C-vitamin és a paprika szerepét összekötötte.

Felavatták Szent-Györgyi Albert szobrát. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Botka László polgármester emlékeztetett, hogyan ünnepelték a városban Szent-Györgyit a Nobel-díj odaítélésekor, és ő hogyan kényszerült elhagyni az országot 1947-ben, mert „a diktatúra nem szeret az óriások vállára állni, sőt egyáltalán nem szereti a szellem óriásait". Aktuálpolitikai párhuzamot vonva hozzátette: „Szegednek megadatott, hogy egy óriás vállára álljon. Ezért nem szabad, hogy hallgassunk, amikor a hatalomtól elvakított sötét lelkű ostobák 'imrekertészezik' az egyetlen Nobel-díjas magyar írót. Nem maradhatunk némák, amikor magyarokra és magyarabbakra osztják a kultúrát és a művészetet, amikor egyeniskolákba kényszerítik a gyerekeket. Ezért kell kiáltanunk, ha béklyóba verik a gondolkodást, ha kalodába zárják az ítélő szellemünket. Ezért kell kiállnunk Szent-Györgyi hite és meggyőződése mellett, akkor lesz sikeres Magyarország, ha a tudás, a tehetség és a munka tehet csak különbséget ember és ember között."

Bíró Lajos mátészalkai szobrászművész alkotását Szabó Gábor és Botka László leplezte le. A rektor és a polgármester kézfogással köszönte meg a művész munkáját.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. USB 2013. szeptember 18. 13:19
  „Szoboravatás:
  http://www.youtube.com/watch?v=kZV01JZOaoA”
 • 77. x 2013. szeptember 18. 11:23
  „75. joy, ahogyan ismerlek, ez nálad azt jelenti: "Aki nem ÚGY érti a nyilatkozatot, mint én, az analfabéta!"
  (Te nem, viszont mérsékeltebb temperamentumok megkülönböztetik a megértés és az egyetértés fogalmát.)”
 • 76. joy 2013. szeptember 18. 08:20
  „A szobor tökéletes remekmű lett!

  /Csak meg ne rongálják!/”
 • 75. joy 2013. szeptember 18. 08:18
  „1 lényeges+jegyzés!
  Jó lenne, ha mielőtt nagyarcúan leszólnak valakit az írogatók és linkelgetők jó lenne, ha el is olvasnák amit beLNKelnek!!!
  Nagyon szégyenletes csak a cím alapján linkeskedni!

  /Ja, ha valakik0 nem értik mit is nyilatkozott K.I. arról nem az író, hanem a funkcionális analfabénák tehetnek!/”
 • 74. majzik 2013. szeptember 17. 21:03
  „68. macs 2013.09.17. 15:35

  A spermák, csak a moderálás kedvéért !”
 • 73. x 2013. szeptember 17. 19:02
  „MTA, a feudalizmus bástyája
  http://goo.gl/OdqQ9o
  (2006) ... aki hétfő este látta a friderikusz műsorát, az eléggé el lehetett képedve, hogy az MTA napján e neves intézményt gyakorlatilag a földbe döngölték. a hallottak alapján azt hiszem, teljes joggal. az egész müsort Szabó Csabának szentelték, akiről azt kell tudni, hogy neves farmakológus, igen komoly biotechnológiai eredményekkel (+ saját biotech céggel...stb) és aki 40 évesen hazaköltözött az usából és úgy gondolta a kutatásait, a kapocsolatrendszerét, a nyugati szinvonalú laborját hazahozza és igyekszik egy kis friss levegőt behozni.

  amit az impotens magyar kutatásirányitásról, azon belül az mta-ról mondott, azok alapján nem is csodálom, hogy az mta teljes fegyverzettel ellenáll neki. ...”
 • 72. szabójóska 2013. szeptember 17. 18:44
  „70 kispacni
  Szóval az a gond, hogy nem hal(l?)meg elég akadémikus. Ez azért nagyon elgondolkodtató.Érdekes Erdey-Grúz annak idején ebből nem csinált problémát. De Szent-Györgyi is szervezett egy másik akadémiát.”
 • 71. x 2013. szeptember 17. 18:42
  „70. kispacni "62 és 65 ... nem tudjátok miről beszéltek."
  Te inkább mellébeszélsz, nem akarod - "iskolázott embör léttödre", illetve éppen azért - a témát feszegetni.
  http://goo.gl/lP8o4C
  Az értelmiség útja az osztályhatalomig című, Szelényi Ivánnal közösen - és a legnagyobb titokban - írt Konrád-esszé 1978-ban jelent meg Nyugaton, és "bombaként robbant", hiszen a szerzők leszámoltak a kommunista munkásállam mítoszával, és leleplezték a rendszer valódi természetét. ...”
 • 70. kispacni 2013. szeptember 17. 18:03
  „62 és 65.

