Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Felháborodtak a szőregiek a ˝szeméttelep˝ miatt

Szeged - Nem hulladékudvar, hanem szeméttelep – mondják szőregi lakosok a jövőre megépülő Palackozó utcai lerakóról. Aláírást gyűjtenek, lakossági fórumot szeretnének a környékbeliek. A 15 éve húzódó ügynek továbbra sincs vége.
– A szemét az szemét, hívhatják akárhogy, akkor is az marad. Mondhatják, hogy hulladékudvar, de ez egy szeméttelep lesz – mondta egy férfi, aki Szőregen, a Palackozó utcában lakik, amikor felháborodott környékbeli lakosokkal találkoztunk azon a területen, ahol a lerakó épül majd, a régi palackozó helyén.

Egy körülbelül 15 éve húzódó ügy utolsó állomása előtt kereste fel lapunkat egy közelben élő olvasónk, Kinyó Sándorné. Elmondta, hogy a Magyar és a Palackozó utca találkozásánál tervezett hulladékudvar megépítése felháborodást keltett a környékbeliek körében. Észrevételeiket jelezték a polgármesteri hivatalnak, tiltakozó levelükben mellékelték a lakossági aláírásokat, összesen 43-at.

Tiltakozók a tervezett hulladéklerakó közelében. Kisebbségben maradtak. Fotó: Schmidt Andrea
Tiltakozók a tervezett hulladéklerakó közelében. Kisebbségben maradtak.
Fotó: Schmidt Andrea

– A környező településeken lakott területen kívül épültek ezek a létesítmények. A beruházás elértékteleníti a szomszédos ingatlanokat – hangsúlyozta Kinyó Sándorné. A megjelent környékbeliek egyetértettek, a közelben négyen árulják a házukat vagy lakásukat, amely szerintük így eladhatatlanná, de legalábbis értékvesztetté válik.

Az ügyről utoljára egy esztendeje írtunk, akkor a hulladékudvarokat üzemeltető Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Makrai László elmondta, várhatóan 2014-ben nyílhat meg a közel 3000 négyzetméteres hulladékudvar. Költségét a szakember a telekvásárlással együtt nagyjából 30-35 millióra becsülte. 1997 óta 11 helyszínre terveztek már hulladékudvart Szőregen, de eddig – lakossági tiltakozások miatt – meghiúsultak az elképzelések. Ezért Lakatos Lajos, az udvart támogató nyugalmazott szőregi ügyvéd tavaly aláírásgyűjtést kezdeményezett az ügyben. Egy hét alatt 618-an támogatták szignójukkal, hogy hulladékudvar létesüljön Szőregen.

Definíció

A lakossági hulladékudvar a háztartásokban keletkező veszélyes és speciális hulladék átvételét végzi. A hulladékudvar szakképzett személyzet által működtetett, önálló, zárt átvevőhely. Szolgáltatásai sok esetben térítésmentesek helyi, lakossági eredetű és mennyiségű hulladékra vonatkozóan. Veszélyes hulladék átvétele esetén rögzítik a leadott hulladékok mennyiségi és minőségi jellemzőit, és a hasznosító vagy ártalmatlanító telephelyre történő elszállításig elkülönítve tárolják. A térítésmentesen igénybe vehető lakossági hulladékudvarok üzemeltetői a helyi önkormányzatokkal állnak kapcsolatban.

Az egykori palackozó területén megjelent lakosok kifogásolták, hogy őket senki sem értesítette a tervekről, egyetlen megkeresés vagy levél sem érkezett korábban az életüket nagymértékben befolyásoló tervekről és döntésekről. Egy 72 éves férfi elmondta, születése óta itt él, az ablakából rálát majd a telepre, hallani fogja a gépek hangját, zavarni fogja a por, a kosz és persze a szag is.

