Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Feljelentést tesznek a tiszai úszóházak az uszadék miatt

Szeged - Feljelentést tesz az egységbe szerveződött tíz szegedi úszóház-tulajdonos és a csongrádi fahídkezelő a hétvégi óriási uszadékszőnyeggel okozott szándékos veszélyeztetésért és károkért.
A Tiszát kezelő vízügyet hibáztatják, a vízügy és szaktárca szerint viszont az uszadék a Tiszával jár. Egy korábbi jogerős bírósági végzés szerint a vízügyé a hídon fennakadt uszadék.

– Az uszadék eltakarítására kötelezi a tiszai úszóművek környékén a tulajdonosokat a vízügyi igazgatóság. A mostani árhullámmal a kiskörei tározóból leengedett egybefüggő uszadékszőnyeg azonban nem sima uszadék volt, tehát nem az élővízzel járó szépséghiba, hanem életveszély – reagált a keddi számunkban közölt vízügyes véleményre a tíz szegedi úszóház nevében Klivényi Károly, a Szabadságot működtető egyesület elnöke. A Szabadság van szerinte a legrosszabb helyen a rakpartnál, őket érte az első számítások szerint a legnagyobb kár.

– A három-négy méter magasan összeállt fahasábok szétzúzták a lejárót, kettévágták egy félmilliós motorcsónak motorját az úszóház part felőli oldalán, és felhasogatták több hajó ponyváját – sorolta az elnök. – Félmillió forintba került, hogy jégtörőt béreljünk a fadarabok terelésére, de az sem bírta. És ezzel nincs vége, az úszóház alatt négy-öt méter vastag fallá „ragadt" össze az uszadék. Mozdítani sem lehet a drótkötélbe szorult legalább húszméteres farönköt.

Több millióba kerül a kárelhárítás és a takarítás, mondta Klivényi Károly elnök. Fotó: Segesvári Csaba
Több millióba kerül a kárelhárítás és a takarítás, mondta Klivényi Károly elnök.
Fotó: Segesvári Csaba

Miért pont itt köt ki a Szabadság, ha ilyen veszélyes a part? Mert – sodorvonal ide vagy oda – ezt a kiépített kikötőhelyet jelölte ki az Atikövizig.

Az elnök szerint az országos vízügy felelős a károkért, hiszen az utca lakóira sem mutogathat az az önkormányzat, amelyik nem takarítja a közutat, és emiatt rádől a szemét a portákra. Klivényi Károly azt tartja felelőtlenségnek, hogy egyben ráengedték az óriási uszadékot a folyóra. Most egységbe szervezi Szegedtől Szolnokig az összes úszómű-tulajdonost, hogy rendőrségi feljelentést tegyenek ismeretlen tettes ellen. Négypontos a vád: vízi közlekedés, környezet és úszóművek, valamint állami tulajdon szándékos veszélyeztetése.

Nem csukódik a fahíd

Nem a kárunk nagy. Százezrekben mérhető viszont a pluszmunka, az üzemanyag, a kicserélt drótkötelek, a jégtörőbérlés – mondta a csongrádi pontonhidat működtető Deviskomp Kft. vezetője, Varga Dénes. Továbbra sem használható a Magyar Közút Kht. tulajdonában álló híd. A beakadt uszadék miatt nem tudják lecsukni. A működtető hallott a szegedi kezdeményezésről – csatlakozik.

A Szabadsággal szomszédos Béke tulajdonosát hiába kerestük, a harmadik, a piros Tisza tulajdonosa, Gyebrovszki Géza egyetért az összefogással. Ő is mentett és ment most is a hajójával, de az megsérült. Tegnap javították az elhajolt vonóhorgát, amivel a 10-15 köbméteres fatorlaszoknak útját állta. Az úszóház kikötőrésze szintén leszakadt, azt hegesztették családi kalákában. Eddig közel félmilliót költött a takarításra Ótott Ferenc, a Kati úszóház üzemeltetője, de a vízi szemét egy része ott poshad a forróságban: – Miért kell megvárni, hogy meghaljon valaki? Mi mindent elkövettünk, hogy megakadályozzuk a rombolást. Nem néztük, mennyibe kerül, de jól jött volna a vízügy segítsége. Kifeszítettünk ugyan egy pótdrótkötelet, ennek ellenére kész szerencse, hogy a farönkhegyek nem sodorták el a házat. Az döntött volna mindent, mint a dominó.

Utánanéztünk: vesztett már el pert az állami vízügy uszadék miatt – mégpedig az ugyancsak állami Magyar Közút Kht.-val szemben. Akkor a Bodrog sárospataki hídjának pillérébe akadt fel uszadék, és a vízügyi főfelügyelőség kötelezte a közutat, hogy távolítsa el. A perben végül a Legfelsőbb Bíróság jogerősen kimondta: a vízgazdálkodásról szóló és a vizek és közcélú vízi létesítmények fenntartására vonatkozó feladatokról rendelkező kormányrendelet szerint az elsőfokú vízügyi hatóság feladata a mederakadály eltávolítása.

