Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Félgőzzel megy Dragan üzlete

Szeged - Július 17-e óta csak nemzeti dohányboltok árusíthatnak cigarettát. A régi trafikosok reménykednek, a mostaniak bizakodnak. Akad olyan kisbolt, amelyik az új törvény miatt zár be.
– Két doboz kék Multit kérek – mondja egy fiatalember Dragan üzletében. Az egykori trafikos nem lepődik meg, hogy sokan még mindig nála akarnak cigit venni, pedig egy hónapja nem árul dohányterméket. Elvesztett vásárlója nemzeti trafik után ered. Kilépve az ajtón meglepődve néz az üzlet fölé. A hosszú évek óta olvasható „Dohánybolt" felirat mellé Draganék egy „volt" szócskát írtak, ezzel figurázva ki az új rendszert. Beszélgetésünk után egy nappal az üzletember leszedte az egész feliratot, mert hamarosan új cégér kerül oda.

Július 17-e óta csak nemzeti dohányboltok árusíthatnak cigarettát, Bojin Dragan üzlete nem ilyen. Az ikonikus belvárosi trafikos mára ajándékboltossá vált.

Múlt idő. Fotó: Karnok Csaba
Múlt idő. Fotó: Karnok Csaba


Feleségével azt mondják, minimum 50 százalékkal csökkent a forgalmuk, amióta nem árulnak cigit. Volt olyan napjuk, hogy 8000 forint jött össze a kasszában. Nem is pályáztak trafikra, mint mondják, úgysem lett volna esélyük nyerni. Az egykori cigarettáspultokban mára tárolódobozok, más kiegészítők maradtak. Filtert, cigipapírt, öngyújtót továbbra is árulhatnak a kereskedők. – Hamarosan Dragan ajándékboltjaként üzemelünk majd, eddig is mindenki így emlegetett bennünket, legalább ki is írjuk – mondja a szerb férfi felesége, Erika.

Kiskorúakkal tesztelnek

Harminc ellenőrzés folyt Csongrád megyében a nemzeti dohányboltok megnyitását követő hónapban. Ebből húsz esetben fiatalkorúakkal ellenőrzött a hatóság, több eljárás indult, volt, amikor büntettek is. Egy esetben dohányterméket tudott venni a kiskorú, további kettőben mást vásároltak, de ez is törvényellenes. A harminc ellenőrzésből tizenhét esetben találtak az ellenőrök valamilyen jogsértést – tudtuk meg a megyei kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségétől. Információnk szerint a Kálvin téren található nemzeti dohányboltra azért írták ki néhány napja, hogy „technikai okok miatt zárva", mert harminc napra bezárták, mivel kiskorút szolgáltak ki az üzletben.

– Nincs más hátra, hónap végén be kell zárnunk – panaszolja egy József Attila sugárúti kisbolt üzletvezetője. A mindössze 17 négyzetméteres alapterületű bolt vezetője kis hezitálás után nem engedi, hogy leírjuk a nevét. Egyértelműen a dohányáru miatti bevételkiesést okolja a történtekért. – Rengeteg volt a járulékos vásárlás. Azaz ha valaki bejött cigiért, az legtöbbször mást is vett. Zsemlét, csokit, italt, és még sorolhatnám – magyarázza a kereskedő. 12 év után, a környékbeliek bánatára húzz le a rolót.

Czeglédy Attila több élelmiszerboltot üzemeltet Szegeden, annak idején 6 trafikra pályázott, de egyetlen koncessziót sem nyert. Több üzletében azonban kialakított és kiadott helyeket, amelyeket azóta nemzeti dohányboltként működtetnek mások. Így sokakkal kapcsolatban van, akik érintettek az üzletben.

– Több téves hír jelent meg arról, hogy a trafikosoknak milliós nyereségük lenne, ez nem igaz. A működtetésük igen költséges, néhány frekventáltabb helyen éri meg igazán, de ott sem keresnek milliókat, csak a minimálbér néhányszorosát – mondja. Szerinte egy családi vállalkozásnak elég a bevétel, de nem élhetnek belőle nagy lábon. Ezt név nélkül nyilatkozó trafikosok is megerősítették.

