Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Felkészültünk a külföldiekre

Szeged - Taxisok, felszolgálók. Többek között ők azok, akik akaratlanul is találkoznak a külföldi turistákkal. A nyelvtudás tehát szinte elengedhetetlen náluk. Utánajártunk és megtudtuk: a szegediek felkészültek a külföldiekre.
Manapság szinte elképzelhetetlen, hogy valaki ne beszéljen legalább alapszinten egy idegen nyelvet. Vannak olyan munkakörök, ahol elkerülhetetlen a külföldiekkel való kontaktus. Főleg nyáron nő meg Szegeden a turisták száma. A tapasztalat szerint leginkább angolnyelv-tudásra van szükség.

– A szegedi taxisok közül átlagosan 10-15 százalék beszél valamilyen idegen nyelvet, leginkább angolt. Ugyanakkor 40 százalékra tehető azok száma, akik megértik, ha külföldiek szólnak hozzájuk – tájékoztatott bennünket Bobkó Attila. A Taxi 3 ügyvezetője szerint szeretik a külföldiek, ha olyan taxiba ülnek, ahol megértik, mit szeretnének. – A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara keretein belül szerveztünk már angolnyelv-tanfolyamot a szegedi taxisoknak. A 28 indulóból 19-en végezték el a 12 hetes kurzust. Itt szakmaspecifikus képzést kaptak a kollégák. A várakozás üres óráit is sokan töltik idegen nyelvű CD-k hallgatásával. – Nekem talán az orosz ment a legjobban, de már azt is elfelejtettem – mondja Balogh Antal. A 60 éves taxis elárulta, egy picit minden fontosabb nyelven beszél, de magát már túl öregnek tartja, hogy tanulni kezdjen. – Otthon készítettünk egy kétoldalas angol–magyar „szótárt" a legfontosabb szavakkal és kifejezésekkel. Ha nem értem az utast, ezen mutogatjuk el egymásnak, ki mit szeretne.

Balogh Antal taxis több nyelven is beszél egy kicsit. Fotó: Schmidt Andrea
Balogh Antal taxis több nyelven is beszél egy kicsit.
Fotó: Schmidt Andrea

A szegedi éttermek és bárok nyáron megtelnek idegen ajkú vendégekkel. Ezért különösen fontos, hogy a felszolgálók, pultosok velük is megtalálják a közös nyelvet. – Idén már volt például kínai, dán, román, japán és olasz vendégünk. Egy-egy sportesemény idején különösen sok külföldi ül le az asztalainkhoz. Az itt dolgozók közül mindenki beszél angolul valamilyen szinten. Emellett van, aki szerbül, németül, olaszul vagy románul is ismer néhány szót és kifejezést – mondta Mák Tibor. A Port Royal étterem üzletvezetője hozzátette: a felvételnél megkérdezik a jelentkezőtől, hogy beszél-e valamilyen idegen nyelvet, és a gyakorlatban kiderül, hogy milyen szinten. A munka során pedig mindenkinek csiszolódik a nyelvtudása a gyakori használat miatt.

Úgy tűnik, Szeged felkészült a külföldiek inváziójára. Legyen szó evésről, utazásról, információkérésről vagy igazoltatásról, valahogy mindenki szót ért a turistákkal.

Olvasóink írták

 • 8. joy 2008. július 24. 09:14
  „[2] nyelvtudatlan,!
  Te 1*űen hülye vagy.”
 • 7. nyelvtudatlannak 2008. július 21. 06:10
  „nyelvtudatlan
  Szerintem próbálj ki a beszélt három nyelveddel egy "C" típusú középfokú nyelvvizsgát.
  Kíváncsi lennék a százalékos teljesítményedre.
  A lányom (16 éves) megszerezte a bizonyítványát angolból,és a papír mögött tudás van.Kérlek ne általánosíts!”
 • 6. s z e g e d i 2008. július 20. 00:18
  „A magyar is beletartozik némelyek számára,ugyanis még komunikálni sem tud sok ember a saját anyanyelvén.Egyébként mindenki a saját lelkiismerete alapján vagy igénye szerint tanul idegennyelvet.Vagy ha mégsem, legalább a saját anyanyelvünkön beszéljünk választékosan.”
 • 5. majom12 2008. július 19. 17:02
  „A " beszélek" csupán egy L,nem dupla,talán a magyar nem tartozik abba a 3 nyelvbe,amit beszélsz nyelvtudatlan.”
 • 4. András99 2008. július 19. 14:37
  „A másik meg, hogy legtöbb országban már nagy kereskedelmi csatornákon úgy mennek a filmek, hogy nicnsennek leszinkronizálva, csak feliratozva. Így már kisgyermek koruktól tanulják az emberek az angolt...ewzért a kiejtésük is sokkal jobb.”
 • 3. Tompika 2008. július 19. 11:03
  „Külföldiek inváziója?
  Ne áltassuk magunkat.”
 • 2. nyelvtudatlan 2008. július 19. 09:48
  „Azért mert az elöző korszak az orosz nyelvet követelte illetve a tudatos agymosást, most meg borzalmas a nyelv oktatás az országban-nem követelik meg a tudást csak ki adják a papirt annak aki tudja a teszt kérdésekre a választ (azt és csak is azt meg tanulják aztán jön az éles bevetés ahol kész vége a nyelvtudásnak...)De ez nem csak a nyelvtanulással van így hanem az összes felnötképző, utolag diplomát megszerző tanfolyam, iskola, kurzusban !!! A papir a lényeg ,mögötte a nagy ŰR !!! Persze azért jól fizetik. Nekem nincs papirom de három nyelvet beszéllek, sehol nem tudják ezt figyelembe venni-erröl szól a mai világ.”
 • 1. hozzaszolo 2008. július 19. 09:24
  „Minden tiszteletem azoke a taxisoke akik vettek a faradsagot es az idot hogy elvegezzenek 1 angol tanfolyamot. Sajat tapasztalatbol mondom hogy szeged nyelvtudas szinten a balkanhoz tartozik. Es ezt nem rohatjuk a kozelmult szamlajara, mert a hasonlo sorsu Cseh orszagba viszont barhova fordulok szinte mindenki ragyogoan beszel angolul. Valaki magyarazza mar el hogy miert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

40 rendőr kereste a robbanószerkezetet Szegeden

Szeged - Bombariadó bénította meg tegnap öt órán át a szegedi belvárost. A Kiss Menyhért utcai CIB Bankba telefonált egy férfi délelőtt tíz órakor: az épületben bomba robban. Tovább olvasom