Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Felidézik az 1970-es árvizet

Szeged - Harmadik előadásához érkezett a REÖK és a Délmagyarország nagy sikerű, rendhagyó, felolvasószínházi sorozata, a Városszél. A február 29-én látható legújabb darab témája az 1970-es szegedi árvíz.
Janklovics Péter, a Dumaszínház állandó résztvevője, a Sziget Fesztivál korábbi arca és Mohai Gábor legendás tv-bemondó lesz a főszereplője a Városszél sorozat Elárasztva című darabjának. Korábban a 30-as évek Dóm téri galambháborúja és egy hajléktalan nő is témául szolgált a nem mindennapi felolvasószínházi sorozatban. Most egészen más irányban gondolkodott Réczei Tamás, a kecskeméti teátrum művészeti vezetője, a program elindítója: valami olyan témát keresett, amit az emberek közelebb éreznek magukhoz. Így esett a választása a nagy tiszai árvízre – de nem az 1879-esre, hanem az 1970-esre. Az ok egyszerű: utóbbinak vannak még élő tanúi.

– Akkor szinte mindenki a gáton volt, de mi nemcsak az ott folyó munkát és történeteket akarjuk feldolgozni, hanem a város háttéréletét is – mondta Réczei Tamás. Apróhirdetések, házasságkötések is sok érdekességgel szolgálhatnak arról, hogyan folyt az élet Szegeden 1970 tavaszán, amikor a Tisza az egész város elárasztásával fenyegette az itt élőket. A hírek és tények arca magától értetődő módon a Kazinczy-díjas egykori tévébemondó és előadóművész, Mohai Gábor lesz.
 
A legendás tv-bemondó, Mohai Gábor lesz a főszereplője a Városszél sorozat következő darabjának.
A legendás tv-bemondó, Mohai Gábor lesz a főszereplője a Városszél sorozat következő darabjának.

Azonban az eseményeknek volt egy emberközelibb vonása is, legyen szó a homokot szállító teherautósokról (azok közül is a részegesekről) vagy épp a házasságkötésekről. A humorosabb, szubjektívebb történeteket Janklovics Péter szólaltatja meg. Az anyaggyűjtés már folyamatban van, Réczei Tamás helyi nyugdíjasklubokból igyekszik összeszedni azokat a történeteket, amelyekről nem szólnak a történelemkönyvek.

– Általában keveset tudunk azokról a településekről, ahol élünk vagy épp tanulunk, ezért ezeknek a pluszinformációknak a tudatában másképp járhatunk be egy-egy régi utcát, vagy másképp tekinthetünk a városra – mondta a program indítója.

A közönség soraiban fiatalok és idősebbek részvételére is számítanak a szervezők. A szociológiát vagy történelmi tanulmányokat hallgatóknak is segítségül szolgálhat az előadás, de azoknak is tanulságos lehet, akik szüleik, nagyszüleik életébe kívánnak betekintést nyerni. Az előadáshoz olvasóink is hozzájárulhatnak saját, árvízzel kapcsolatos történeteikkel, amelyeket a sajto@szegediszabadteri.hu e-mail-címre várnak a szervezők. A legközelebbi Városszél előadáson Hajós András játssza el az ötvenes évek hírműsorainak hangalámondóját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hattyúk tava a Royal Russian Ballet előadásában

Hattyúk tava a Royal Russian Ballet előadásában
A világ leghíresebb balettje látható Szegeden, a nagyszínházban február 29-én 15 és 19 órai kezdettel. Tovább olvasom