– Az a 618 ember, aki tavaly aláírta, nem a környéken él, valahol Szőreg másik felében lakhatnak – mondta Horváth Imre, aki szintén nagyon régen él a környéken. Ő elutazott az újszentiváni hulladékudvarhoz, hogy saját szemével lássa, mi is épül majd az utcájukban. Elmondta, hogy egy rendkívül kulturált, tiszta telepről van szó. Hangsúlyozta, hogy nem magával a lerakóval van a gondja, hanem azzal, hogy a közvetlen közelükben épül.

A megjelent lakosok múlt héten levelet kaptak a polgármestertől, amelyben több között az áll, hogy az udvar üzembe helyezésének éppen az a célja, hogy a kertvárosi funkciókat erősítse, minél hamarabb megszűnjenek az illegális hulladéklerakók, amelyek valóban súlyos környezetszennyezést okoznak a kertvárosi területek peremén. Ők ezzel nem értenek egyet, szerintük a város szélén elég megfelelő hely van erre a célra. Az augusztus 27-én írt levél arra is kitér, hogy a telep zajkibocsátása meg sem közelíti a megengedett zajszintet. Nemcsak a lakosokat, a közeli üzem vezetőjét is zavarja az épülő udvar. Szerinte így az ő járműveinek nem lesz elég helyük, hogy közlekedjenek.

Rózsavölgyi József (Fidesz) önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, ritka, ha két politikai oldal egyetért: Botka László polgármester szőregieknek szánt levele tökéletesen igaz.

A megjelent lakosok arra kérték lapunkon keresztül a képviselőt, hogy tartson számukra fórumot az épülő „szemétteleppel" kapcsolatban.

Olvasóink írták

 • 10. kipkop 2013. szeptember 12. 20:34
  „A hulladékudvar környékét Szőreg nevezetességével - rózsákkal - lehetne díszíteni, így mindjárt barátságosabb lenne a környékben lakóknak.
  1. Kutya11 2013.09.11. 09:45
  A pletykák szerint Szőregen sok helyen "virágneveldének" álcázott fóliaházakban elhelyezett gépeken dolgoznak emberek. Szerinted ez igaz?”
 • 9. CsImre 2013. szeptember 11. 19:59
  „"Aláírást gyűjtenek, lakossági fórumot szeretnének a környékbeliek."

  Hisznek a mesékben?

  " hogy őket senki sem értesítette a tervekről, egyetlen megkeresés vagy levél sem érkezett korábban az életüket nagymértékben befolyásoló tervekről és döntésekről. "

  Miért értesítette volna? Mi közük hozzá? Mi köze az állampolgároknak ahhoz, hogy mi épül a lakókörnyezetükben? Nem kell róla tudniuk, ne szóljanak bele...”
 • 8. Agáta 2013. szeptember 11. 18:53
  „Az a legnagyobb baj, hogy Magyarországon lerakókat létesítenek, nem megsemmisítőket. A szelektív hulladékgyűjtés is egy nagy semmi. A fheér és a színes üvegeket vegyesen gyűjtik itt szegeden, a műanyagokat pedig a PET palackokon kívül alig, csak a kozmetikai flakonokat. Körlevélben hívták fel a figyelmet arra, hogy az élelmiszer csomagolóanyagokat még elmosva sem! Hát ez szép, mondhatom. Kb. 12 évvel ezelőtt láttam egy dokumentumfilmet az osztrák szelektív hulladékgyűjtésről. Ott már akkor a tejfölöspoharat is elmosva kellett a szelektívbe rakni. Aki nem így tett, hatalmas bírságra számíthatott. Amikor hulladékszigeteket kezdtek létesíteni, megírtam, hogy hülyeség, a házakhoz kell szelektív konténereket rakni. Igazam volt. Most is, ha a kommunálist leviszem a konténerbe, amikor felnyitom, tele van papírral, PET palackkal, mert sok lakó lusta elvinni a többszáz méterre levő szelektív szigethez.”
 • 7. Kutya11 2013. szeptember 11. 17:50
  „agi50:
  miért a házak közé? a Magyar utca szinte itt véget ér, és egy több hektáros iparterületben folytatódik egy lepukkant bejáróban majd egy fűrészüzemben belül meg a jó ég tudja h milyen üzemek meg raktárak vannak.
  Mit szólsz a mobil átjátszó antennához ott bent? Örülne a lakópark? Az ellen nincs tüntetés? Kinek a telkén épült??”
 • 6. zsuzsmo 2013. szeptember 11. 15:32
  „Szegeden is a panel sor mellett van a hulladéákudvar, naponta járok el mellette kerékpárral, se nyáron ,se télen nincsen semmifél szag, és szépen, rendezetten tartják az ott dolgozók a környéket. Lezárható konténerekbe kerül a hulladék, amit utánna elszállítanak onna. Az a bosszantó, hogy az át nem vett hulladékokat pár méterre a vasúti átjáró környékén szépen ott felejtik a "kultúremberek"... És a szemét és gaz égetés szerintem is büdösebb, mint ez az udvar. De persze azokat is megértem, akik nem szeretnének a házuk mellé ilyen lerakatot.”
 • 5. ajhossi 2013. szeptember 11. 13:53
  „1. Kutya11 2013.09.11. 09:45

