Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Felkészülten várják a betegeket a szegedi szemklinikán

Szeged - Nappali klinikát alakított ki a szegedi szemészeti klinika, ahol többnyire szürkehályogműtétre érkező betegeket kezelnek. A műtét után pár órával már haza is mehetnek a megoperáltak. Ezzel csökkenthető a klinika óriási zsúfoltsága, a betegek pedig otthon lábadozhatnak.
Teljes harckészültségben, új eszközökkel, műtővel, felkészült teammel várja az egynapos sebészeti beavatkozásra – főként szürkehályogműtétre – érkezőket a szegedi szemészeti klinika. Erre új részleget, úgynevezett nappali klinikát alakítottak ki az épületében. Néhány igen bonyolult műtéten kívül szinte mindenféle ellátásra alkalmas a részleg, amelynek felszereléséhez nagy segítséget nyújtott a szaktárca pályázatán nyert harmincmillió forint – mondta el Kolozsvári Lajos klinikaigazgató.

A nappali klinika lényege, hogy azok a betegek, akiknek egy beavatkozás, kezelés után nem feltétlenül muszáj bent feküdniük, pár órás klinikai megfigyelés, pihenés után hazamehetnek. Másnaptól már telefonon tartják a kapcsolatot a klinikával: ha esetleg kérdésük vagy panaszuk van, követik a szakemberek instrukcióit, például maguk cseppentenek gyógyszert a szemükbe, vagy mennek be a klinikára, ha ez szükséges.

A szemműtéten átesettek itt kaphatnak infúziót, pihenhetnek, hallgathatnak zenét, rádiót – mutatja László Andrea főnővér. Fotó: Karnok Csaba
A szemműtéten átesettek itt kaphatnak infúziót, pihenhetnek, hallgathatnak zenét, rádiót – mutatja László Andrea főnővér. Fotó: Karnok Csaba

Mivel tavaly megszűnt a szemészeti fekvőbeteg-osztály a makói és a vásárhelyi kórházban is, az ellátás a szegedi szemklinikára hárult – miközben 40-ről 30-ra csökkentették az ágyak számát. Az óriásira nőtt forgalom így már a gyógyító munkát gátolta a szűkös épületben. A nappali klinikai részleg működésével 30-40 százalékkal csökken a fekvőbeteg-osztályra háruló nyomás, és javulnak a gyógyítás körülményei – magyarázta Kolozsvári professzor.

Újít a bőrklinika is

Nappali klinikához kellő infrastruktúrát alakítottak ki a szegedi bőrklinikán is, ahol pár hónapon belül indulhat az ellátás. A bőrklinika ugyanazon a pályázaton nyert 35 milliós támogatást, amelyen a szemklinika is. Itt a tervek szerint a pikkelysömörös betegeket látnák el úgy, hogy egy-egy beteg pár órás napi kezelése után hazamehet, majd másnap újra jön, amíg a kezelés érdekében ez szükséges.

Még festékszag lengi be a második emeleti új részleg két kórtermét, ahol most négy-négy, a kórházakban szokatlan látványt nyújtó, nyugágyszerű fekvőszéket helyeztek el. A szemműtéten átesettek itt kaphatnak infúziót, pihenhetnek, hallgathatnak zenét, rádiót, miközben a szakemberek felügyelik őket – mutatott körbe László Andrea főnővér.

Egyszerre tizenhat beteget tudnak kezelni a nappali klinikán, de vasárnap még nem találkoztunk ott lábadozó páciensekkel – a részleg ugyanis a tervek szerint május elejétől működik. Az első hetek viszont már megteltek előjegyzett betegekkel. Vasárnap egyetlen szürkehályoggal műtött beteg feküdt a klinikán. A Szarvasról érkező, hatvanas Rúzs-Molnár Ferenc azt mondta, mivel száztíz kilométerre lakik Szegedtől, neki biztonságosabb, ha bent marad pár éjszakát a klinikán. Az ötletet – hogy hazamehessen még az aznapi műtét után – viszont jónak tartja. Ha Szegeden élne, ő is ezt választaná – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégéig marad a rakpartzár Szegeden

Árad a Tisza és a Maros is, emiatt Szegednél „ázik a rakpart", a folyó kilépett az úttestre. A… Tovább olvasom