  Ti vagytok akik a tudatlanok vagytok és halvány fogalmatok sincs miről beszéltek, csak beleszóltok.
  Ma akadémikus csak MTA doktora címmel (régi közkedvelt nevén nagydoktorival) rendelkező személyt lehet megválasztani. Ahhoz, hogy valaki nagydoktor legyen természettudományokban számos olyan gyakorlati objektív scientiometriai küszöböt kell elérjen aminek a teljesítése simán 15-20 év normál esetben, vagyis gyakorlatilag alig lehet valaki nagydoktor olyan aki 1990 után végzett. És az akadémikusság csak a nagydoktori után jöhet. Igazolni kell, hogy n számú tanítványod rendelkezik OhD doktori fokozattal, nagydoktoriival, hogy ennyi és annyi számú pályázatod bvolt, stb, sztb., vagyis olyan objektív számok, amelyeknek a teljesítése ne attól függ, hogy milyen okos vagy, hanem, hogy hány éves.

  2. Akadémikusi titulus életfogytig tart. csak egy akadémikus halála után választanak helyére ujat. Az orvosi osztály átlag életkora 70 év felett vagyis egyszerűen nem hall meg elég akadémikus, hogy ujat válastranak helyére. Csak 3 évenként van választás, és az orvosi osztályban maximum 3-4 uj tagot választottak meg az elmult 3 választáskor. A többi osztály adatai sem térnek le nagyoin. Tehát azért nincs 90 utáni uj akadémikus még, enrt nem lehet.l de persze4 lehet bölcselkedni, de nem tudjátok miről beszéltek.”
 • 69. mivan? 2013. szeptember 17. 16:24
  „Nem örülök, hogy egy szoboravatás miatt napi politikai dolgokba is belemennek. Miért kell az mszp-nek is ez a kommunikáció??? Méltassa sz.gy.a. személyét köszönje meg a szobrász munkáját aztán menet.”
 • 68. macs 2013. szeptember 17. 15:35
  „67. majzik,
  ??????????????????????”
 • 67. majzik 2013. szeptember 17. 14:43
  „54. macs 2013.09.17. 11:31

