Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Felmentették Kreiniker Sándort

Szeged, Kistelek - Nem jogerősen minden vádpontban ártatlannak találta a Szegedi Ítélőtábla Kreiniker Sándort. A kisteleki férfit – a Kistér Tész korábbi elnökét – első fokon tavasszal csalás és magánokirat-hamisítás miatt 8 év börtönre ítélték.
Bűncselekmény hiányában nem jogerősen felmentette a csalás és magánokirat-hamisítás miatt tavasszal 8 év börtönre ítélt Kreiniker Sándort a Szegedi Ítélőtábla.

A kisteleki férfi elnöke volt a Kistér Tésznek: a bíróság 2010 nyarán állapította meg fizetésképtelenségüket, és elrendelte a felszámolást. A szövetkezet 2006-ban kötött együttműködést a helyi önkormányzattal: a város pályázati pénzekből felhúz egy logisztikai központot, amit működtetésre a szövetkezetnek ad. Ezzel egy időben a szövetkezet ugyanott egy hűtőcsarnokot akart építeni. A pályázaton megszerzett összeg utólagos finanszírozású volt, így a Kistér Tész az MKB-vel hitelszerződést kötött előfinanszírozásra. A kisteleki önkormányzat kezességet vállalt, és jelzálog bejegyzését engedélyezte 400 millió forint keretösszegig.

A Kistér 2007 végétől veszteségessé kezdett válni: a beruházás után megkapták az állami támogatást, de ebből nem a hitelt törlesztették, hanem forgóeszközként kezelték. Amikor erről az MKB tudomást szerzett, felszólította a vádlottat: vagy egy összegben visszafizetik a tartozást, vagy felmondják a szerződést. Ekkor kereste meg az OTP a tészt, amelynek folyószámlája volt a banknál, és piacszerzési szándékkal előnyös hitelajánlatot tett. A vádlott a második hitelszerződés aláírása előtt a vád szerint nem tájékoztatta a bankot, hogy az építmény egy része Kistelek tulajdona, valamint 2007-es üzleti évükről olyan beszámolót nyújtott be, amelyben a tényleges eredménynél magasabb összeget tüntetett fel. Az önkormányzat pedig nehezményezte, hogy tudta nélkül az ő tulajdonára is kiterjedt a zálogjog: ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést.

Kreiniker Sándor ügyvédje a tárgyaláson kiemelte: a földhivatalnál nem volt bejegyezve az önkormányzati tulajdonjog, így nem is lehet csalásról beszélni. Elmondása szerint az önkormányzat tulajdonrésze egyébként sem volt jelentős – mintegy 70 millió forint –, a hitelt pedig nem is a fedezetből, hanem a forgalomból kell visszafizetni. – A gazdálkodás eredményességét alapításkor sehol nem lehet garantálni. A gazdasági válság miatt rossz helyzetbe került szövetkezet ingó és ingatlanfedezete egyébként tudta volna fedezni a bank követelését: felszámoláskor legelőször a bank igényeit orvosolják. Nem véletlen, hogy az OTP nem is tett feljelentést – magyarázta. Szerinte az okirat-hamisítás sem állt meg: az említett 2007-es beszámoló csak előzetes mérleg volt. A hitelezési csalás is nonszensz – fogalmazott –, hiszen az OTP maga jelentkezett hitelnyújtásra. Az ügyvéd védence felmentését kérte. Az ügyész az első fokú ítélet helybenhagyását indítványozta, mondván: a vádlott a második hitelfelvételkor tisztában volt azzal, hogy nem fog tudni törleszteni. Eltitkolta az önkormányzati tulajdonrészt és a szövetkezet pénzügyi nehézségeit, nem a valós gazdasági helyzetről nyilatkozott.
Az Ítélőtábla a védelem álláspontját osztotta, és bűncselekmény hiányában minden vádpont alól felmentette Kreiniker Sándort. Az ítélet szerint a férfi nem tévesztette meg az OTP-t, hiszen a bank maga ajánlkozott hitelnyújtásra. Az ingatlan esetében sem állt fenn a megtévesztés lehetősége, hiszen az önkormányzat tulajdonjoga nem volt bejegyezve. – Ráadásul ezen összeg nélkül is elegendő ingó- és ingatlanfedezet állt a szövetkezet rendelkezésére a hitel törlesztésére – jelentették ki. A bíróság nem talált olyan adatot, miszerint Kreinikernek nem lett volna célja a törlesztés: nem valósulhatott meg a csalás. A banknak benyújtott adatok pedig előzetes mérlegről szóltak. Az ügyész a felmentés után – mivel ellentmondó ítéletek születtek – a bűnösség ismételt megállapítására nyújtott be fellebbezést. Az ügyvéd védence szabadlábra helyezését kérte, amit az Ítélőtábla elrendelt: az április óta előzetesben lévő férfi kezéről már a tárgyalóban lekerült a bilincs. Kreiniker Sándor ügyvédje társaságában lapunknak elmondta: megvárják, hogy jogerősen is ártatlannak mondják ki. Az előzetes miatt ezután teszik majd meg a lépéseket.

