Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Felkészültek a télre Szegeden és a megyében

Szeged - Felkészültek a télre a városi és megyei közútkezelők: a környezetgazdák 1500, míg a Magyar Közút Zrt. 2695 tonna sót tárazott be. A kotrást csak 5 centis hóvastagságnál kezdik meg.
– Nem tudjuk, hogy kemény lesz-e a tél, de a védekezésre felkészültünk – fogalmazott tegnap a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság sajtótájékoztatóján Szatmári Imre. A megyei katasztrófavédelmi igazgató felidézve az idei, rendkívüli februári havazást, elmondta: akkor 198 esetben riasztották a tűzoltókat közúti balesethez. Megvizsgálták a kritikus útszakaszokat, és idén a közútkezelővel együtt gondoskodnak a fokozott síkosságmentesítésről. – Energiaellátási problémákra is felkészültük, extrém hidegben a lakosságot a kijelölt melegedőkben tudjuk elhelyezni – mondta Szatmári. Hangsúlyozta: türelmet kérnek, mert a katasztrófavédelem nem automatikusan beavatkozó szervezet, szükség esetén azonban mindenkin segítenek. Együttműködnek a polgárőrséggel, az önkéntes tűzoltószervezetekkel, s bajban a honvédség egységeit is bevetik.

Téli gumival biztonságosabb

A téli gumi nem csak a havas utakon jelent megoldást, már 7 fok alatt is biztonságosabb ilyen abroncsokon közlekedni. Ebben az időszakban 20 százalékkal nőnek a balesetek – állítja a K&H Biztosító.
Szombaton havazhat 

A katasztrófavédelmi igazgatóság 24 járművel és 351 fővel, a megyei tűzoltó önkéntesek 15 járművel és 241 fővel készülnek a télre. Batiz István, a megyei polgárőrszervezetek szövetségének elnöke közölte: 58 polgárőrség 2000 tagja segíti a katasztrófavédők munkáját. – 20 terepjáróval dolgozunk. A külterületen élőket próbáljuk ellátni, ha kell gyógyszert, élelmiszert szállítunk.
A Szegeden átmenő főutakat – a Szőregi és a Makai utat, a teljes nagykörutat, a Kossuth Lajos és Csongrádi sugárutat, a tápéi Honfoglalás és Budai Nagy Antal utcát – a Magyar Közút Zrt., míg a mellékutcákat és a belvárost a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tisztítja.

– 1400 utcáért, 520 buszmegállóért, és 263 kilométer járdáért felelünk. Első ütemben tisztítjuk a tömegközlekedési utakat, a Belvárosi hidat, a kiskörutat. 500 köbméter sóhomokkal, 1500 köbmétert útszóró sóval készülünk a havazásra, a társaság eddig több mint 36 millió forintot költött az előkészületekre – mondta Bakacsi Zoltán. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítás és logisztika részlegvezetője közölte: a 14, síkosságmentesítő anyag szórására és hókotrásra is alkalmas teherautó mellett 15 kisgép is gondoskodik a hó eltakarításáról. – 20 centiméternél nagyobb hónál alvállalkozókat is bevonunk a körtöltésen kívüli területek takarításra, továbbá megegyeztünk a Magyar Közút Zrt.-vel, hogy gépeik nem tolják a mellékutcákba a havat – tette hozzá Makrai László, a cég ügyvezető igazgatója.

Új teherautókkal.

