Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Felkarolják a jövő muzsikusait

Szeged, Felsőörs - Meghallgatást tartott tegnap Szegeden a Snétberger Zenei Tehetség Központ. 12–20 év közötti, hátrányos helyzetű tehetségeket, illetve zenei hagyományokat ápoló roma családok gyerekeit várták.
A folyosón is rendíthetetlenül gyakorolta a pengetést a 14 éves hódmezővásárhelyi Pálfi Lajos, aki elektromos gitárral a nyakában várta, hogy szólítsák a Snétberger Zenei Tehetség Központ szegedi meghallgatásán. Összesen tizenöten jelentkeztek, és öten jöttek el a meghallgatásra, amelyet az SZTE Zeneművészeti Karának Liszt Ferenc-kamaratermében tartottak. Lajos a Dodgem zenekar tagja, rajta kívül még hárman képviselték a bandát a válogatón. Édesapja azt mondta, tavaly többen próbálkoztak, akkor körülbelül 30-an jöttek el a szegedi meghallgatásra.

– A zenei alapok már megvannak, nagyon nagy rásegítés lenne, ha beválasztanák a fiaimat, Kornélt és Kristófot a képzésre. Jó nevű tanároktól tanulhatnának – hallottuk Kaszás Lászlótól. A 11 éves Kornél azt mondta, nem izgult a meghallgatáson. Hét éve zongorázik és öt éve dobol. Blahó Attila zeneszerzőnél tanul, a Dodgem zenekar tagjaként muzsikált már a Roy és Ádámmal is.

Meghallgatáson. Fotó: Schmidt Andrea
Meghallgatáson: Rozsnyói Péter és Pálfi Lajos.
 Fotó: Schmidt Andrea

– Az adottságokra, a készségre figyelek. Azt kell meghallani, hogy a zenei anyag, amit a gyerek magában hordoz, hová fejleszthető. Lehet, hogy csak négy ütemnyi jön neki össze a meghallgatáson, de abból a négy ütemből lehet hallani, hogy mit hordoz valójában – mondta a meghallgatást vezetőRozsnyói Péter. A jazz-zongoratanár helyettesítette Snétberger Ferenc Liszt-díjas gitárművészt, akit televíziós szereplésre hívtak, ezért nem tudott eljönni.

– Én vagyok a táborban a gyerekek zenei mentora. Sokat tanulok tőlük, mert ezer irányból jönnek, ezerféle dolgot hoznak magukkal – fűzte hozzá Rozsnyói Péter, aki a kurzusok idején együtt is lakik a fiatal tehetségekkel. 95 százalékban hátrányos helyzetű roma gyerekekkel foglalkoznak, de ha valaki nem roma, az sem kizáró ok.

65 gyereket vesznek fel a Snétberger Zenei Tehetség Központ 3. évfolyamára, az idén nyáron induló kurzusokra. 10 városban zajlottak február 15-étől a ma végződő meghallgatások – tájékoztatott Tromposch Julianna, a központ operatív igazgatója. Pótmeghallgatások is lesznek Felsőörsön és Budapesten, de e-mailben – fotóval, hanganyaggal – is elküldheti jelentkezését, aki lemaradt volna.

A 2011 óta működő felsőörsi központba hátrányos helyzetű tehetségeket, zenei hagyományokat ápoló roma családok gyerekeit várják. 25 tanár – zömében művészek – oktatja a fiatalokat, akik nemcsak muzsikát, hanem idegen nyelveket, művészeti- és médiamenedzsmentet, informatikát is tanulhatnak. Tromposch Julianna szerint piacképes tudást szeretnének átadni nekik. Arra ösztönzik őket, hogy zenekarokat alapítsanak. Az első két évfolyam muzsikusai eddig 53 zenekart hoztak létre.

Olvasóink írták

 • 6. potter00 2013. február 20. 14:49
  „3. p79

  Mindent elmondtál, amit kell. Kérdés, mennyi ment be a füleken. Snétbergertől tanulni megtiszteltetés.”
 • 5. csupaszpisztoly 2013. február 19. 17:40
  „Előítéletes vagyok. De tisztelem a vándorasztalos romát, hogy felkarolja a fiatalokat. És Snétberger Ferencet is, hogy felkarolja a gyerekeket. Mert akkor fognak változni, megtanulnak alkalmazkodni, valamiből megélni, valami mindenkinek hasznosat csinálni.”
 • 4. rózsakert 2013. február 19. 15:12
  „3.p79 2013.02.19. 14:57

  canadában nagyobb sikere lenne e ténynek...”
 • 3. p79 2013. február 19. 14:57
  „1. acidrain 2013.02.19. 13:11

  Ismered egyáltalán Snétbergert? Vagy mondjuk az elhunyt Szabó Gábort stb.? Mert a szakma és a világ jazz rajongói igen. Hallottál valaha is Snétberger alapítványáról? Tudod, hogy mi a célja? Szerintem nem.
  Ez nem a Dáridó, a Fásy mulató, vagy a Fekete szemek kategória; és nem is X-Faktor. Snétberger mellett tanulni megtiszteltetés, és hozzá tényleg csak a legkiválóbb tehetségek kerülnek be.”
 • 2. zsuzsmo 2013. február 19. 13:31
  „Ők legalább tanulnak valamit....”
 • 1. acidrain 2013. február 19. 13:11
  „Nyomassátok a lóvét nekik,
  internet, laptop meg zenélésre is toljátok a milliárdokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kazán robbant fel Sándorfalván

Egy vegyes tüzelésű kazánban áramszünet miatt a víz túlhevült és a berendezés felrobbant. Tovább olvasom