Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Felemásan látják az integrációt a betegek

Szeged - A vérvételre panaszkodnak, más szakrendeléseket viszont javulónak látnak a rendelőintézetben várakozók. Az új klinika ambulanciáin a betegek szerint semmi sem változott. Az egy éve zajló egészségügyi integráció általuk érzékelt hatásairól kérdeztük a szegedi pácienseket.
– Nagyon meglepődtem, hogy csak három héttel későbbre kaptam időpontot a húgomnak. Pesten az V. kerületben lakom, az ottani szakrendelőben már aznap leveszik a vért – beszélt tapasztalatairól az I. Rendelőintézetben Menyhárt Jánosné, aki laborelőjegyzés miatt érkezett. Igaz – tette hozzá az idős nő –, úgy tudja, itt sokkal több embert kell ellátni, mint náluk. A szívgyógyszere miatt havi vérvételre érkező Völler Károly ugyanitt várakozott. Azt mondta, két és fél órába került, mire végzett. Szerinte lassú és nem elég szervezett a vérvétel.

– Nekem ebben az évben csak jó tapasztalataim voltak. Elégedett vagyok az ellátással – állította Kasper Dezsőné. Az endokrinológián negyven perc alatt végzett. Azt mondja, 2006-ban ugyanerre másfél órát várt. Hozzátette: legutóbb fül-orr-gégészetre is rögtön bejutott, igaz, sürgősségi betegként.

– Szerintem javult az ellátás, főleg a körülmények. Tisztaság van, az orvosok és az asszisztensek kedvesek. Ez régebben nem volt jellemző – mondta el a kardiológián várakozó Berkó Julianna. Szerinte az egy hónapos várólista nem olyan hosszú, ki lehet bírni. Az pedig jó, hogy előjegyzést lehet kérni telefonon, és a rendelőben sem kell sokat várakoznia. Régebben – azt mondja – fél napokat várt az ajtó előtt, mire bejutott.

– Nem látok változást az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest – magyarázta Ács Antal Csaba, aki kislányát, a mellette ülő Sárát kísérte el tegnap a rendelőbe. Fotó: Miskolczi Róbert
– Nem látok változást az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest – magyarázta Ács Antal Csaba, aki kislányát, a mellette ülő Sárát kísérte el tegnap a rendelőbe. Fotó: Miskolczi Róbert

Az új klinika ortopédiai-traumatológiai-idegsebészeti ambulanciája még negyed 12-kor is dugig volt betegekkel. – A betegfelvétel gyorsult, mióta nincs vizitdíj, de tavaly szeptemberben is ugyanekkora volt a tömeg, amikor kontrollra jöttem – mondta a traumatológián másfél órája várakozó Domonkos Attila. Megérti, hogy a sürgősségi esetek miatt itt mindig csúszás van, de a színvonal vagy a gyorsaság szerinte nem javult.

– Nem látok változást az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest itt, és más klinikán is ugyanez a helyzet. Másfél órája vagyunk itt – mondta Ács Antal Csaba, aki kislányát, Sárát kísérte el. Ennek ellenére nyugodtan várnak – magyarázta –, mert ezt az egészségügyben bekalkulálják. Ha egy boltban kellene ennyit várni, már régen ideges lenne – tette hozzá.

A szegedi klinikai központ rendszeresen végez betegelégedettségi vizsgálatokat. Idén november második felében kezdődik a 3-4 hétig tartó idei felmérés, amit a tervek szerint a járó- és a fekvőbeteg-ellátásban is elvégeznek. A felmérés értékelése év végén várható. Külön vizsgálatokat – hektikusan – egyes klinikák is végeznek. Úgy tudjuk, csak a női és a traumatológiai klinikán rendszeresek az efféle felmérések. Idén vizsgálták már a vérvétellel kapcsolatos helyzetet is: eszerint a betegek elégedetlenek a hosszú várakozási idővel és a zsúfoltsággal.

Az ellenzék elégedetlen

Botka László polgármester azt állította a biopoliszprojekt beharangozásakor, hogy az egészségügyi integráció hiánya a legfőbb akadálya 64 milliárd forint megszerzésének. Az integráció megtörtént, de a 64 milliárdos biopoliszprojektből semmi nem lett – mondta Kalmár Ferenc (KDNP) önkormányzati képviselő az integráció egy évét értékelő, tegnapi sajtótájékoztatón. Az egyes kórház épületével kapcsolatban hangsúlyozta: azt egészségügyi, szociális célokra kell fenntartani, mint az Pozsonyi Ignác – akinek felajánlásából épült a kórház – végakarata is volt. A Fidesz közvélemény-kutatása szerint a szegediek 80 százaléka mondja azt, hogy rosszabb lett, vagy nem változott a városban az egészségügyi ellátás az integráció óta.

Olvasóink írták

 • 4. h.sz 2008. november 12. 13:04
  „Szeptemberbe már csak január végére kaptam időpontot a másfél éves kisfiamnak a gyermekgasztroenterológiára. Mivel elhúzodó problámája volt kénytelenek voltunk magán úton orvoshoz vinni - jelzem ott azonnal volt időpont. :-(((( Sanjos nem mindenki olyan "szerencsés", hogy ki tudja fizetni a magánorvost.”
 • 3. szgd-i 2008. november 12. 10:23
  „Tudja kedves Logaritmus az ésszerüsítéssel, felesleges vizsgálatok kiiktatásával nincs bajom, hanem azzal már inkább, hogy egy csomó pénzt vontak és vonnak ki az ellátásból folyamatossan. Sajnos beigazolódik, hogy ez pedig az ellátás szinvonalának csokkenésére megy. Tovább gondolva az egészségünkre és életünkre megy.
  Összeségében oly mértékü romlás tapasztalható ami feláborító!!! Az életünkről van szó.
  Jobb esetben csak a gyógyulásunk gyorsaságában lesz romlás, (egyre több este bizonyítja) más esetekben pedig az életünkbe kerül a kormányzat és önkormányzat intézkedéseinek összessége!!!!!”
 • 2. Logaritmus 2008. november 12. 08:25
  „A véleményem egybecseng az újságban nyilatkozókkal + az sem mellékes, hogy hány tíz-, és százmilliót lehet megspórolni azon, hogy nem 101087722 helyszínen történik az ellátás, és főleg nem energia pazarló épületekben. A várakozási időt viszont tovább kell csökkenteni, akár magáncégek bevonásával is. A vérvizsgálathoz labor kell, semmi más és abból elég sok van a városban már magánkézben is.”
 • 1. szgd-i 2008. november 12. 06:30
  „Nem tudom némelyik beteget honnan szedte a cikk írója, de katasztrófa a szegedi eü. ellátás. Várakozási idő nagy, létszámhiány a szakszemélyzetnél stb...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Duna-kavics úszik a Tiszán

Szeged - Csongrádig 70 centis vízállásnál még hajózható a Tisza, mióta duzzasztják. A szőke folyón most a 43-as főút építőanyagát úsztatják fel – Szerbiából. Tovább olvasom