Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Fellendülőben a falusi turizmus

Szeged szállodái tömve vannak a nyári csúcsszezonban, akik azonban a város zajától távol kívánnak pihenni, felfedezhetik maguknak a dél-alföldi tanyavilágot is.
Elfelejthetjük gondjainkat a természet lágy ölén. Fotó: Gyenes Kálmán
Fonott kosárban, fehér szalvétában meleg pogácsa illatozik az asztalon. Ellenállhatatlan a csábítása, szétomlik az ember szájában, tobzódnak az érzékszervek. Ezzel a pogival és egy pohár pezsgővel köszönti vendégeit Molnár Zsuzsanna és férje, Magosi István. A szatymazi Panna vendégház tulajdonosai két éve költöztek ide Szegedről, azóta várják a falusi turizmus iránt érdeklődőket.

Csengőnek ott a puli

A tanyához vezető utat kukoricatáblák, búzamezők és végtelennek tűnő, aranyszínű homok szegélyezi. Egy fenyves mélyén, a burjánzó növények között vékony csapás vezet a tisztáson álló házhoz, melynek erkélyén muskátlik piroslanak.

Lusta cirmos terül végig a verandán, Dömper, a puli lógó nyelvvel fekszik elénk. – Ő a csengőnk – mondja a házigazda. Rajta kívül kevés a nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatás: az erdőben madarak csiripelnek, mókusok ugrándoznak, este szitakötők, pillangók repkednek a ház körül.

Sanyi bácsi és Nusika

Belül is harmónia uralkodik: a vendéglátók általában tegeződnek és együtt étkeznek a kuncsaftokkal.
– Itt nem 124-esnek szólítjuk a vendéget, hanem Sanyi bácsinak vagy Nusikának – meséli Molnár Zsuzsanna. A családias hangulatnak hála, a legfeljebb tízfős vendégsereg kedves emlékekkel térhet haza, szájában a kézzel sodort, sós, magvas dóci kifli, a reggelire készített lángos vagy a bográcsban főtt krumplipaprikás ízemlékével. Legutóbb például egy idős, budapesti házaspárt láttak vendégül. A 87 éves férfi 95 éves nejével megnézte a Nabuccót a szabadtérin, majd meglátogatták a közeli bányatavat és a szatymazi őszibarack-fesztivált. A hölgy kijelentette, századik születésnapját is itt, a tanyán fogja ünnepelni.

A szomszédféle kolbász

A természet lágy ölén kikapcsolódók sétálhatnak az erdőben, biciklivel, lovas kocsival járhatják a környéket. Meglátogathatják Szeged nevezetességeit vagy a Fehér-tó madárrezervátumát. Kedves állatokért azonban nem kell messzire menni, hiszen a közeli tanya tyúkjai, disznói is nagy népszerűségnek örvendenek, nem is beszélve a Pista szomszéd házi kolbászáról és szalonnájáról. Utánozhatatlan a piacon beszerzett friss gyümölcsök, főleg a görögdinnye íze, tavasszal az első néhány szem eper is az asztalra kerül.

– Az embereknek elegük van a személytelenségből, az állandó rohanásból. A panelben lakóknak, kíváncsi városiaknak óriási élményt jelenthet például egy igazi, tanyai naplemente – mondja a házigazda.


Csillag helyett

Csongrád megyében 85 falusi turizmussal foglalkozó vendégház üzemel – ennyit tart számon a megyei Tourinform iroda. Főként nagyobb városokból érkeznek a vendégek, akik csendre és a tájjelleget kidomborító szórakozásra vágynak. A vendégházakat a szállodákhoz hasonlóan kategóriákra osztják, ám csillag helyett ezeket napraforgókkal minősítik. A pogácsák íze után négy napraforgót is adnánk a Pannának... 


Tóth Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csökkenthető a ponthatár

Az elitegyetemre, mint amilyen a szegedi, az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga jelenti a… Tovább olvasom