Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Felgyorsítják a bírók pályáztatását

Szeged - A hónap végéig kell meghatározni az ítélőtáblák, a Fővárosi Bíróság, valamint a megyei bíróságok elnökeinek: a bírói álláshelyek betöltésére milyen ügyszakban kell pályázatot kiírni. Mint ismert, a bíráknak az eddigi 70-nel szemben 62 éves korban kötelező nyugdíjba vonulniuk.
A bírói nyugdíjkorhatár csökkenése miatt a jövőre nyugdíjba vonulók pótlására gyorsabb pályáztatást tett lehetővé az Országgyűlés. Megírtuk: a 2012. január 1-jétől hatályos alaptörvény szerint a bírák szolgálati jogviszonya – az eddigi 70 helyett – a 62-ről fokozatosan 65 évre emelkedő általános nyugdíjkorhatárig állhat fenn.

Ítélethirdetés. A létszámváltozás a Ítélőtáblát is érinti.
Ítélethirdetés. A létszámváltozás a Ítélőtáblát is érinti.
Fotó: DM/DV

Szegedi Ítélőtábla: öten mennek jövőre nyugdíjba.

A Szegedi Ítélőtáblán 20 bíró dolgozik, a korhatár változtatásával jövőre 5 bíró megy nyugdíjba: Heidrich Gábor elnök, Kasza Ferenc elnökhelyettes, egy büntető- és egy polgári bíró június 30-ával, egy polgári tanácselnök pedig december 31-ével. – A jogszabályok értelmében őket 3 hónappal korábban felmentik a munkavégzés alól. A Szegedi Ítélőtábla ugyanakkor nem kapott plusz álláshelyeket az átmeneti időszakra: az említett bírósági vezetők és bírók helyét a táblabíróság jelenlegi bírói karából kell ideiglenesen pótolni. Ez pluszterhet ró a bíróságra, de átszervezéssel mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ítélkezésben ne jelentkezzenek gondok. A pályázatokat az elnöki, a helyettesi és a büntetőkollégium vezetői pozícióra a januártól munkáját megkezdő OBH leendő elnöke írhatja ki – tájékoztatta lapunkat Bátyi Zoltán, a Szegedi Ítélőtábla sajtótitkára.

Jövőre 274 bíró vonul nyugállományba. Hogy a 40 ezer ügyben eljáró bírók pótlása időben megtörténjen, fideszes képviselők javaslatára átmenetileg változnak a bírói pályázati szabályok: az ítélőtáblák, a Fővárosi Bíróság, valamint a megyei bíróságok elnökeinek október 31-éig kell meghatározniuk, hogy az álláshelyek betöltésére milyen ügyszakban kell pályázatot kiírni.

A Csongrád Megyei Bíróságon 106 bíró dolgozik, akik közül 8-nak kell az új rendelkezés miatt nyugdíjba mennie. Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szóvivője elmondta: a pályázati szabályok megváltoztatásával nem feltétlenül lesz zökkenőmentesebb az átállás. – A bírók nagy többsége, 228 fő az év első felében, míg 46-an a másodikban érik el a nyugdíjkorhatárt. A nagyobb részt kell mihamarabb pótolni, ám a törvényjavaslat szerint csak 129 helyre lehet kiírni a gyorsított pályáztatást. A jelentkezőket a bírói tanácsok hallgatják meg és pontozzák. A végső szót a pályázat kiírója, a hamarosan létrejövő Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke mondja ki – közölte a szóvivő.

Az új bírákat a Magyarországon dolgozó 580 bírósági titkár közül tervezik kiválasztani. – 30 év alatt azonban senki nem lehet bíró, és kötelező a legalább 1 éves titkári időszak is. Nem tudom pontosan, hányan felelnek meg ennek a követelménynek – magyarázta Szűcs Péter. Megtudtuk: a nyugdíjkorhatárt elért vagy hamarosan elérő bírák nagy többségére már tavaly óta nem szignálnak olyan ügyet, amelynek a tárgyalása előreláthatólag évekig tart.

Olvasóink írták

 • 3. s3307 2011. október 17. 09:36
  „Nagyon kilóg a ló láb,egy 62 éves bíró még szellemileg tapasztaltban igenis teljesítése teljében van ,ez a csere a FIDESZ önkény uralmi rendszerét szolgálja,nem tudom mikor veszik észre,hogy olyan ember kell oda is aki ny.....k a Fidesznek”
 • 2. klj_54 2011. október 14. 20:18
  „Én ismerek pár bírót időst fiatalt vegyesen.
  Sajnos azt látom, hogy rájuk is igaz lett a mondás:
  "Az értelmiség előtt két út van:
  az egyik az alkoholizmus,
  a másik út meg járhatatlan."
  Nem tudom miért nincs valamilyen alkalmassági vizsgálat amelyik kideríthetné mekkora a jelölt mentális terhelhetősége?
  Hiába a becsületes jó szándék, ha mentálisan sérülékeny a jogász!”
 • 1. varadipal 2011. október 14. 18:12
  „Remélem, a minimum 40 éves kor feltétel lesz a pályázatoknál. Rengeteg jogilag alulképzett bíró van a pályán jelenleg.
  Se jogtudás, se gyakorlat, se tapasztalat, se mentorálás.Csak ítélkezés, meg 70%-os fellebbezési arány jogsértésre hivatkozással.Aztán megy a siránkozás a túlterheltség miatt, és évekig húzódik egy aránylag szimpla peres ügy. Már rég Itt lenne a reform ideje.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M43: autópályaként épül a határig

Eldőlt, nem autóútként, hanem autópályaként épül meg a határig az M43-as autópálya Makó utáni szakasza. A határidő 2014. Tovább olvasom