Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Felmentették Szalontai Csabát

Elbocsátották a múzeumból Szalontai Csabát, az M5-ös autópálya-ásatások vezetőjét. A régészt többek között tartós szakmai alkalmatlanságra hivatkozva mentette föl az igazgató. Szalontainak egy félállása maradt: tanít az egyetem régészeti tanszékén, ott, ahol az igazgató.
Régészként aligha tud elhelyezkedni a megyében. Fotó: Karnok Csaba
Szalontai felmentésének hírét lapunk kérdésére megerősítette Horváth Ferenc is. A Móra Ferenc Múzeum megbízott igazgatója azt mondta, ez a múzeum belügye, s valószínűleg munkajogi ügy lesz. Kérdés, vajon a sajtót most, az ésszerű átszervezések idején az intézményektől elbocsátott minden egyes dolgozó ügye így fogja-e érdekelni. Szeretné, ha a múzeumról nem a negatívumok jelennének meg a híradásokban.

Az érintett, Szalontai Csaba azt mondta, csütörtökön kapta meg a felmentéséről szóló értesítést. Az indokok között szerepelt, hogy késve válaszolt két levélre. Szalontait mégis az lepte meg igazán, hogy elbocsátásának másik indoka: tartós szakmai alkalmatlanság. A régész Trogmayer Ottó idején került a múzeumhoz, ezután Pap János és Vörös Gabriella vezetése mellett is dolgozott, de eddig neki nem mondták azt, hogy alkalmatlan. Az M5-ös nyomvonalán folyt ásatásokat az ELTE régészei is ellenőrizték, tőlük sem hallott ilyet. Igaz, azt a munkát a megyei önkormányzat kritizálta – gazdasági szabálytalanságokra hivatkozott, elbocsátotta Vörös Gabriella múzeumigazgatót, és feljelentést tett a rendőrségen. A nyomozásról nincs hír.

– Amikor fegyelmi vizsgálat indult ellenem, felmentettek a munkavégzés alól, ez olyankor szokott történni, amikor szinte biztos, hogy elbocsátás lesz az ügy vége – mondta Szalontai. – Végül mégis a legenyhébb szankciót kaptam, egy évre korlátoztak előmenetelemben, de folytathattam a munkát: az M5-ös ásatások eredményeit dolgoztam föl.
Az igazgatótól emellett azt a feladatot kaptam, vezessem Szegeden a Honvéd téri ásatást. Ez speciális munka, városi régészet. Minden diplomás régész meg tudja oldani – de akinek gyakorlata van benne, az lényegesen rövidebb idő alatt, gazdaságosabban végez vele. Mivel ebben nincs nagy gyakorlatom, kértem az igazgatót, valaki mást bízzon meg a feladattal. Ezt akkor nem tette meg, amikor már nem kértem, akkor megtette.

A régész azt mondta, most nem tervezi későbbi sorsát, felmondási idejét tölti, hamarosan szül a felesége, édesanyja pedig súlyos beteg. Régészként a megyében nehezen tud elhelyezkedni, hiszen egy múzeumi szervezet működik. Ami biztos: van egy félállása. Tanít az egyetem régészeti tanszékén – ugyanott, ahol Horváth Ferenc múzeumigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetős lesz a rakpart is

Huszonöt százalékkal emelik a parkolási jegyek és bérletek árát, este hatig kitolják a díjfizetési… Tovább olvasom