Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Felderítettük Szeged középületeinek föld alatti helyiségeit

Szeged - Kíváncsiak voltunk, mit találunk a középületek föld alatti szintjein, ezért kinyittattuk a pincéiket. A Szegedi Fellebviteli Főügyészség föld alatti szintje várfalat rejt, a Fekete Ház alatt, a csigalépcső végén csak vizet és földet láttunk.
A „legpincésebb" pincét a BTK Ady téri épületében találtuk, ahol, mint azt már megírtuk, régészeti feltárásból származó csontokat őriznek. Lépcsősor vezetett a hosszú alagútrendszerbe, ahol a falakról omladozott a vakolat. Előre hajolva lépdeltünk a döngölt földön. Vigyázni kellett a fejekre, hiszen a folyosó mennyezete hol magasabb, hol alacsonyabb. A csontostermen kívül több helyiséget is rejt a pince. A legtöbben régi lomok hevernek. Az egyikben egy kopott vécécsészét is láttunk.

Hasonló pincefílinget tapasztaltunk a Fekete Ház föld alatti folyosóján, ahova csigalépcsőn oldalazva jutottunk le. Tolnay József műszaki ügyintézőtől megtudtuk, amikor 1985-ben átvették az épületet, ez a szint tele volt szeméttel és szénnel. Ottjártunkkor azonban csupán föld és víz borította. Az utcai járdákhoz képest három méter mélyen fekszik a boltíves mennyezettel épített pince, mely teljesen úgy néz ki, mint egy vár kazamatája. Régen szénkereskedés működött itt, a tüzelőt a lőrésszerű ablakokon át lapátolták. A folyosóra folydogáló vizet árok gyűjti össze, szivattyú emeli ki – egyelőre. Hamarosan ugyanis 40 millió forintból megújul a Fekete Ház föld alatti helyisége. Konferencia- és előadótermet, kiállítási területet hoznak létre benne.

A Reök-palota pincéjében évtizedekig szenet tároltak – ma már lifttel is meg lehet közelíteni. Fotó: Schmidt Andrea
A Reök-palota pincéjében évtizedekig szenet tároltak – ma már lifttel is meg lehet közelíteni. Fotó: Schmidt Andrea

Hol várfal és bástya állott, most az ügyészek középkort idéző tanácsterme fekszik az egykori Juhász Gyula Művelődési Központ épületében, ahova a Szegedi Fellebviteli Főügyészség hivatala költözött tavaly decemberben. Bár a fal eredeti bemutatására nincs lehetőség, a pince padozatában megjelölték a várfalak és a saroktorony vonalát. A régészeti leletet megcsodálni egyszerű nézelődőnek minden évben csak egyszer van lehetősége. Szakemberek azonban igény szerint megtekinthetik. Horányi Miklós főügyésztől megtudtuk, az idei múzeumok éjszakáján 996-an látogattak le a pincébe, melyet a szegedi vár lebontása előtti állapotokat bemutató fotóanyag és a középkori falmaradványokból válogatott kőtár is díszít.

Lifttel a föld alá

A Reök-palota „luxuspincéjét" lépcsőzés helyett lifttel közelítettük meg. A legalsó szinten található a ruhatár, különböző raktárak és a takarítószemélyzet öltözője. Azonban nem mindig uralkodtak itt ilyen állapotok. – Korábban szenespinceként funkcionált a föld alatti szint. A magas talajvíz miatt vízzel volt elárasztva, melyet két szivattyús rendszerrel szivárogtattunk le – tudtuk meg Rantal János építésztől, aki elmondta, nem csak a régi építésű házak alatt találhatók pincék. Az új társasházakban legtöbbször mélygarázsként funkcionálnak. Ezeknél azonban már olyan betont használnak, amely meggátolja a felvizesedést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezáratta az APEH a Z. Nagy cukrászdát

Szeged - 12 napra bezáratta a József Attila sugárúti Z. Nagy cukrászdát az APEH. A tulajdonost… Tovább olvasom