Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Félidőben a Szegedi Ifjúsági Ház

Szeged - Mobil színpad, hangszigetelt galéria, programozható fényjáték – ezek is lesznek a felújított Szegedi Ifjúsági Házban. Az IH szeptemberben nyit, de lehet, hogy már más néven.
Előző év májusában kezdődött a Szegedi Ifjúsági Ház felújítása, a nyitó rendezvénysorozatot szeptember elejére tervezik. A kivitelezőnek május 30-án kell átadni a házat, az íhások júniusban költöznek vissza, és ekkor alakul ki a belső dizájn is. Kíváncsiak voltunk: hogy áll félidőben a rekonstrukció.

– A nyílászárók már a helyükön vannak – mutatott körbe Boros Gyula, az intézmény igazgatója. A házba egy korábban nem létező bejáraton jutottunk be a Novotel felől – illetve ez inkább kijárat, a bejárat maradt ami volt: a Felső Tisza-part felőli ajtó. Nagyobb rendezvényekkor praktikusabb, ha a közönség nem ugyanott megy be, ahol ki. A hotel felőli fal új, meg kellett erősíteni a lift miatt és van benne bőven üveg is, hogy a ház több természetes fényt kapjon – mondja az igazgató.

A főbejárattal szemben marad a kávézó, vagy inkább aula, ahol 150-200 fős rendezvényeket tarthatnak. Színpadán kisebb koncerteket, felolvasóesteket látnának szívesen Borosék. A földszinten kialakítanak egy galériát, melyet hangszigetelt fal véd, így elvileg egyszerre lehet kiállításmegnyitót és zenés rendezvényt tartani. Az alsó szinten két rendezvényterem is lesz – egyik 80, másik 150 négyzetméteres – és a rendezvényszervezők irodáit is itt alakítják ki.

Az első emeleti nagyterem belmagassága nyolcvan centivel nőtt, ami jót tesz a koncertterem akusztikájának. Az emelést az álmennyezettel való trükközéssel érték el, korábban ez alá volt építve a technika, ezt most úgynevezett pí-panelekbe rejtették. A színpad ott lesz ahol korábban volt – tegnap még nyoma sem volt a világot jelentő deszkáknak, bár zene szólt: az építők Jamiroquai-t hallgattak. Mobilszínpadot terveznek, állítható magassággal. A nagytermet hangszigetelt mobilfallal tudják majd kettéosztani. Az épület külsején végigfutó fényjátékhoz szükséges toldást is kihasználják: ez lesz a színpadot ellátó raktár. Ha nem kell, csak kitolják például a zongorát. Építenek még az emeleten egy kávézót melegítőkonyhával és zuhanyzós öltözőket a művészeknek.

Boros Gyula fantáziát lát a konferenciákban.
Fotó: Miskoczi Róbert

A fényjátékra visszatérve: öt szín – piros, zöld, narancs, kék, sárga – variációit vagy csak egyiket használják, az IH homlokzata programozhatóan lesz színes. A LED-eket úgy helyezik el, hogy tompa fényt adjanak, a lámpák elé polikarbonát kerül, amitől az egész fényjáték elmosódottá válik. A műanyag pluszelőnye, hogy hőszigetel is.

A harmadik szint egy része marad úgy, ahogy volt, ezt a hőszolgáltató használja, a környékbeli paneleket fűtik innen. Az emelet többi részére költöznek a földszintről az irodák.

A harmincéves épület átalakítása körülbelül 475 millió forintba kerül. Az úgynevezett mobiliák, vagyis asztalok, székek ebben nincsenek benne. Az új külsőhöz a régi bútorok nem illenek, ezek beszerzésére pályázat útján próbálnak pénzt szerezni Borosék.

Tömörkény, Vedres

Az ifjúsági ház kivitelezője, a Ferroép Zrt. dolgozik két szegedi középiskola felújításán is. Nemesi Pál vezérigazgató elmondta: a Tömörkény gimnázium tornatermi szárnyát decemberben átadták, jelenleg a kollégiumi szárnyon dolgoznak– jövő hét végén lesznek kész –, majd a főépület következik. A Vedres szakközépiskolában a felújítás második ütemét végzik. A Horváth Mihály utcai épületrészben bontottak, a jövő héten az aljzat betonozását kezdik. A tetőfelújítás hatvan százaléka kész, a zsibongó felújítása az utolsó részhez érkezett. Ezt az épületrészt február 28-án adják át.

Minek nevezzelek?

Az újjászületett IH Szeged konferenciaturizmusára is élénkítően hathat. Ahhoz, hogy a szervezők tudatába és a konferenciaturizmus vérkeringésébe bekerüljön a létesítmény, mielőbb jól csengő nevet szeretnének találni neki. Olyat, ami a szegediek számára is elfogadható, és a konferenciaturizmus piacára is jól bevezethető. Az intézmény vezetői egyelőre nem döntötték el: érdemes-e a már ismert nevet lecserélni, ezért szeretnék kikérni a szegediek véleményét. Az elnevezéssel kapcsolatos javaslatokat január 31-éig várják a nevado@ih.szegedvaros.hu e-mail címre, vagy lapunk internetes kiadásának (www.delmagyar.hu) oldalán a Minek nevezzelek? című topicján. A legötletesebb névadókat a Belvárosi moziba szóló mozi- vagy koncertjegyekkel ajándékozzák meg.

Olvasóink írták

  • 3. maci52 2008. január 20. 17:56
    „Ez a Manus amagyar???”
  • 2. teflon 2008. január 20. 10:05
    „istenem de szép is ez a boros gyugyó a feldizájnolt kockaszemüvegében....úúúú!!!!”
  • 1. joy 2008. január 20. 09:56
    „Bepakolhatták volna a topic rendes LNK-jét, mert nem találom a topicot a legutóbbiak között!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Gábor hétvégéje: meglátogatja a lovait

Szeged - Jeles és ismert személyiségeket kérdezünk sorozatunkban arról, milyen programot választanak… Tovább olvasom