Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Felfegyverezték a múzeumot

Szeged - Gyilkos fegyver is lehet gyönyörű – erre bizonyíték a Móra-múzeumban december 19-éig felvonultatott több mint 70, emberi élet kioltására is alkalmas műremek.
A száz–kétszáz esztendeje forgatott szúró-, vágó- és lőfegyvereket egy titokzatos dél-alföldi gyűjtő kölcsönzi a kultúrpalotának, még a közgyűjtemény „fegyverzetét" is kenterbe veri ez az arzenál. A legékesebb a vérontó szerszámok között egy misztikus Keletet idéző damaszkuszi kard, egy amerikai forgótáras pisztoly és egy mesterien megmunkált, elefántcsont markolatú tőr.

Nagy idők nagy tanúi voltak az 1848–49-es szabadságharc lovassági és gyalogsági pisztolyai és kardjai. Kiemelt helyen látni egy olyan finoman vésett főtiszti szablyát, mint amilyennel a kezében Damjanich János tábornok vezette seregét a harcmezőn. A kardok méltóságot is kifejeztek hajdan; igazi művészeti alkotás az a XVII. századi perzsa szablya, amely elefántcsont markolattal készült, és aranyberakásos Korán-idézet teszi különlegessé.

A többi látogatóhoz hasonlóan Szabó B. Benedek is kezébe vehette az egyik kiállított buzogányt, és a sisakot is felpróbálhatta. Fotó: Karnok Csaba
A többi látogatóhoz hasonlóan Szabó B. Benedek is kezébe vehette az egyik kiállított buzogányt, és a sisakot is felpróbálhatta.
Fotó: Karnok Csaba

Szegedi kuriózum egy, a városban gyártott, a millenniumi év tiszteletére rendelt szablya, amelyet a kor divatjának megfelelően a díszmagyart öltő köztisztviselők és nemesek is felcsatoltak oldalukra az 1896-os ünnepségeken. Egyik oldalát Szeged, a másikat Magyarország címere díszíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örményboom: feljelentés

A választások tisztaságának megsértése gyanújával, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a szegedi örmény kisebbségi önkormányzat vezetője. Tovább olvasom