Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Feljelentés után bontottak is

Évekig tartó közigazgatási és bírósági eljárás után lebontattak egy újszegedi házhoz engedély nélkül épített melléképületet. A tulajdonos csalódott. Az építkezésről korábban az egyik szomszéd „értesítette" a hatóságot, bár az épület őt semmiben nem korlátozta.
– Az udvarunkon régóta állt egy pavilon. 2003-ban úgy döntöttünk, átalakítjuk: téliesítjük a körbe nyitott építményt, cseréptetőt rakunk rá, oldalfalakat emelünk, dupla garázsajtót szerelünk fel – kezdte évekig tartó kálváriájának történetét Kádár-Németh Márk.

Az Újszegeden, a Fürj utcában lakó férfi és felesége azzal folytatta, hogy a munka megkezdése után néhány nappal megjelent náluk az építési hatóság képviselője, jegyzőkönyvet vett fel, egyúttal elmondta nekik, a pavilon átépítéséhez terveket kell készíttetniük és hivatalos építési engedélyért kell folyamodniuk. A hatóság képviselőjétől azzal váltak el, hogy azt is vizsgálják, egyáltalán a telek nagysága, a beépíthetőség megengedi-e az addig nyitott pavilon átalakítását, illetve be kell-e nyújtaniuk építési engedélyt, vagy kérhetnek fennmaradást. Közben az is kiderült, a szomszédjuk értesítette az önkormányzatot az „illegális" építkezésről. A téliesített épület egyébként a szomszédokat, köztük a feljelentőt sem akadályozta semmiben, például a kilátásban sem.
– Arról nem volt szó, hogy álljunk le az építkezéssel. Telt múlt az idő, egyszer csak kaptunk egy határozatot, amelyben felszólítottak az épület lebontására. Ha ezt már az elején tudjuk, dehogy építjük tovább – mondta Kádár-Németh Márk.

Évente 40-50 bontás

Szegeden mintegy negyvenezer ingatlant tartanak nyilván. Kovács Béla, az építési iroda osztályvezetője lapunk megkeresésére elmondta, évente 40-50 esetben rendelnek el bontást építési engedély hiánya vagy az építési engedélytől jelentős eltérések miatt.  

A férfi igazságtalannak tartotta, ezért nem fogadta el a döntést, fellebbezett a határozat ellen. Az ügy évekig elhúzódott, ugyanis Kádár-Némethék, miután valamennyi közigazgatási fórumot végigjártak és azok mindannyiszor számukra kedvezőtlen döntést hoztak, bírósághoz fordultak. A Legfelsőbb Bíróság a közelmúltban hozott döntésében az első fokú építési hatóság határozatát jogszerűnek ítélte, azaz az egyébként a környezetbe illő, ízléses épületet április végéig a tulajdonosoknak le kell bontaniuk.

Ezzel a kör öt év után bezárult.

– A bíróság április 21-ét határozta meg határidőnek, de mi nem vártunk addig, lebontottuk a melléképületet – mondta Kádár-Németh Márk. A férfi hangján érződött, másra számított. Azt elismerte, ő is hibázott, de nem titkolta, mégis abban reménykedett, a közigazgatási hierarchia magasabb szintjén vagy a bíróságon megállapítják, hogy jóhiszeműen járt el, és az épület megkapja a fennmaradási engedélyt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincmillió alatt nem költöznek a Gyimesi utcaiak

Hat ingatlan tizenhat tulajdonosával kell megegyeznie nyár végéig a városnak az újszegedi Gyimesi… Tovább olvasom