Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Felelősség bizalmasnak lenni

Szeged - Nem szeret az anyósom, megcsalt a férjem, betöltöttem a hatvanadik születésnapom, kisbabát várunk a feleségemmel, szerelmes vagyok – a végtelenségig lehetne sorolni, milyen intim történeteket osztanak meg az emberek a manikűrösükkel, a postásukkal és a színészek az öltöztetőjükkel.
Az úgynevezett bizalmi szakmákban dolgozók meghallgatják vendégeiket, és diszkréten kezelik a titkokat. Szegedi műkörömépítőt, postást és a kortárs balett öltöztetőjét kérdeztük, milyen érzés a bizalmas szerepében lenni.

– Hogy is hívják, hány éves az a férfi, akiről már fél órája áradozik?
– Gábor. Hamarosan tölti a negyvenet.

– Elnézést, de ha jól értem, ön az én férjemmel kavar?
– Hát... Ne haragudj, de Gábor sosem mondta, hogy nős!

Így bukott le egy csalfa férj, az egyik szegedi műkörmös, Judit füle hallatára. A 30 éves, szépségiparban dolgozó nő elárulta, nagyon megdöbbent a párbeszéden, ilyen véletlen egybeesés még a szépségszalonokban is csak ritkán fordul elő. Szerinte abszolút természetes, hogy a fodrásznál, a kozmetikában és manikűrözés közben beszélik ki az emberek a problémáikat. Hol máshol tennék? Sokszor másfél-két órát is eltöltenek ezeken a „pletykahelyeken", kicsit kizökkenek a munkából. A szalonokban illedelmesen meghallgatják, esetleg jó tanácsokkal látják el őket.

Csányi Ágnes munkájával együtt jár a diszkréció. Fotó: Segesvári Csaba
Csányi Ágnes munkájával együtt jár a diszkréció.
Fotó: Segesvári Csaba

– Azért általában két-három körömápolás szükséges a kitárulkozás előtt, s olyan vendégem is van, akivel nem vagyunk egy hullámhosszon: csak a szokásos három mondatot váltjuk. A nők általában több dolgot elmesélnek magukról, a férfiak, főleg a nőcsábász típusok, az első néhány alkalommal csak „csöpögtetik" az információkat. Ha a szolgáltató csinos, igyekeznek titokzatosak maradni, úgy könnyebben megy az udvarlás – mondta Judit. Szomorúnak találja: székében túl gyakran téma a családon belüli erőszak is.

Újra egymásra találtak

A műkörömépítő Judit több tucat történetéből kiválasztottunk egyet, mely szintén bizonyítja, milyen diszkréten kell kezelni a titkokat. Egy szerelmes pár járt Judithoz, persze nem egy időben. Külön-külön mindketten elmesélték neki, már nem boldogok, ezért feladtak egy-egy párkereső hirdetést a Déli Apróban. Addig-addig válogattak a jeligére érkező leveleket között, míg végül a vak randin egymással találkoztak. Ezt jelnek vélték: együtt maradtak, azóta is boldogok.

Nem csak a szépségszalonokban, a színházi öltözőkben is akadnak szerelmi történetek, intrikák, de Csányi Ágnesből, a Szegedi Kortárs Balettosok öltöztetőnőjéből semmit sem tudtunk kihúzni. Diszkrét. A zárt közösségben a bizalom kialakulásához, ez elengedhetetlen.

– Hoznál nekünk törülközőt? Ági, ugye jössz az esti szülinapi buliba? – kérdezgette Finta Gábor Ágnest, miközben ő gombot varrt a jelmezére. Gábor Haller Jánossal és Czár Gergellyel éppen a Csodálatos mandarin-előadás előtt készülődtek, a Szegedi Nemzeti Színházban.

– Tizennyolc éves koromban még cikis volt, amikor a színészek meztelenkedtek előttem, mára azonban immúnis lettem. Tavaly szeptemberig csak férfi szólistákat öltöztettem. Elárulhatom, a balettos fiúk sokkal pucérkódosabbak, mint a prózai színészek – mondta Ágnes. Nagyon fontosnak tartja, úgy bánjon a színésszel, hogy az érezze, ki van szolgálva és figyel rá. Néha kicsit anyáskodik is. Egy idő után a legtöbb kollégával a barátság is alakulóban lesz, sokszor a bemutatók után együtt ünnepelnek.

– „Ági, te nem csak az öltöztetőm, a pszichológusom is vagy" – mondta az egyik előadás után Járai Máté. Király Levente például a 60. születésnapján – mikor az öltözőbe mentünk, hogy megszabadítsuk a jelmezétől – meglepetéssel várt: a prózai színész kikészített két pezsgővel teli poharat, és megkért, hogy elsőként én koccintsak vele az évforduló alkalmából – emlékezett Ágnes. Amikor pedig a Gyalog galoppot játszották, Cserna Antal sokáig csak neki árulta el, hogy feleségével várják a harmadik babájukat. Megtiszteltetésnek érezte, hogy a színész a bizalmába fogadta, őrizhette féltve őrzött titkát.

Segít, ha tud

– Megérzem, hogy kinek van szüksége néhány vigasztaló mondatra, de vigyázni kell, az idő kevés, és valakivel fél napot is el lehetne csevegni – mondta Sejben Erzsébet. Az 54 éves, szegedi postás hét éve dolgozik a szakmában. Elárulta, a Mátyás király tér, ahova nap mint nap hordja a leveleket, igen barátságos körzet, inkább idősebbek lakják a környéket. Előfordul, hogy valaki teával, vagy csokival várja Erzsikét. – Elmondják nekem a családi gondjaikat, milyen betegségekkel küzdenek, ha tudok, segítek a hivatalos ügyek intézésében. Ha télen, a csúszós úton veszélyes közlekedni, az egyedülálló időseknek fel szoktam ajánlani, hogy befizetem a csekkjeiket, feladom a leveleiket – beszélt munkájának bizalmi részéről Erzsébet.

Olvasóink írták

  • 1. Ajna 2009. március 19. 22:36
    „hát ezek a Gáborok ... mindig csak a baj van velük ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Babázás helyett íróasztal

Szeged - Vérre menő vitákat képesek folytatni az anyukák: mi a jobb a babának? Ha otthon maradnak vele óvodáskoráig, vagy ha közösségbe kerül? Tovább olvasom