Csodálkozik a szaktárca

Nem hallott a szegediek kezdeményezéséről, és nem emlékszik hasonlóra Láng István, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium víz- és környezetkár-elhárítási főosztályvezetője. Nem tájékoztatták kártérítési igényről, bár szerinte a jogszabály egyértelmű: az úszómű tulajdonosának kell maga körül takarítania. A fauszadék pedig természetes velejárója az élővíznek. Rekordárvíz volt Ukrajnában, ezért olyan helyekről is kimosta az uszadékot, ahonnan máskor nem. Ezeket az áradó vízről nem lehet leszűrni, de előtte és utána összeszedetik a parton felhalmozódott szemetet. Az egybeállt uszadékszőnyeg szerinte nem köthető a kiskörei duzzasztáshoz, mert az árvízkor nem működik. Vélhetően a csendesebb öblökben lerakódott uszadék mozdult meg.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. kérész 2008. augusztus 09. 14:37
  „Schwarc !
  Vegyél ki az úszó hulladékból egy palackot,olvasd el a felíratot,és jelentsd fel a románokat,és ukránokat ! Olvass már utána honnan jön ez a szenny! Fa tuskókat,ágakat mindég hoz,hiszen tele az ártér ahol kiönt.Ez mindég így volt !Nemcsak a feljelentésnél kell összefogni !”
 • 31. kérész 2008. augusztus 08. 23:56
  „Igen,és a kis pénzűek adójából fizessék a nagykínú vízre építettek kárát.Tisztában kellett lenni,mikor építették,hogy ilyen szokott lenni,sőt még áradások is vannak,meg tél is !
  A motorcsónakok,vízisielők a felvert nagy hullámok miatt a partot rongálják,mert az agyagos,homokos part a hullámverés miatt szakadozik a mederbe,és a folyóban lévő élővilágra sincs jóhatással !
  A folyó kiöntéskor nagyobb károkat is szokott csinálni,sokan hajléktalanná válnak.Azok kárát ki téríti meg?
  Az úszóházakra van e biztosítás,mert akkor az fizet,ha nincs a tulajdonosnak kell helyrehozni.”
 • 30. Schwarz77 2008. augusztus 07. 23:05
  „Talán nem irigykedni kéne,hogy kinek hol van háza,hanem odafigyelni a környezetünkre!!! Lehet hogy nem a fa uszadékkal volt gond,mert az áradáskor valóban mindíg van,hanem a töménytelen menniységű hulladékkal ami a képen is látható!
  A feljelenés nagyon is helyén való!!”
 • 29. kérész 2008. augusztus 07. 20:44
  „Egyetértek a 8-as kommentel ! Sajnos áradáskor uszadék mindég van .Ezzel a kedves vízre építőknek is számolni kell.Akinek annyi pénze van,hogy folyóra építsen házat,védje meg,tisztíttassa. Nekem nincs ilyen problémám !
  A lakóházakban történt elemi károkat sem fizetik ki,ha nincs biztosítva !”
 • 28. SP 2008. augusztus 07. 20:22
  „A vízdíjban ki kellett fizetnem a környezetterhelési díjat a szennyvíz után.
  Más környezetszennyező anyag ára tartalmaz-e környezetterhelési díjat?
  Ha igen,van a takarításra valahol pénz. Ha nem bele kell tenni, vagy a termékre biztosítást kötni, köttetni és akkor a maniért a biztosítóhoz fordulni.
  Ezek az események vannak-e biztosítva?
  Lehet, hogy ez is olyan mint a gyerekek biztosítása 18 éves korukig, államilag minden gyereknek ki van fizetve, csak a híre nem jut el a megfelelő pillanatban baleset esetén.”
 • 27. koel 2008. augusztus 07. 20:09
  „Én hajlandó vagyok bárki után ganézni, ha megfizetik! Van az a pénz amiért hajlandó vagyok.
  Mondja meg valaki hol az a természetvédő szövetség, aki fizet ennyi, amiből eltartom a családom, és máris megyek a Tiszából szutykot szedni.
  Nem érdekel, hogy benne van-e a vásárlási árban a kukába hordási kötelesség, nem érdekel józanul dobta el, vagy részegen, én kiszedem a Tiszából, csak adjanak érte annyit, amiből eltartom a családom!

