Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Felfüggesztett fogházat kapott az ausztrál pilóta

Szeged - Egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte az ausztrál L. Z. H.-t a Szegedi Járásbíróság. A férfi még 2010-ben vitorlázórepülőjével landolás közben ütközött neki az 55-ös úton egy ott elhaladó kamionnak, a sofőr maradandó egészségkárosodást szenvedett. A férfi ellen korábban a rendőrség nemzetközi körözés kiadását kezdeményezte; a bíróság távollétében mondta ki bűnösnek.
Maradandó fogyatékosságot okozó légi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt nem jogerősen nyolc hónap, végrehajtásában egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte az ausztrál L. Z. H.-t a Szegedi Járásbíróság.

Ő volt az a férfi, aki a szegedi vitorlázó-világbajnokságon 2010. július 29-én repülőjével landolás közben nekiütközött az 55-ös úton egy kamionnak. A jármű sofőrjét, egy akkor 31 éves szegedi fiatalembert súlyos szem- és arcsérülésekkel szállították a traumatológiai klinikára, ahol az orvosok sokáig attól tartottak, hogy mindkét szeme világát elveszíti. A traumatológiáról néhány hét múlva a szájsebészetre szállították át, arcsérüléseinek kezelése közben az egyik szeme is szépen gyógyult, ám a másik roncsolódott. Az ítéleti tényállás szerint a sértett nyolc napon túli – ténylegesen 4–6 hét alatt gyógyuló –, maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett fejtájékon.

A fiatalember kamionos kollégái a baleset másnapján demonstrációt tartottak a verseny helyszíne mellett. A vitorlázó-világbajnokságon részt vevő ausztrál csapattag ellen légi közlekedés maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetése gyanújával indítottak eljárást, amelyet a bíróság gyorsított eljárásban akart tárgyalni, ám az ausztrál férfi a baleset után szinte azonnal elhagyta az országot – a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság ezután nemzetközi körözés kiadását kezdeményezte az ügyészségnél.

Az ausztrál pilóta 2010 nyarán ütközött neki egy kamionnak Szegeden.  Archív fotó: Segesvári Csaba
Az ausztrál pilóta 2010 nyarán ütközött neki egy kamionnak Szegeden.  Archív fotó: Segesvári Csaba

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője akkor elmondta: a rendőrség valóban indítványozta, hogy kezdeményezzék a bíróságnál a nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását, ám az ügyészség ezt még korainak tartotta.

– Még nem tisztázódott, hogy ki milyen mértékben felelős az ügyben, és a kamionsofőr sérülésének súlyosságát sem állapítottuk meg pontosan. Ez azért fontos, mert egy kiadatásnál pontosan meg kell határozni, hogy az illetőt milyen bűncselekmény miatt akarjuk meghallgatni. Ez függ a sérülés súlyosságától is. 1-2 hónapon belül kerülhet pont az ügy végére – magyarázta. Ítélethozatalkor kiderült: az eljárásban végül nem került sor nemzetközi elfogatóparancs kibocsátására, a bíróság a vádlott kérelmére annak távollétében tartotta a tárgyalást is. – Általánosságban kiemelendő, hogy a nemzetközi elfogatóparancs kibocsátása külön súlyosító körülményként nem értékelhető a vádlott terhére – tudatta a Szegedi Törvényszék sajtóosztálya. A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, a vádlott védője gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére; a vádlottnak az ítéletet fordítás után kézbesítik, így az nem jogerős.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök hozták a béke lángját a szegedi dómba

A szegedi dómba hozták el Temesvárról a Temes Megyei IPA (International Police Association) egyesület kíséretében a betlehemi lángot tegnap. Tovább olvasom