Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Félmázsás harcsák, busák a Maty-érből

Szeged - Félmázsás harcsák, busák feje fölött edzettek és versenyeztek kajakosaink a Maty-éren: a megdöbbentő valóságra kedden derült fény.
A horgászegyesületek megyei szövetsége ugyanis hálóval menti halait a leeresztett evezőspályáról. Bár az elmúlt tizenkét évben sokan pecáztak itt, ezek a nagy halak eddig elkerülték a horgot.

A Maty-éri evezőspályán már csak középen, keskeny sávban csillog a víz – amikor látszik a sirályoktól. Milliónyi fehér madár repked a zavaros lé fölött, tisztes távolságra az emberektől, akik tegnap a déli gátnál dolgoztak. A szobányi területre összehúzott, kitámasztott hálóból nagy szákokkal ládákba merítették, és rögtön válogatták is a halat. A Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének társadalmi munkában dolgozó tagjai mentik az evezőspályáról a vagyont. A halmentő halászat irányítója, Láda Gáspár ügyvezető elnök azt mondta, nem mérik meg, összesen mennyi halat fognak most ki, de 200 és 400 mázsa között becsüli a mennyiséget. A pontyokat, kárászokat, keszegeket, süllőket az Atkai-holtágba hordják tartályos teherautóval.

A háló öbléből szákkal merték ki a halat... Fotó: Frank Yvette
A háló öbléből szákkal merték ki a halat...
Fotó: Frank Yvette

A halászati jogot gyakorló szövetség 1996 óta halasítja tervszerűen a vizet, amely mesterséges tó – de azért, mint kiderült, így is rejt meglepetéseket. A vízálló „tacsiruhát" viselő emberek negyven-ötven kilós harcsákkal birkóznak a hálónál. Csak üggyel-bajjal tudják beleemelni ezeket a bivalyerős jószágokat a műanyag ládákba. – Ez azért volt meglepetés, mert az elmúlt években ötkilósnál nagyobb harcsát nemigen fogott itt senki – kommentálja az iszapbirkózást Gáspár.

– A busákra sem számítottunk, főleg ekkorákra nem. Ezek valószínűleg annak idején a Tiszából kerültek ide a vízzel, talán még ivadékkorukban – teszi hozzá Papp András megyei halászati felügyelő.

...többek között ezt a harcsát is. Fotó: Frank Yvette
...többek között ezt a harcsát is.
Fotó: Frank Yvette

A harminc-ötven kilós busákat és a nagy harcsákat egy folyamatosan frissített vizű medencébe engedték bele, ezekért jött a halkereskedő. A busát azért adják el, mert egyrészt tájidegen halfajta, másrészt elég nehéz kifogni horoggal, és a víznek se tesz jót, ha sok van belőle. A harcsa ugyan őshonos nálunk, de ilyen nagy méretben horgásztavon már azért nem kívánatos, mert farkasétvágya van, és kilós pontyokkal táplálkozik. Az ikrapusztító, amerikai jövevényeket, a törpeharcsákat is kifogják – lehetőleg az utolsó darabig.

Márciusban újrakezdik

Amikor márciusban, a Maty-éri beruházás után újból teleengedik a medret, a halasítás is elkezdődik. Akkor csak őshonos fajok kerülnek a vízbe.

Olvasóink írták

 • 1. Kocsis Sándor 2008. október 15. 08:08
  „Nem csak a sportversenyekre de azok közé a kevesek közé is tartozom akik rendszeresen kijárnak sportolni Szegedről a Matyra (görkorisok, kerékpárosok és futók, sétálók).
  Jó levegő, tágas tér, nyugalom és csak pár percre Szegedtől!
  "Halmentő halászatról" olvasok és az egyesületi tagok felhőtlen öröméről. Ugyanakkor döbbenten tapasztaltuk azt a tőbbezer elpusztult kagyló tömeget amivel az arra járó szembesülhet.
  12 év alatt igaz ők csak tenyérnyire nőttek a Maty világának kevésbé felfedezett félmázsás busái és harcsái mellett.
  Igaz nem értékesek, csak szűrik "tisztitják" a vizet, de velük is törődni kellett volna!!!
  Így csak a haláltusájuk nyomát láthatja az arra járó mélyen az iszapba furódva, keserves útjukat a víz felé, melynek végén októberi nap melegéltől "kagylóvirágként" kinyílva emlékeztetnek majd a Matyé-ri sport sikerekre, és az ér tiszta vizére!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Titkok őrzője, a kapcsos könyv

Szeged - Kedves Naplóm! – kezdődik a klasszikus megszólítással a kapcsos könyvbe kézzel írt… Tovább olvasom