  Egyébként meg nem érdekel. Nem szép, ha ott van, de tépem a szám semmilyen természetvédelmi maszlaggal, mert nem vagyok olyan módos, hogy napokra tubesi fákhoz kössem magam munka helyett, vagy radarellenes tüntetésen kitapossak ritka növényeket stb., mert el kell tartanom a családom.”
 • 26. sztichnin 2008. augusztus 07. 20:05
  „25, 24. Jóemberek, én vájogot vetettem az apámmal még egyetemista koromban is. Nem nézem én le a fizikai munkát, sőt...”
 • 25. Amelyik kuty ugat, az nem harap! 2008. augusztus 07. 19:52
  „Ja, ja! Arra én is befizetnék ´sztrichnin´, ha egy farmon oda kellene állnod nap, mint nap hajnaltól késő estig! Megnézném én, melyőtök köpné ki azt a híres nagy tüdejét :DD”
 • 24. nagyhohoho 2008. augusztus 07. 19:37
  „ez a 23-as is egy városi "puhány, nyavalyás" ócsároló -- mondaná egy mezei gazdálkodó! (Azzal is csak a városi "puhányok, nyavalyások" dicsekszenek, hogy szénát gyűjtöttek a nyári napon, egy gazdálkodónak még a kaszálás is természetes)

  Meg azt is mondaná egy gazdálkodó, hogy ön is fogja vissza magát legyen szíves :)))”
 • 23. sztrichnin 2008. augusztus 07. 18:37
  „"egyéb okostojás bagázs", írja természetvédelem nevű. Ha csak fa sodródna a vízben, attól a halaknak semmi baja nem lenne, sőt az "élővilágnak" sem. Láthatóan ön távol áll az okostojás kategóriájától, inkább egy sztereotípiákban gondolkodó sablonlény. A szemetet meg szedje össze, aki eldobálta, aki megtermelte, ami benne volt elfogyasztotta, pénzért a szemetet is megvette. Erről egyébként már volt szó egy korábbi téma kapcsán, és itt is, de Ön az a típus, aki csak ír, de nem olvas. A természetvédők nem mások szennyének, mocskának és szarának eltakarítói, asszonyom/uram. Ha maga annyit dolgozna terepen, 35 fokban, homokon-sziken, napi 10-12 órán át, mint egyes természetvédők teszik, akkor kiköpné a tüdejét, magának fogalma nincs arról, hogy mi a természetvédelem, de ócsárolni, azt tud. Fogja vissza magát, legyen szíves.”
 • 22. természetvédelem 2008. augusztus 07. 16:44
  „Ilyenkor a Négy Mancs és az egyéb okostojás bagézs hol van? A halak védelme, sőt az viz élővilágának védelme smafu?!?

  Jöjjenek, és szedjenek szemetet!
  Vagy derogál? Kétkezi munkát csinálni, az már büdös? :DD”
 • 21. nem érteni vicc? 2008. augusztus 07. 13:57
  „Köllene! Fogjuk össze azokat! Gyüssz? (kleismeir)”
 • 20. nem érteni magyar? 2008. augusztus 07. 12:42
  „klasmeir 2008.08.07 11:46

  ha nem jut eszödbe más. segédmunkás mindig köll!”
 • 19. klasmeir 2008. augusztus 07. 11:46
  „román-ukrán kanális 2008.08.07 10:14
  "Itt a lehetőség az összefogásra ! "

  És mit fogjunk össze? Az uszadékfát??”
 • 18. román-ukrán kanális 2008. augusztus 07. 10:14
  „Itt a lehetőség az összefogásra !
  Ezt nem akarjátok ?
  Nem kell az elvakult jobbos/balos f..sz hangokra hallgatni, mert ezek bombázzák szét az egységet!
  Betartanak az általuk kívánatos zűrzavar érdekében!
  Ne hagyjuk, hogy megosszanak bennünket EZEK!”
 • 17. justicia 2008. augusztus 07. 09:55
  „uraim..ne felelösöket keresgessünk itt mindenki felelös,söt az is aki csak egy cigarettacsikket dob el...a sok blabla felesleges,ami most látható am már nem csak szegedi vagy magyar ...probléma...”
 • 16. 921222 2008. augusztus 07. 09:38
  „Az uszadék fa természetesen a folyó részét képezi. Itt az lehet a kérdés milyen szakmai szempontok alapján engedtek összegyűlni az óriási, szigetekbe tömörülő gazt, majd azt egyszerre elindítani Kisköréről??
  Kárpátokban pedig már nincs mit kivágni. A Tisza vízgyűjtőjén sok helyütt már megtörtént a tarvágás.”
 • 15. SP 2008. augusztus 07. 09:31
  „Ha nekem szögletes úszóházam lenne akkor azt áramvonalasítanám, hogy az uszadék tovább tudjon haladni (pl: egy mesterséges csapdába, ha lenne).”
 • 14. Gyurcsány a hibás! 2008. augusztus 07. 09:23
  „Szerintem egyértelmű, hogy ezért is Gyurcsány a hibás!
  Ragasszunk hát matricákat az összes műanyag palackra, dezodoros flakonra, hűtőre, szekrényre, döglött disznóra, stb.
  Miután végeztünk üljünk ki a Tisza partra és gyönyörködjünk a látványban!

  Csak azt nem tudom, hogy a szerbek majd kit fognak hibáztatni???”
 • 13. Az önkormányzat feladata a város területén áthaladó folyószakasz kotrása és tisztítása. 2008. augusztus 07. 09:23
  „.”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy a forgalom Röszkén

Röszke - A korábbi hetekhez hasonlóan a szabadságról hazatérő török és szerb vendégmunkások miatt… Tovább olvasom