Csongrád megyében a Magyar Közút Zrt. a tehergépjárműveinek 47 százalékát lecserélte, és 9 új teherautót vásárolt a télre. Hóekéből 18, hómaró adapterből 7, rakodógépből 10 áll a rendelkezésükre. 2695 tonna útszóró sóval és 33 tonna kalcium-klorid-granulátummal készülnek a síkosságmentesítésre. A hóeltakarítást csak akkor kezdik meg, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert. A megyében 1350 kilométer közút van. Először a főutakon, a felüljárókon és hidakon, majd a mellékutakon takarít a Magyar Közút.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, elsősorban az ország déli felén várható havazás. Az északkeleti szél megerősödik, nyugaton viharossá fokozódik, hófúvásra számíthatunk. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke többnyire –3, –8 fok között alakul.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Anmari51 2012. december 07. 17:54
  „Anmari51
  1. Egyolvasó tudod megint hirtelen nem jöhet a hó, mert volt időben meteorológiai előrejelzés a hétvégén Csongrád megyében szombaton és vasárnap akár 30 cm hó is eshet! Az tény és nem csak az előző télen volt így évtizedek óta gond van ha sok hó esik. A nyolcvanas években pl. a lakótelepen ahol laktunk a természet hozta és vitte a havat! Az utcák és főleg a gyalogátkelőhelyek, a járdák jeges, latyakos, letaposott és csúszik mint csuda. Gyalogosan csak totyogva lehet közlekedni és lógó orral. De a járdák állapota miatt az év bármely napján igaz ez csak lapos sarkú cipőben és a járdát figyelve érdemes közlekedni! Aki nem hiszi tegyen sétálva egy kört a városháza háztömbje körül, de bármelyik belvárosi és nem belvárosi utcát lehet említeni. Az utak a gépjármű forgalomé és a gyalogosoké is siralmas állapotban van talán nem is létezik annyi pénz amiből végleg, vagy legalább hosszú időre rendbe tudnák hozni.”
 • 21. fn 2012. december 07. 15:50
  „tavaly is felkészültek... láttuk, nem tudtunk hetekig közlekedni!”
 • 20. Moon 2012. december 07. 13:29
  „Ez a kijelentés ami a cikk címében szerepel álltalában minden tél kezdetén elhangzik az illetékesek részéről.
  Majd leesik az első hó és láss csodát az élet bizony beigazolja, hogy más valamit állítani és megint más annak a kijelentésnek meg is felelni.
  Álltalános probléma, hogy a belváros úthálózatát mire elkezdik takarítani addig az autók a leeett havat gyönyörűen letapossák ami persze lefagy és mire megjelenik az első hókotró más semmit nem ér az egész.
  Egy másik ismétlődő probléma az autóbusz megállók takarítatlansága, illeteve a hókotrók gyönyörűen bekotorják a havat a megállóba ahova az autóbusz ezután már nemigazán tud beállni és az utasok pedig mintegy akdálypályán kezdenek el mászni a hóbuckákon.
  Járdák tisztítása, na az is megér egy misét.
  Úgy hogy részemről ezen kijelentés inkább média kampány mintsem a valóság.
  Teljesen felesleges ígérgetni, egyszerűen jól összehangoltan, kellő eszközparkal és emberrel kell a tél kihívásaira válaszolni, nem a sajtón keresztül bizonygatni azt aminek eddig álltalában nem igazán sikerült megfelelni.”
 • 19. porter 2012. december 06. 21:01
  „Lehetne, hogy idén egy sima általános iskolai vonalzót használjanak az 5 cm mérésére, és nem valami hiperszuper mércét? csak menjenk ki az udvarra, és szúrják a hóba, ha 6 cm-nél van kezdjenek el takarítani. Hátha nem bénul meg a város. Lehet,hogy tavaly egyébként az irodában mérték!!!! Ott tényleg nem volt 5 cm hó....”
 • 18. Lajos 2012. december 06. 16:24
  „Tavaly is ugyanez volt a duma mégis amikor leesett a hó megállt az élet....”
 • 17. lamatic 2012. december 06. 14:56
  „Csak halkan jegyzem meg, nyugaton akkor sóznak mielőtt leérkezik a hó a magasból...ezért náluk könnyebb tisztán tartani. S most elgondolom a mi szegedi helyzetképünk. Elkezd esni a hó. Egy ember áll a centivel és mér. Megvan az 5 centi indulhatunk. Persze nem minden utcába érnek egyszerre oda, ezért jó pár helyen már 10-15 cm hó lesz az úton. Lás csodát megint az történt mint tavaly. Nincs parkoló, nem tudják eltakarítani a havat, de persze nyugaton a "hülyéknél" ahol 2x annyi esik ott nincs fennakadás hetekre.......szán alom.....”