Olvasóink írták

 • 14. síkvidéki 2012. október 04. 14:17
  „13. Nyuszka
  maximálisan egyet értek veled.

  12. katalin:
  elbeszélsz mellettem: itt nem az a fő kérdés, hogy ki volt még benne és ki vagy kik tettek azért, hogy K.S. börtönbe kerüljön. Itt az a lényeg, hogy nonszensz az, hogy bűncselekmény hiányában szabadlábra került...Jól írta nyuszka és én is erről írtam a 7. hsz-ban.”
 • 13. Nyuszka 2012. október 02. 07:58
  „Kedves Katalinés Sikvidék!
  Abban szerintem mindannyian egyet érthetünk, hogy valószínű ez Sanyinak is megtérült, mert azt nem nyomja le senki sem a torkomon, hogy ebből ő nem szedte meg magát (hozzáteszem sokadmagával...) Mert hogy a bankot nem tudta fizetni, nem hiszem, hogy az összes termelő által átadott (majd ki nem fizetett....) áru, amit viszont nekik kifizettek, nem volt elég.... Sem a hitelt nem fizették, sem a termelőket...... Akkor miért beszélünk "bűncselekmény hiányáról"?? Hol az a nem kevés pénz???
  Ami viszont számomra a legfelháborítóbb, hogy ma Magyarországon értem, hogy először a bankok hajthatják be kintlévőségüket, de azok a szerencsétlen "parasztok", (akik ezt a titulust nem veszik bántásnak), akik közül soknak az eredetileg sem könnyű helyzetükből még lentebb kerültek, akik télen-nyáron, esőben-viharban, szélben és forróságban, sokszor napi 10-12 órát fizikai munkát végeznek azért a kis "alamizsnáért", az Ő érdeküket ki védi meg??? Megvonják a vállukat, és nyugond szívvel közlik, hogy rájuk már nincs fedezet.... Abszurd!!!
  És még mindig úgy gondolják, hogy nem történt bűncselekmény??? Én szégyenlem magam, hogy ilyet ma minden megtorlás nélkül megtehetnek emberek!”
 • 12. katalin 2012. szeptember 30. 22:39
  „síkvidék! ha te pontosan tudod (és nem kételkedem a szavadban) mért bontottak pezsgőt, azt is tudnod kell hogy azok az emberek milyen szerepet játszottak az egészben. De erről személyesen többet tudnék mondani.
  Egy biztos a vezető emberek kiugráltak a süllyedő hajóból, az utasokat és a kapitányt, magára hagyták!!!”
 • 11. síkvidéki 2012. szeptember 28. 22:07
  „katalin!
  én pontosan tudom miért bontottak pezsgőt! de te úgy érzed, hogy szegény Sándorunk ártatlan? mert a soraidból ezt érzem. Ha nem így, elnézésed kérem.”
 • 10. katalin 2012. szeptember 28. 06:12
  „síkvidék, azért bontottak pezsgőt azok az emberek mikor Sanyi bekerült, mert azt hitték így megúszhatják.
  Jajj azoknak most.............”
 • 9. síkvidéki 2012. szeptember 27. 23:32
  „kedves katalin!

