Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 8°C Még több cikk.

Felcsaptak a hullámok a díjemelés miatt a Tisza-parton

Tiszasziget - Több mint tízszeresére emelte a területbérleti díjakat a Tisza hullámterében a tiszaszigeti önkormányzat – mondják a bérlők. A közösség fele összefogott, és pert fontolgat. A polgármester szerint változott a tulajdonos, új szerződések kellenek.
A polgármester válaszolt

Megkeresésünkre Ferenczi Ferenc polgármester azt a tájékoztatást adta, hogy a terület 2012 szeptemberében került az önkormányzat tulajdonába, előtte állami volt. A község képviselő-testülete 2013 decemberében fogadta el az új rendezési terv módosítását, valamint a Tisza-parti terület bérbeadásáról szóló rendeletet. A régi bérlőket értesítették a tulajdonosváltásról, illetve lehetőséget teremtettek a szerződések megtekintésére, értelmezésére, esetleges megkötésére. Az önkormányzat minden érintettel megpróbálta felvenni a kapcsolatot, lehetőséget biztosítva a személyes egyeztetésre. A megyei kormányhivatal törvényességi felügyeleti vizsgálatot folytatott le az ügymenettel kapcsolatban, kifogást nem emelt, és erről a tényről – a településvezető tudomása szerint – a bérlőket, illetve azok jogi képviselőjét is értesítette. A hivatal visszajelzéséig a faluvezető egyetlen bérleti szerződést sem írt alá. – Az önkormányzat havi 4166 forintban határozta meg a bérleti díjat (drasztikus emelésről jelen esetben nem beszélhetünk, hiszen a régi szerződések hatálya megszűnt). A bérlők visszajelzéseit figyelembe véve a képviselő-testület 50 százalékos kedvezményt biztosít szociális rászorultság, valamint tiszaszigeti lakosok esetében, továbbá nem kell fizetni díjat arra az időszakra, amikor a Tisza elönti az árterületet. Település vezetőjeként továbbra is nagy tisztelettel várok mindenkit, legyen az bérlő vagy jogi képviselő. Településünk is részt kíván venni az idén induló Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. Helyi fejlesztési prioritásaink egyik fontos eleme a Tisza-part és az ott található üdülőövezet turisztikai célú fejlesztése – tette hozzá a polgármester.

– Drasztikus mértékben megemelte a tiszaszigeti önkormányzat a Tisza hullámterében lévő ingatlanok bérleti díját. A nagyjából 200 négyzetméteres területet 30-40 éve béreljük, legutóbb 3500-4000 forintot fizettünk érte egy évben. Van, aki lábon álló üdülőt, van, aki szerszámoskamrát húzott fel. Ki építési engedéllyel, ki anélkül, és utóbb kért rá fennmaradási engedélyt. Horgászni járunk ki, meg pihenni tavasztól ősz végéig, télen ide bejönni nem lehet – vezetett körbe a szegedi Kiss Gyula.

Az ugyancsak szegedi Weisz Veronika is pihenni jár ki ebbe a paradicsomba, de elment a kedve. Tavaly változott óriásit a helyzet, amikor az önkormányzat levélben felszólította a több mint száz bérlőt, hogy mivel az előző szerződésük lejárt, kössenek újat. Azt írta, ha nem tesznek eleget, napi kötbért fizettet velük, és 15 napon belül el kell bontaniuk a házakat. Ha azt sem teszik meg, a bontás árát is velük fizetteti meg az önkormányzat.

– Az eddigi díj több mint tízszeresét kéri a polgármesteri hivatal, egy évre 50 ezer forintot. Indoklás nélkül. Az önkormányzat semmiféle infrastruktúrát nem épített ki, a villanyt mi köttettük be, víz- és szemétszállítás nincs, az utat, a növényzetet mi kezeljük, még a szúnyogot is mi irtattuk – vette át a szót az újszentiváni Váry Ottó. – Gusztustalanul sok az új tarifa. A községházán azt mondták, összehívják a bérlőket, de semmi nem lett belőle. Csak levél jött, ami zsarolás. Ezért 48-an ügyvédet fogadtunk. Ettől függetlenül az önkormányzattól hívogatnak bennünket, hogy kössünk szerződést, meg hogy az ügyvéd már bedobta a törülközőt.

A jogi képviselő elmondta: nemcsak a szokatlan mértékű tarifaemelés probléma, hanem az is, hogy csak 4 évre köt szerződést a község. Ha ez lejár, nincs lehetőségük előbérleti szerződést kötni a mostani bérlőknek. Írt levelet az önkormányzatnak, hogy eljár a bérlők egy körének nevében, személyesen is kereste az önkormányzatot, de nem álltak vele szóba.

Írásbeli értesítést továbbra is csak a bérlők kapnak.

Az ügyvéd írt egy kedvezőbb szerződésjavaslatot 10 éves bérleti időről, előbérleti lehetőségről és 20 ezer forintos éves díjról, de erre sem kaptak választ. Hallották, hogy egyes bérlőkkel már megállapodott az önkormányzat, mások kedvezményes áron szerződést köthettek, nem tudni, milyen alapon. A felháborodott bérlők próbapert fontolgatnak.

A csodás tiszai táj sem csillapítja Kiss Gyula (balról) és Váry Ottó fölháborodását az indoklás nélküli drasztikus bérletidíj-emelés miatt. Fotó: Schmidt Andrea
A csodás tiszai táj sem csillapítja Kiss Gyula (balról) és Váry Ottó fölháborodását az indoklás nélküli drasztikus bérletidíj-emelés miatt. Fotó: Schmidt Andrea

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgassa meg a szerencsekereket a garantált ajándékokért!

Tovább olvasom