 • 16. alfa258 2012. december 06. 13:38
  „Persze a szokásos módon! A tegnapi 3cm-es, 2 óra múlva elolvadó hóra még fel vannak készülve, de ha az meg is marad, és hideg is lesz kész káosz a városban!!!”
 • 15. waterbear 2012. december 06. 11:50
  „Hja.. felkészültek... papíron már szét van osztva a prémium....:(”
 • 14. Tiszthelyettes 2012. december 06. 11:37
  „Felkészültünk a télre, evvtássak, csak a fagyra meg a hóra nem!
  Kérdezem továbbá, hogy a Bertalan-hídon reggel 6 körül 90-nel elszáguldó Toszi Volános busz hogy a vérbe tudott összecsapkodni SÓS latyakkal, amikor tudtom szerint Európában már tilos sózni, hidakon meg kiváltképp tilos a vasszerkezet kímélése miatt???
  És kérdezem azt is, hogy nem kéne-e feltakarítani a híd felsővárosi lépcsőjéről azt a méretes emberszart, ami már október óta ott éktelenkedik? És a több hónapos szeméthalmazt? Vagy az már városképi védelem alatt áll? Mert azt látom, hogy a Fő fasoron teljes erővel dolgoznak a munkaszolgálatosok, de jó lenne, ha eljutnának az újgazdagokkal gyérebben lakott területekig is!”
 • 13. PiszokAlfréd 2012. december 06. 10:52
  „9. RádyJóska
  Valahogy így!:-) És majd kapnak még karácsonyra sálat és usankát!:-)”
 • 12. kilo 2012. december 06. 10:44
  „Elore szolok, hogy hetvegen fog esni a ho, nem normal munkaidoben. Nem kell a takaritassal megvarni a hetfo reggelt...”
 • 11. állatbarát3 2012. december 06. 10:40
  „4!
  Jól látod, hiszen a hó eltakarítás csak abból állt eddig, hogy végig száguld a hókotró a Rókusi Krt-on, persze FELEMELT LAPÁTTAL és kész, a munka elvégezve, a km-ek letudva.”
 • 10. nospel42 2012. december 06. 10:00
  „Hogy egy klasszikust idézzek - nem szó szerint:
  - Mindenki nyugodjon meg, felkészültünk a télre.
  Erre kitör a pánik.
  - Meneküljön, ki merre lát !”
 • 9. RádyJóska 2012. december 06. 09:22
  „Felkészültek a télre a városi és megyei közútkezelők - értsd: az irodákban leellenőriztették a radiátorokat, meghibásodás esetére beszereztek elektromos hőlégfúvókat, bekészítettek megfelelő mennyiségű teát, kávét , forró italokat, kártyát és különféle társasjátékokat.”
 • 8. zehn 2012. december 06. 08:49
  „Ha úgy készültek fel,mint az elmúlt évben,akkor nem sok változik.Leesik a hó és majd néznek mint a lőtt medve,hogy kevesebbre számítottak. Tavaly is akkor lett járható a város, amikor olvadni kezdett.”
 • 7. heloman 2012. december 06. 08:38
  „Februárban is a leesett nagy hó után 1 héttel kezdtek valamit csinálni... annyira felkészültek.”
 • 6. Egyszercsak 2012. december 06. 08:35
  „Ennek örülök, ahogy az előző télen is nagyon örültem. Továbbá előkészítettem a saját hólapátomat, hogy adott esetben látszódjon is valami a lapátolásból :)”
 • 5. kumisz 2012. december 06. 08:14
  „Most már nyugodtan tudok aludni:)”
 • 4. Mil 2012. december 06. 08:01
  „Tudjuk hogy felkészültek, minden évben tapasztaljuk. Ha leesik 5-10 centi hó, megáll a közlekedés a városban, és 3 napot kell várni arra is, hogy egy olyan forgalmas útvonal mint pl a Rókusi krt le legyen takarítva.. Majd az autók letapossák.”
 • 3. polo 2012. december 06. 07:45
  „Minden évben ezt állítják de soha nem láttam az eredményét. Csak akkor dúrnak havat amikor már nem is kéne és csak vastagon szórnak. Az átjáróknál térdig ér a latyak a közterület járdáin csak egy ösvény van amin még menni is nehéz főleg az időseknek. Megmagyarázni azt lehet.”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rászorulóknak nagy szüksége lenne a lefoglalt hamis ruhákra

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportjához már évek óta nem érkezett ilyen felajánlás, pedig nagy szükség lenne rá. Tovább olvasom