  örvendetes az optimizmusod,de ha az igazságra alapoznánk, akkor szerinted K. Sándornak szabadlábon kellene lennie? ez így jól van? lehet, hogy a mostani per másról szólt és lehet, hogy valóban hibák voltak az elsőfokban, nem értek hozzá, nem vagyok jogász...de alapvetően csődbe juttattak egy céget, ok száz milliós tartozás hátra maradt és nem lehet megállapítani valamilyen gazdasági bűncselekményt? ez nem nonszensz?”
 • 8. katalin 2012. szeptember 27. 11:02
  „Az hogy börtönbe vonuljon Kreiniker Sándor, valakinek(v.kiknek) az érdeke volt. Remélem mi hamarabb kiderül az igazság, és azok az emberek kerülnek be, akiknek már régen ott a helyük.”
 • 7. síkvidéki 2012. szeptember 26. 21:58
  „hát biza most majd vakarhatja a fejét az, aki a múltkor az első fok után még pezsgőzött örömében...bár ezzel együtt végtelenül szomorú is vagyok, hogy ma Magyarországon szinte bármit el lehet követni fehér gallérral, persze nem bárkinek ám!”
 • 6. történész 2012. szeptember 26. 21:06
  „Nekem a FIDESZ elszámolást ígért a választáskor, sok politikust letartóztattak,be mártottak /Gyurcsány,Dávid Ibolya Molnár ?Most a Rendőri kényszerre kicsikart vallomás..Sorba menti fel őket a bíróság,tehát úgy néz ki ezek koncepciós ügyek voltak ?! stb,ha ez igaz akkor bizony úgy néz ki ez megrendezett volt a politikai ellenfél pártagjaival szemben a választás megnyerése céljából.Ezt nehéz most már lemosni.”
 • 5. TrombiFrédi 2012. szeptember 26. 19:49
  „Hiába kis hazánkban, csak "becsületes gazdálkodók vannak", akiket nem lehet csak úgy zaklatni...muslica kergető fináncok és társaik...Ennyire tévesen ítélt volna az első fok???”
 • 4. dodoni 2012. szeptember 26. 18:59
  „"A bíróság nem talált olyan adatot, miszerint Kreinikernek nem lett volna célja a törlesztés: nem valósulhatott meg a csalás."

  Valaki létrehoz egy vállalkozást valamilyen céllal. Elkezdi begyűjteni az emberek pénzét. Bele is fog itt-ott munkákba, de már tudja, tudnia kell, hogy nem fogja bírni a vállalásait teljesíteni. Persze esze ágában sincs ezt soha elismerni. Ennyit érnek a törvények, meg a jogállam.”
 • 3. Nyomozo 2012. szeptember 26. 17:53
  „Kreiniker úr sok-sok termelő pénzét is benyelte, azért kifelel? A mi kicsi országunkban mindent meglehet csinálni. Azért ez az ítélet nagyon sok embernek szúrja a hátsó fertáját.”
 • 2. vidékibetyár 2012. szeptember 26. 17:14
  „Azért van itt még más is! Én azt mondom, majd nyugtával dicsérjük a napot.”
 • 1. Nyomozo 2012. szeptember 26. 16:33
  „Ezért a nagy tévedésért az első fokú bíróságot nem vonják felelősségre? Ártatlanul egy embert így meg hurcolni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértőket és embercsempészt fogtak el a Széchenyi téren

Egy szolgálaton kívüli rendőrnek lett gyanús egy szerb rendszámú kisbusz. Tovább olvasom