Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Felélesztenék a betyárturizmust Ásotthalmon

Ásotthalom - Erdélyi testvértelepülésével ünnepli szombati falunapját Ásotthalom. A község tervei kapcsán felújításokról, túraútvonalakról, sőt Rózsa Sándorról is szó esett.
A község a Back-kápolna felújítására pályázik. Fotó: Nagy István
A község a Back-kápolna felújítására pályázik.
Fotó: Nagy István
– Nem véletlenül az erdélyi Kászon messze földön híres néptáncosai, zenészei gondoskodnak a jó hangulatról a szombati falunapon – mondta Petró Ferenc, Ásotthalom polgármestere. – Megünnepeljük azt is, hogy Kászonaltízzel tíz éve kötöttünk testvértelepülési szerződést. Először 13 éve léptünk velük kapcsolatba, amikor a homokháti kistérség lehetőségeket keresett az együttműködésre. Rendkívül nehéz volt a határhoz közeli magyarok lakta kistelepülést találni. Így került a képbe a távolabb, 700 kilométerre fekvő Kászon völgye, ahol lényegében öt falu szövete adja ki a települési formát: Kászonaltíz, Csíkkozmás egy része, Jakabfalva, Altíz és Feltíz. Ám az akkori román törvények szerint csak hároméves együttműködés után lehetett testvértelepülési szerződést kötni.

Így 2002-ben sikerült létrehozni a kapcsolatot, amely azóta minden szempontból gyümölcsöző. Még ipari jellegű segítséget is nyújtottunk, innen utaztak ki asztalosok, amikor a kászoniaknak faalkatrészek gyártásához kellett a speciális szakértelem. A magyar–szerb határ túloldalán lévő Királyhalommal ugyancsak tízéves a testvérvárosi szövetség. Ásotthalom velük jövőre ünnepel, ha végre átjárható lesz a határ, amiért a két testvértelepülés vállvetve lobbizott.

Ásotthalom álma a betyárturizmus. Állomása a „Rúzsa-fa
Ásotthalom álma a betyárturizmus. Állomása a „Rúzsa-fa" Fotó: Reismajer József
Ásotthalom újra nagy fába vágja a fejszéjét. Uniós forrásra pályázik a természetvédelmi örökség megőrzéséért; 9 millióból helyreállítanák a Back-kápolnát. A vakolatlan szürke téglaépületet a szegedi Back Bernát 1937-ben emeltette Szent Erzsébet tiszteletére. Kuriózum a belső festése, mert arab, héber és latin feliratokat tartalmaz, az oltárát a XVI. században faragták Csehországban. Pályázik a község az ifjúsági ház 20 milliós felújítására, hogy szolgáltatóházként működhessen. 100–150 millió forintot pályáznak a királyhalmi iskola, a mórahalmi lovasturizmus és az ásotthalmi Csodarét együttes bemutatására.

A nagy álmot a turisztikai attrakciók pályázatából valósítanák meg: hozzávetőleg 300 millió forintból a megye betyárturizmusát elevenítenék fel. Túraútvonalakat alakítanának ki, bázisépületet építenének, és tájékoztató anyagokat állítanának össze. Ennek érdekében a határon túl Királyhalommal, Paliccsal és Óbecsével szövetkeznének, a térségben Ruzsával és Öttömössel idéznék fel Rózsa Sándor legendáját. A híres betyárhoz Ásotthalmon az országos védettséget élvező „Rúzsa-fa" kötődik, amelynek ágai közt meghúzta magát, miközben a pandúrok a továbbnyargaló lovát követték.

Szombat, hétfő
Szombaton 16 órától rendezik meg a falunapot és a kenyéráldás ünnepét a Szent István parkban. A himnuszok és a köszöntők után a Kászoni Néptánccsoport műsorát láthatja a közönség, majd az állampolgári eskü, a kitüntetések átadása következik, és a nagybaracskai Gyöngyösbokréta Hagyományőrző Népdalkör áll színpadra. 17.40-kor megáldják az új kenyeret. 18 órakor Beliczai Balázs humorista lép fel, utána a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség tart interaktív bemutatót, majd a Hayat hastánccsoport következik. 19.30-kor az Apátfalvi Cigányfolklór Együttes, 20 órakor a Kászoni Néptánccsoport, 20.30-kor a Kászoni zenekar, 21 órakor pedig a sztárvendég Unique együttes lép színpadra. A programot tűzijáték és utcabál zárja. Hétfőn délelőtt 10 órától a strandon rendezik meg a III. Szent István-napi Sportnapot. Röplabda-, labdarúgó- és úszóversenyre várják a jelentkezőket. Ha esik az eső, a programot a sportcsarnokban tartják meg, és az úszás elmarad.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapesten át jön a tápéi kávé

Negyven éve működik kifogástalanul a Tápéi cukrászda retró kávéfőzője: a kétkaros Budapesttől semmi pénzért nem válnának meg. Tovább olvasom