– Egy hónap alatt kialakult az a szokás, hogy a nagybevásárlás alkalmával a dohányos több karton cigit vesz előre, így a multiknál található trafikoknak több a bevételük, a többiek viszont akár veszteségesek is lehetnek.

Egy névtelenséget kérő olvasónk viszont éppen egy ilyen, multinál kialakított trafik miatt emelte fel a hangját. – Az eladók nem köszönnek, egymással beszélgetnek, nem tudják, hogy kell lehúzni a pénztárnál a dobozt. Tájékozatlanok a saját munkájuk részleteiről, egy hónap alatt nem sikerült semmi gyakorlatot szerezniük, ezért nem marad energiájuk a vásárlóra. Vagy nem is akarnak a vásárlóval törődni, azt gondolják, úgysincs ideje más trafikot keresni.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. helsinkirokker 2013. szeptember 02. 08:25
  „Aki itt Dragant ekézi, az szerintem beteg. Vagy nem tudja mit beszél.”
 • 45. Mákonyaáfonya 2013. augusztus 22. 07:47
  „Azt írtam le mint a 34es...és az enyémet moderáltátok?? :))
  Anyit írtam a 34-nek,hogy szeretne Ő annyira jó ember lenni mint az a szerb fas.i :)”
 • 44. Mákonyaáfonya 2013. augusztus 20. 17:12
  „34. grafika88 2013.08.17. 10:08

  <moderálva>”
 • 43. kontrapista 2013. augusztus 17. 22:41
  „A kovetkezo lepes pedig a " Nemzeti alkoholbolt" -ok letrehozasa, ami nem sokat varat magara.
  Ezt koveteli az EU, amit kotelezo megvalositani !”
 • 42. v.imre 2013. augusztus 17. 22:16
  „Egyszerűen nem tudom elfogadni, megérteni, miért kellett kilőni ezeket a kis árudákat? Szolidáris vagyok velük amiatt, hogy nagymamám dohányárudáját az akkori kommunista helyi vezető záratta be az 1950-es évek végén. Csak, mert zavarta a felesége által vezetett szomszéd "Hangya" bolt forgalmát, érdekét. Most így jártak a mai érintettek. Teljesen mindegy, hogy ez kit, milyen nemzetiségű embert érint. Ha alapból maradhattak volna, nem dőlt volna össze a világ. Lázár Jánoséktól ez most meggondolatlan lépés volt. Mint az a legújabb terv, hogy most, a kormányzati ciklus végén, a választások előtt vágna bele az elmúlt hét év EU-s pályázatok morális felülvizsgálatába. Egyszerűen el van tévedve e munka idő- és adatelemzés szükséglete tekintetében. Most kavarna be, amikor éppen mindenben a politikai érzelmek csillapítása lenne ésszerű.”
 • 41. állatbarát3 2013. augusztus 17. 17:24
  „A kisboltokba több ember járna, ha nem lennének olyan drágák, s ez már nagyon sok ember szájából elhangzott.
  Egyébként néhol vannak olyan ócska termékek, amit a multikban is árulnak, csak az árban van köztük különbség.”
 • 40. nemlimlom 2013. augusztus 17. 13:42
  „Kint nagyon megélhetne a cigiből a Mi Draganunk!Szerintem senki nem tartja vissza!”
 • 39. kontrapista 2013. augusztus 17. 13:32
  „38.ikszilony
  Dragan egy " szerb kem ", te pedig tudatosan szemet hunyhunysz a dolog felett.
  Elkepeszto lezserseget engedsz meg magadnak ?”
 • 38. X_Y 2013. augusztus 17. 12:50
  „13. DobóI 2013.08.16. 19:02
  "Talán nem kellett volna 50%-ban mások tüdőrákjával üzletelni.."

