Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Feljelentik egymást egy kiszivárgott hangfelvétel miatt

Szeged - Megelégelte az egyik szakszervezeti vezető támadásait egy üzemi tanácsülésen Tóth István Tibor SZKT-igazgató. Kiszivárgott a hangfelvétel, a felek jogi lépésre készülnek.
Minden valószínűség szerint egymást fogja feljelenteni az SZKT ügyvezető igazgatója, Tóth István Tibor és a cégnél működő egyik érdekképviselet, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozó Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke, Szabó István. A konfliktus alapja, hogy felkerült a YouTube internetes videomegosztóra egy hangfelvétel, ami az egyik nyílt üzemi tanács ülésén készült.

Ezen Tóth István Tibor felindultságában durvább kifejezésekkel arról beszél, hogy elege van a BTDSZ-elnök támadásaiból. A szakszervezeti vezető a felvételt szétküldte az önkormányzati képviselőknek és a sajtónak, valaki pedig a céges belső levelezési rendszeren is közkinccsé tette.

Tóth István Tibor. Fotó: DM
Tóth István Tibor. Fotó: DM

Szabó Istvántól megtudtuk, meghatalmazást adott az ügyvédjüknek, hogy szólítsa fel a cégvezetőt nyilvános bocsánatkérésre. Ha nem teszi meg, akkor nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértésért feljelenti, és 10 millió forintig terjedő sérelemdíjat követelhet. Tóth István Tibort a YouTube nem érdekli, azt viszont aljasságnak tekinti, hogy a felvétel eljutott a képviselőkhöz és a sajtóhoz, mert az a nagy nyilvánosság.

– Sérti a személyiségi jogaimat. Nem kért tőlem engedélyt, és visszaélt egy hangfelvétellel. Én azt mondtam feltételesen, hogy „elküldhetném..." Rá egyébként nem is sértő, mert azt mondtam, hogy sértődőset játszik, miközben olyan dolgokat ír nekem, ... de én nem teszem közzé, én nem vagyok aljas. A tiszteletet adjuk meg egymásnak – fűzte a történtekhez az igazgató.– Ha meg olyan stílust alkalmaz, akkor én azt nem fogom eltűrni. Üzemi tanácsi felvételről van szó, amit csak a jegyzőkönyv megírásához lehet felhasználni. Jogászok megnézik, valószínűleg ügy lesz belőle. Amit mondtam, vállalom. Nem őt személyesen sértettem meg, ő magát sérti meg azzal, hogy úgy értelmezi. El kell menni lingvisztikushoz. Ez értelmezés, intelligenciaszint kérdése. Tanuljon meg magyarul. Közben érthetetlen levelet ír, hogy nincs benne valami abban a jegyzőkönyvben, amit a szakszervezet alelnöke aláírt az egyeztetés után. Tisztára mint egy gyógypedagógiai intézet. A választásokra tuningol, eszközként használja a sajtót, hogy befolyásolja a választást, hogy a baloldal nyerjen vagy hogy én emeljek bért. Érthetetlen és értelmetlen – sorolta az igazgató.

Szabó István. Fotó: DM
Szabó István. Fotó: DM

A legutóbbi konzultáción egyébként a magnófelvételről nem esett szó, de béremelésről igen – eredmény nélkül. A BTDSZ ugyanis számon kérte a cégvezetőt, mire ment el az a kétszer 60 millió forint, amit az önkormányzati támogatásból átcsoportosíttatott nyárra. És mert az SZKT 4 hónap alatt még összesen 235 milliós állami póttámogatást kap, miért nem lehet belőle béremelést adni. (A tavalyi 250 milliós póttámogatásból 45 milliót a bérfejlesztésre költött a menedzsment.) Az igazgató érdeklődésünkre elmondta: a városi 120 millió forint a cég működtetésére kellett, az nem pluszpénz.

Mivel sem a bevétel, sem a teljesítmény nem változott, az állami póttámogatásból a veszteséget csökkentik. Hiszen az üzleti tervben elfogadott veszteség 331 millió forint. Vagyis az állami pénzzel együtt sincs lehetőség elengedni a gyeplőt. Fedezet nélkül kötelezettséget vállalni pedig egyenesen bűncselekmény lenne. Ráadásul hosszú évek óta folyószámlahitelből működik a cég. Tóth István Tibor biztos benne, hogy most már a cég kihúzza év végéig, nem lesz fizetésképtelen.

A BTDSZ-nek azt a húzását pedig aljasnak nevezte, hogy egyeztetés nélkül, megalapozatlanul eljuttatták vádjaikat nyáron az önkormányzati képviselőknek arról, hogyan értelmezik a cég tartalékait. Csak azért, hogy őt leváltassák. Az SZKT iránt érdeklődőknek a cég honlapját ajánlotta, ahol feketén-fehéren ott vannak a gazdálkodás számai a közérdekű adatoknál.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új lakó-pihenő övezet Rókuson

Változik a Nyitra és a Hasító utca rendje: a közgyűlés városüzemeltetési és fejlesztési bizottsága a forgalom korlátozásáról döntött. Tovább olvasom