Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Felgyújtották Macskássy Izolda lakását

Szeged, Budapest - Porrá égett Macskássy Izolda budapesti lakása, benne 50 év munkájával és családi ereklyékkel. Valószínűleg szándékos gyújtogatás történt: negyedik emeleti erkélyére dobhattak be valamit.
„Szeressetek és egy öleléssel többet adjatok." Ezt válaszolta sírva Macskássy Izolda arra a kérdésünkre, tudunk-e segíteni neki valamit. A grafikus, festőművész budapesti lakását egy hete felgyújtották, lényegében mindene odaveszett.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

Névjegy

Macskássy Izolda 1945-ben született Marosvásárhelyen. Művészeti tanulmányait Kolozsváron, a Képzőművészeti Főiskolán kezdte, majd nemzetközi ösztöndíjat kapott, és Ausztriában fejezte be. 1971-ben Magyarországra települt, azóta a magyar képzőművészeti élet meghatározó személyisége.

– Egy emelettel feljebb, a műtermemben dolgoztam – idézte fel az estét a Budapesten és Szegeden is élő művésznő tegnap. – A világító asztalomnál fejeztem be éppen egy vázlatot, amikor feltűnt, hogy a nyitott ajtókon gomolyog be a füst. Kiszaladtam, a folyosón akkor már nem lehetett látni semmit. Az utcán derült ki számomra, hogy az én lakásom lángol a negyediken.

Macskássy Izolda elmesélte: mindene odaveszett a tűzben, ami még a vakolatot is leperzselte a falakról. – Szénné égett 103 négyzetméter. Századfordulós ikon, saját munkáim és családi ereklyék is mind hamuvá lettek – sírta el magát.

Mint mondta, az első nap hatalmas trauma volt számára, de ahogy telnek a napok, egyre elkeserítőbbnek érzi helyzetét. – Tudom, hogy nem szabad egyedül maradnom, hiszen öt férfi is belebolondulna abba, amit most cipelnem kell. Ezért mindig van mellettem valaki.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A művésznő jelenleg szegedi lakásában tartózkodik, hétfőn azonban ismét a fővárosba utazik. A rendőrök ugyanis talán nyomon vannak.

– Az már biztosnak tűnik, hogy szándékos gyújtogatás történt. Vélhetően az erkélyre dobtak be valamit, onnan terjedt át a tűz. Hosszú ideje kapok fenyegetéseket: hajnalban a kaputelefonomon keresztül üvöltözik nekem, hogy eredj haza, te szemét román kurva. De ezeket soha nem vettem komolyan – még biztosításom sem volt. Nem hittem el, hogy ilyen van a világon. Ötven év munkája lett semmivé.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogosítvány nélkül, 100-zal menekült a rendőrök elől a 18 éves fiú - videó

Gyorsított eljárásban áll bíróság elé amiért két érvényes járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezette az autót és elmenekült a rendőrök elől. Tovább olvasom