  Mar a nev sem stimmel...”
 • 4. agi50 2013. szeptember 11. 13:47
  „Szerintem kár azt a területet hulladék udvarnak használni, ott jár el a helyijáratos busz, ovoda, iskola közel van. Inkább lakóparkot kellene ott kialakitani. A különböző üzemeket és hulladékudvart pedig külterületre kellene kitelepiteni. Szőregen kb. 3-4 külterületi hely is van, ahol nincsenek magánházak, furcsa hogy lakóházak közé betesznek hulladékudvart.”
 • 3. polo 2013. szeptember 11. 12:09
  „Félnek az újtól nincs megfelelő felvilágosítás felénk is van hulladék udvar és se szaga se bűze valamit tiszta és rendezett maga az udvar is és a környéke is. Az égetés viszont károsítja a levegőt szerintem is.”
 • 2. haresz 2013. szeptember 11. 11:02
  „Engem jobban zavar a folyamatos gaz és szemétégetés.”
 • 1. Kutya11 2013. szeptember 11. 09:45
  „Egy Bányai nevű kaparintotta meg valamikor a volt palackozóüzem jelentős területét, ami egy lepukkant iparkörzet Szőreg közepén -fűrészüzem, festékkeverő, raktárak, ki-be járó kamionok teherautók meg még tudja a jó ég). Sorba járta és felheccelte a környékbelieket. Bosszantja hogy a kht nem az ő telkét vette meg. Vajon akkor is így járt volna el ha az ő volt telkén épülne a telep? Nem értem hogy ennek az iparterületnek a zaja pora piszka ami évtizedek óta és a jelenleg is működő üzemekből jön, nem zavarja a környékbelieket? Ráadásul rendezetlen és balkáni az egész, talán változna valami. Vajon nem emiatt eladhatatlanok ezek az ingatlanok? Nehogy már azt mondják hogy ez egy zöldövezet, őzikék legelésznek a patak parton és madár fütyül a fán. Gyártelep és kész! Erre ideális telep. Követeljük a hulladékudvart mert se Újszegedre se Szőregre nem lehet vinni a szelektált cuccot. Miért kellene Újszentivánig hurcolni azt? A 618 több mint a 43 aláírás. Legyen már megoldás végre! Ja, Bányai mit csinál a telepén? Biztos nem tésztaüzem...Be vannak jelentve a dolgozói, adózik, TB-zik? Egy hatósági bejárást megérne...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a szokásos: megint a ˝horgosi körben˝ balesetezett a 4-es

Újra az „elátkozott" kereszteződésben történt baleset: ezúttal teherautóval ütközött a 4-es villamos. Tovább olvasom