Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Felkészült gólyák Szegeden

Az államilag támogatott, nappali alapképzésre felvettek országos átlagához képest a szegedi egyetemre bejutottak között magasabb a középfokú nyelvvizsgával és emelt szintű érettségivel rendelkezők aránya – mutatja a 2006-os statisztika.
A www.felvi.hu honlapról elérhető vonalhúzási statisztikát haszonnal tanulmányozhatja a felsőoktatási intézménybe most sikertelenül felvételiző, de a jövőre gólyaságra pályázó is. E végleges adatokból kiderül például, hogy a Szegedi Tudományegyetem államilag finanszírozott nappali alapképzésére jelentkező 12 ezer 988 fiatal közül minden harmadikból (3782 fő, azaz 29 százalék) lett gólya.

A taktika része a pontszámítási módszer is. Az SZTE legújabb polgárai közül minden harmadik a hozott és a szerzett pontok kombinációjával érte el eredményét, ugyanakkor a sikeresen felvételizők 68,5 százaléka szerzett pontjai duplázásával jutott az intézménybe. Csak négy fiatal számára nyújtott előnyt, hogy az előzőleg elvégzett felsőfokú szakképzés átlaga alapján számították pontszámát.

Azok, akik az akadályt sikerrel vették, s a tudomány Tisza-parti fellegvárában folytathatják tanulmányaikat, tervezetten készültek a megmérettetésre, hiszen közel 65 százalékuk középfokú, majdnem 10 százalékuk felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. Sikerükhöz hozzájárult az is, hogy majdnem 59 százalékuk emelt szintű érettségit tett, s ezért többletpontot kapott. Néhányan még ezt is megfejelték: több mint 2 százalékuk sportteljesítményéért, 0,6 százalékuk a különböző országos tanulmányi versenyeken elért eredményéért, csaknem 4 százalékuk pedig OKJ-s képzéséért is többletpontot szerzett.

Mindez eltér az országos trendtől. Az államilag támogatott, nappali alapképzésre a hazai felsőoktatási intézményekbe 81 ezer 360 fiatal jelentkezett, közülük minden második (mintegy 54 százalék), összesen 43 ezer 725 gólya nyert felvételt. A felvettek 59 százaléka rendelkezik középfokú, 13 százaléka felsőfokú nyelvvizsgával. A gólyák 48 százaléka érdemelt egy vagy több emelt szintű érettségiért többletpontot.

Tanulmányi versenyen az elsőéves hallgatóvá lettek 1 százaléka, míg 2,5 százaléka sportversenyen elért eredménye alapján kapott pluszpontokat.
Tehát az átlagosnál felkészültebb jelentkezőkből lett gólya a Szegedi Tudományegyetemen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dalí utcába hétfőn érkezik a tárlat

Salvador Dalí nevét vette fel tegnap jelképesen a Somogyi utca. A képek hétfőn érkeznek a szegedi… Tovább olvasom