Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Fellobbant az első láng az adventi koszorún

A karácsonyt megelőző három vasárnapon és egy szombaton közéleti szereplők és a különböző egyházak képviselői közösen gyújtják meg az adventi gyertyákat Szegeden. Az első lángot tegnap Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyés püspök lobbantotta fel a Dóm téren.
Közös gyertyagyújtás a Dóm téren. Fotó: Schmidt Andrea
Sokan saját adventi koszorúikkal a kezükben érkeztek tegnap este a Dóm térre, hogy végignézzék Botka László polgármester és Kiss-Rigó László megyés püspök közös gyertyagyújtását a város adventi koszorúján. A legkisebbek a ceremónia előtt alaposan szemügyre vették a közel kilenc méter átmérőjű ékességet: az apró kezek a fenyőágakra erősített tobozokat, szalagokat és masnikat simították végig. Többen a parázs mellett melegedtek, mások a forralt bort kortyolgatása közben tartották fél szemüket a koszorún: a gyertyagyújtást várták.

Egy kalapos kislányt teljesen magával ragadta a karácsonyi hangulat: „Ég a gyertya ég" – hangzott fel a csöppnyi szájból. Az emberek eközben egyre csak gyűltek a térre: öt órára már több százan állták körül a hatalmas díszt. Az ünnepélyes gyertyagyújtás előtt Botka László és Kiss-Rigó László köszöntötte a szegedieket, akiknek a karácsony összetartó erejéről és egyetemességéről beszéltek. Ezt követően került sor az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtására: a polgármester családja kíséretében, a püspökkel együtt lobbantotta fel a lángot, miközben a dóm kórusa az Ave Mariát énekelte.

A koszorú második gyertyáját lapunk főszerkesztője, Szetey András és Juhász András református lelkész december 10-én gyújtja meg. Egy héttel később Kiss-Rigó László püspök, Markovits Zsolt főrabbi és Gregorné Takács Mária, 23-án Lékó Péter nemzetközi sakknagymester és Kiss Imre általános püspöki helynök gyújt gyertyát.


Advent és a politika

Árpád-sávos lobogó alatt a kormányellenes tüntetők egy csoportja is megjelent a tegnapi ünnepségen, akik egy kartonlapra felragasztott felszólítást helyeztek el a meggyújtásra váró gyertya mellé. Ebben arra kérték a polgármestert, tisztelje meg advent ünnepét azzal, hogy nem gyújtja meg a gyertyát. „Egy olyan párt tagjaként, amely évtizedekig üldözte a vallásokat és ezzel együtt a vallási élet minden megnyilvánulását, kérjük önt, ne gyújtsa meg a gyertyát" – volt olvasható a feliraton. – Jaj, még itt is politika van – csóválta a fejét egy idősebb úr, miután elolvasta az irományt. Felesége csak ennyit tudott hozzátenni: Borzasztó! A feliratot még a gyertyagyújtás előtt a közterület felügyelet munkatársai távolították el. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomás ápolók kétségei

Külföldre mennek vagy maradnak? Mit várnak az egészségügy átalakításától? Erre voltunk kíváncsiak,… Tovább olvasom