Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Felfüggesztettet kapott egy bírósági végrehajtó Szegeden

Szeged - A bíróság hivatali visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat első fokon. A férfire 400 ezres pénzbüntetést is kiszabtak.
Első fokon hat hónap, a végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Szegedi Törvényszék szerdán egy önálló bírósági végrehajtót, mert az a szakmájának a szabályait megszegve, a hatáskörén túlterjeszkedve járt el egy békéscsabai cég ügyében.

A bíróság hivatali visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és 400 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott a férfira, emellett két évre eltiltotta foglalkozásának gyakorlásától. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A vádlott 1988 óta végrehajtó, 1995-től pedig önálló bírósági végrehajtóként dolgozik a Békéscsabai Városi Bíróság mellett.

Az ítélet szerint 2007-ben adóvégrehajtás indult a Jamina Innovációs Kft.-vel szemben, és az eljárásban a földhivatal végrehajtási jogot jegyzett be az APEH javára a cég három ingatlanjára. Az ingatlanokra két társaságnak is jelzálogjoga volt bejegyezve, az adóhatóság ezért felhívta a cégeket, hogy jelentsék be a végrehajtási eljárásba történő bekapcsolódás iránti igényüket. Az egyik vállalkozás ezt meg is tette, a másik cég azonban csak a határidő letelte után jelezte igényét, ezért kérelmét a bíróság elutasította. A bíróság döntése alapján az időben jelentkező cég 11 millió forintos követelésével kapcsolatban is megindult a végrehajtás. A vádlott ismételten felhívta a határidőt mulasztó céget, hogy érvényesítheti 13 millió forintos jelzálogjogi igényét, a bíróság azonban az újabb kérelmet is elutasította. Ezt követően a vádlott tudtával és aktív közreműködésével a mulasztó cég a végrehajtási eljárásba már belépett vállalkozásra engedményezte 13 millió forintos követelését. A vádlott szakmájának szabályait megszegve, hatáskörén túlterjeszkedve a 13 millió forintos követelésre is elindította a végrehajtást, annak ellenére, hogy ezzel kapcsolatban nem volt végrehajtható okirat. Az eljárásban a vádlott a neki a jogszabály szerint járó 1,1 millió forint helyett 800 ezer forinttal magasabb jutalékot irányzott elő.

A büntetőeljárás során a vádlott elismerte, hogy adminisztrációs és szakmai hibákat követett el, de következetesen állította, hogy nem szándékosan. Perbeszédében a vádlott védője azt mondta, a téves jogalkalmazás részben annak a következménye, hogy a végrehajtásra vonatkozó jogszabályok állandóan változnak.

Olvasóink írták

 • 11. lexington 2012. március 22. 11:04
  „Az, hogy a végrehajtó "szakmai hibát" követett el, nem lehet kétséges, de szerintem ez nem +hiba", hanem szándékos bűncselekmény, hiszen tudomása volt a bírósági ítéletről és ennek ellenére alkalmazta a végrehajtásra vonatkozó jogszabályt! Egyszerűen nevetséges, hogy "adminisztrációs hibával " mentegetőzik ! Örüljön neki, hogy "csak" két év felfüggesztettet kapott, de kíváncsi leszek, ez a bűncselekmény hivatal vesztéssel fog-e járni ?!”
 • 10. LukSzkaivoker 2012. március 15. 14:08
  „Hogy is kaphatott volna rendes büntetést? Holló a hollónak ...”
 • 9. alfa258 2012. március 15. 10:49
  „Kimagyarázza magát, és a v égén kártérítés nyújt6 be, mert "ártatlanul meghurcolták" Sittre velük, minddel!!!”
 • 8. babar 2012. március 15. 07:41
  „Ha nincs meg a havi 3 milla már rosszúl vannak....”
 • 7. pardon 2012. március 14. 20:37
  „oszt?mi változik?”
 • 6. lukrecia 2012. március 14. 19:00
  „Tán csak nem játszanak össze egy két stróman ismerőssel?? JÉÉÉÉÉÉÉ
  Több szereplős üzlet ez kérem, és nem ketten "játsszák" Még banki alkalmazottak is benne vannak???”
 • 5. zoltanszabo 2012. március 14. 17:13
  „T. 2. IGAZAD VAN ! nem ő az egyedüli akinek ott a helye a bírósági teremben. Mindd korrupt, csaló, saját zsebre dolgoznak. Lásd: lakás árverezés , maffia.”
 • 4. KamuNeni 2012. március 14. 16:59
  „az urge kihasznalt a poziciojat es ezert legalabb ot ev bortont kellene neki kapnia.”
 • 3. maci53 2012. március 14. 16:32
  „A leg korruptabbak a végrehajtók,mind sittre való.”
 • 2. zoolii 2012. március 14. 15:57
  „Lényegében egytől-egyig mindegyiket le lehetne csukni...”
 • 1. Yucca 2012. március 14. 15:30
  „Vajh ki lehet?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pillangókisasszony és Szép Ernő

Sok a néző, a gyerekdarabok mellett népszerűek a kisszínházi előadások és a nagyszínházi West Side Story – értékelte a szezon utolsó bemutatóit Gyüdi Sándor. Tovább olvasom