  Hogy is van ez, Dobó elvtárs? Ha a kisboltban adják el a cigit az másoknak is tüdőrákot okoz, de ha a ti nemzeti mutyiboltokban vásárolják a cigit, akkor az a levegőt is "tisztíccsa"?

  Neked meg a pereputtyodnak hány nemzeti mutyiboltja lett, tovaris?”
 • 37. Fran22 2013. augusztus 17. 12:25
  „29es.... Vicces amit írsz, Angliában ott a Tesco ami egyébként angol multi, plusz az Asda, Lidl, Aldi, morrisons stb... Tele van minden multikkal, nincsen sehol kisbolt... Előtte tájékozódj mielőtt hülyeséget írsz, 5 éve Angliában elek...”
 • 36. Bruhh 2013. augusztus 17. 11:07
  „29-es mikor v oltál te Angliában? Igen is vannak Tesco áruházak.”
 • 35. queenmargareth1 2013. augusztus 17. 10:35
  „kivételesen szerintem a szerb faszi-és itt idéztem!Teljesen normálisan állt a vevőihez.”
 • 34. grafika88 2013. augusztus 17. 10:08
  „Ha a szerb faszinak nem jó itt.. húzzon haza szerbiába !! ennyi.”
 • 33. kormoska 2013. augusztus 17. 10:06
  „26.szodavíz

  Minden hozzáállás és emberség és alkalmazkodás kérdése!
  Dragant tiszteletbeli magyarnak és szegedinek tekintjük,ne hasonlítsd se magadhoz,se a többi külhonihoz.”
 • 32. tg1983 2013. augusztus 17. 10:00
  „A kormány tönkreteszi a kiskereskedőket.
  Magyarország jobban teljesít.

  Ha a dohányboltban csak dohányt lehetne kapni, akkor talán nem lenne gond. De a kapzsi Fideszes kormánynak még több bevétel kellett, így a dohányon felül szinte bármi mást is lehet a dohányboltokban árulni. Ezzel tönkretéve a kisboltosokat.

  Undorító ami ebben az országban folyik.
  Hihetetlen, hogy kormányi szinten ilyet meg lehet csinálni.

  A nép pedig engedi.

  Annyi biztos, hogy én dohányboltba nem megyek. Letettem a cigit.
  Kisboltokba járok, a dohányboltokat pedig elkerülöm.”
 • 31. pog 2013. augusztus 17. 08:59
  „sok kormány közelinek most ugrott be,hogy jó üzlet a dohány és ezért kezdik kinyírni a meglévőket bármilyen módon..”
 • 30. lamatic 2013. augusztus 17. 08:58
  „29. gyukolac 2013.08.17. 08:48 Ott a pont!”
 • 29. gyukolac 2013. augusztus 17. 08:48
  „Ha nem lenne Tesco, Auchan, Aldi, Lidl meg a többi szutyok, akkor lenne forgalma a kisboltoknak.
  Amikor ezek megnyíltak, akkor sorra zártak be a kisboltok, amik családok sokaságait tartotta el. Most meg éhbérért dolgoznak a multiknál az emberek és kamionszámra küldik haza a tisztességtelenül magas profitot.
  Én szívem szerint hazaküldeném őket, osszák oszt az észt. Pl Angliában nincs is Tesco hipermarket csak sarki kisboltok, olyan mint a Kossuth Lajos sgt elején, a Postapalota aljában. Vagy pl. kinek hiányzik a Cora? Mert nekem nem.
  Sokan azzal riogatnak, hoyg mi lenne, ha bezárnának, sok lenne a munkanélküli. Lehet, egy ideig, de zöme kisboltot nyitna újra és a megszerzett tudással még alázatosabban bánnának a vevőkkel.”
 • 28. polo 2013. augusztus 17. 07:51
  „Tipikus magyar név nem?
  Mért nem megy haza ?”
 • 27. mag 2013. augusztus 17. 07:40
  „MAR A JEGYEK SE MENNEK AKKOR ITT NAGY GAZ VAN”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymást is bosszantják Szegeden a kerekezők

Szeged - Bringával a járdán és a forgalommal szemben Tovább olvasom