  Peresz, Rabin, Wiesel, Kissinger,”
 • 66. szabójóska 2013. szeptember 17. 13:54
  „Azt persze el tudom képzelni,hogy aki neves nyugati kutató helyeken dolgozik, hasonlóan Szent-Györgyihez, itthon csinálja meg a karrier csúcsát. De Szent-Györgyi esetén akkortájt még ez lehetséges volt,ma már kétlem,az egyetemen végzett kutatásai után jutott erre a csúcsra.”
 • 65. x 2013. szeptember 17. 13:46
  „58.+59.+61. kispacni, jól telibe talált 39. _csutak_ hozzászólása, "megmutattad neki", van már három a százak közül.
  "Ehhez nem értesz, ülj le, maradj a kamionoknál" - ez mutatja a száz százalékos "népi demokratikus" szemléletedet. Fejedben a középkori kiskirályságok társadalmi szerkezete (1945 után a diplomás nemes, az akadémikus főnemes).”
 • 64. szabójóska 2013. szeptember 17. 13:39
  „Azt hiszem én is,hogy lehetnek olyanok akik 90 óta mint Szegeden végeztek, akadémiai köztestületi tagságot nyertek. De kémiai vonatkozású egy sincs. Miért? Sok oka van. Tehát Szent-Györgyi családfája megszakadt. A Nobel-díj pedig senkit sem fenyeget, bár gyakran emlegetik,hogy jön elkerülhetetlenül.Adja Isten....”
 • 63. szabójóska 2013. szeptember 17. 13:25
  „Széki soha sem politizált,nem akart pl. köztársasági elnök lenni. De minden nap délelőtt és kora délután oktatott Utána a doktoranduszaival foglalkozott estig. Hihetetlen szorgalmú és munkabírású ember volt. Általában a judeofilitással ,Horthy-barátsággal vádolják. Meg azt vetik szemére, hogy kevés publikációja van. De kérdem én: Mit tudott volna 1921-31 között varázsolni ilyen leterhelés mellett a mai Radnóti pincehelyiségeinek egy részében,néhány eszközzel. Ma kérkednek az ezerszámú publikációkkal az újabb generációk, arra nem gondolnak, hogy volt egy kémiai ükapjuk,akitől mi mindent kaptak készen. Az meg ,hogy mennyiben végeznek értékes tevékenységet a sok publikálással, kérdéses.
  Tanítványai összetartottak, Földi mentette Fodort a nyilasok elől, Szent-Györgyi segítette Fodort amikor Amerikába volt kénytelen kimenni.
  Mindazt amit most leírtam, a bálvány-imádás ellen írtam.Nem kell Szent-Györgyiből kizárólagos bálványt csinálni, nem is hinném,hogy igényelné. Ő sokkal színesebb csapongóbb egyéniség volt mint azok akik a háttérben maradtak. Az viszont kétségtelen,hogy Nobel-díja nélkül az egyetem a térképen sem lenne.No.meg az is hogy 44-ben már nem volt szegedi professzor,hanem pesti. Most akkor,hogy számoljunk: a díjat vagy az alkalmazásban levő díjazottat tekintsük?”
 • 62. _csutak_ 2013. szeptember 17. 13:21
  „@kispacni:
  Mi van haver?
  Telibe találtalak?
  Ne szégyelld :)
  Én nem ítéllek el butaságodért és felesleges gyűlölködésedért, csak kérem az Urat, hogy elméd világosítsa fel és adjon számodra lelki nyugalmat!”
 • 61. kispacni 2013. szeptember 17. 13:13
  „39.
  PPS

  Még két olyan nevet akadémikust találtam, aki egytemi diplomáját már a rendszerváltás után szerezte meg. Kiss László szintén Szegeden diplomázott, sőt itt kezdte a tudományos pályáját is.

  http://mta.hu/koztestuleti_tagok?PersonId=16385

  http://mta.hu/koztestuleti_tagok?PersonId=16530”
 • 60. tatár 2013. szeptember 17. 12:25
  „Leragadtam ott, hogy felavatták Szent-Györgyi Albert szobrát, mert ez a hír. Egy demokratának illik tudomásul vennie azt, hogy egy ilyen eseményen ott van a polgármester, aki szabad választáson nyerte el a mandátumát, még akkor is, ha politikai okokból némelyek nem kedvelik. Több milliós populáció veszi tudomásul azt, hogy O. V. a miniszterelnök, nem kedvelik, de szabad választásokon nyerte el a mandátumát.
  Az, hogy egy ilyen eseményen egy adott politikai oldal helyi reprezentánsai és országos kultúrpolitikai vezetők nem vesznek részt, mert szoci a polgármester, több, mint elgondolkodtató.
  Úgy látszik, már Szent-Györgyi is csúnya ember (46. Horthyszobor 2013.09.17. 09:52).
  Írják ezt azok, akiknek Zagyva (nomen est omen) nevű képviselőjük éppen mentelmi jog felfüggesztése alatt áll, mert lecsulázott valakit. A kultúra ezen az oldalon van úgy látszik.
  Csak el ne kezdjük elemezni O. V. Kövér, Kósa stb. urak nyilvános beszédeit, mert azok igen messze vezetnének.”
 • 59. kispacni 2013. szeptember 17. 12:08
  „39.

  P.S. Az idei Bolyai díjas kutató 1968-as születésű Nusszer Zoltán is 1990 után kapott diplomát. Ő is akadémikus már.

  http://mta.hu/koztestuleti_tagok?PersonId=19615”
78 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától a boré a tér

Harmadik alkalommal rendezik meg a szegedi Dóm téren a Bor tér elnevezésű őszi bormustrát. Tovább olvasom