Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Felmérés a Szegedi Tudományegyetem hallgatói körében

Szeged - A Hallgatói lét a Szegedi Tudományegyetemen, az Európai Ifjúsági Kutató-, Szervezetfejlesztő és Kommunikációs Központ (EIKKA) által végzett vizsgálat eredményeit Jancsák Csaba ifjúságszociológus, a kutatás vezetője mutatta be január 26-án.
Az EIKKA által 2010. október 11–22. között végzett reprezentatív vizsgálat közel 90 kérdéscsoporttal a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) hallgatói életének szinte minden területét felmérte. A 467 válaszadó között a Hódmezővásárhelyen tanuló diákok nem szerepeltek, mivel a kérdések egy része éppen a Szegedhez kötődést és az itteni időtöltési és szórakozási szokásokat vizsgálta.

A vizsgált hallgatók majdnem 40 százalékának állandó lakhelye Csongrád megye, de 2001–2008 között regionálisan is 30 százalék feletti volt e megye lakosainak száma.

Szociális helyzet

A szociális helyzetet firtató kérdéscsoportok eredményei szerint a hallgatók otthonában 90 százalék feletti arányban található számítógép és internet-hozzáférés, 35 százalékuk ezen felül mobiltelefonon keresztül is fel tud csatlakozni a világhálóra.

Viszonylag meglepő eredménnyel szolgált, hogy a megkérdezettek 89 százaléka havonta kevesebb, mint 60 ezer forintból él, ebből 40 százalék 21–40 ezer forint közötti összegből gazdálkodik. A hallgatókat azonban nagymértékben segítik, a különböző kiadásoknak csupán elég kis hányadát fizetik teljes egészében, illetve részben: szórakozásuk 53, illetve 27 százalékát (teljesen, illetve részben; a továbbiakban is ebben a sorrendben); öltözködésük 32, illetve 44; napi kiadásaik 29, illetve 41; közlekedésre 23, illetve 27; valamint a lakhatási költségekre 17, illetve 19 százalékát állják ők maguk. A kérdésre adott válaszok alapján a hallgatók 33 százaléka egyébként 41–60 ezer forint közötti összegből tudna gondatlanul megélni, 63 százalékuk probléma nélkül kijönne 60 ezer forint alatti pénzből. Szórakozás közben a diákok 76 százaléka nem költ egy este háromezer forintnál többet, és csupán alig 2 százalékuk bulizik el tízezret vagy azon felül.

A megkérdezettek 35 százaléka kollégiumban, 29 százalékuk albérletben lakik, csupán 16 százalékuk helybeli és 4 százalék rendelkezik saját lakással. Jellemző, hogy amíg a város hétközbeni megtartóereje elég nagy, hétvégére a hallgatók nagy része hazautazik, leggyakrabban a családdal való időtöltés, az otthoni kikapcsolódás és anyagi-élelmezési okokból.

Kultúra és sport

A SZTE-n tanulók közel negyede tagja sportegyesületnek, és tizede kulturális vagy hobbicsoportnak. Az egyetem szervezésében megvalósuló programok közül nagy arányban a közös szórakozási lehetőségekben vesznek részt, közel felük az egyetemi sporttevékenységek, szakestek és egyetemi napok, valamint számítógépes programok résztvevője; a SZTE-n kívüli időtöltések közül a legkedveltebb szintén a buli és a számítógépezés.

A hallgatók 65 százaléka egyáltalán nem tartozik egyik ifjúsági szubkulturális trendhez (diszkós, alter, rocker, gamer, hippi, goth, bringás, deszkás, straight edge, egyéb) sem, amelyet Jancsák Csaba az önállóság jeleként értelmezett.

Többségük hetente többször jár kocsmába, illetve kávézóba vagy teázóba, közel harmaduk hetente többször is diszkóba megy; bár a hallgatók több mint felének nincs törzshelye. A kulturális események látogatottsága és a magas kultúra iránti érdeklődés erősen visszaszorulni látszik. Ennek ellenére az őszi és tavaszi kulturális fesztiválokon 38–57 százalékban vettek részt. A hallgatók 88 százaléka majdnem minden nap internetezik szabad idejében, 41 százalékuk hasonló gyakorisággal néz tévét. Megközelítőleg negyedük szinte minden nap videót vagy DVD-t néz, könyvet olvas, sportol vagy hobbijával foglalatoskodik; 7 százalékuk játszik hangszeren.

A SZTE-re járók igen nagy arányban elégedettek a város nyújtotta szolgáltatásokkal: a sportolási (70 százalék), kulturális (szintén 70 százalék), illetve a szórakozási (66 százalék) lehetőségekkel. Az egyetem ilyen kínálatát is hasonló megelégedettség övezi (rendre 68, 72, illetve 73 százalék), a szakmai és tudományos lehetőségek 70 százalékos megelégedettségnek örvendenek. A SZTE szolgáltatásai között az Egyetemi Könyvtár nyújtja a legtöbbet a hallgatók szerint, a sportolási és kulturális lehetőségek is meglehetősen elégedettek, legkevésbé pedig a kari Tanulmányi Osztályok munkájával.

A megkérdezettek 82 százaléka az internetről tájékozódik, 75 százalékuk a televízióból és 57 százalékuk hallgat rádiót, 70 százalékuk olvas nyomtatott sajtót. A világháló nyújtotta tevékenységekre hétköznap átlagosan majdnem négy, hétvégén közel öt órát szánnak a SZTE hallgatói, míg hétköznap majdnem kettő, hétvégén kicsivel több mint három órát tévéznek. A nyomtatott sajtótermékek közül 34 százalékuk olvassa hetente többször a Metropolt – megnyugtató, hogy az országos napilapokat (Népszabadság, Magyar Nemzet és Magyar Hírlap) is 5–7 százalékuk forgatja hetente több alkalommal, sőt a Délmagyarországot 10 százalékuk. Az egyetemi újságokat szintén elég nagy arányban veszik kézbe, majdnem minden számát elolvassa a Hökkentőnek a hallgatók 22, a SZTE-Reónak 16, az egyetem hivatalos lapjának, a Szegedi Egyetemnek 12 százaléka.

A feszültséget eltérő módon vezetik le a város felsőoktatásában tanulók. Több mint felük majdnem minden nap, de legalábbis hetente egy-két alkalommal sportol, 42 százalékuk dohányzik. Általánosságban viszont véleményük szerint az egyetemisták/főiskolások többsége 83 százalékban nem él egészségesen; és harmaduk fáradtságra, kimerültségre és idegességre panaszkodik hetente többször is. Elenyésző azok száma, akik sosem isznak alkoholt, 30 százalékuk sosem, 60 százalékuk néha részegre issza magát. A hallgatók 28 százaléka próbált valamilyen kábítószert.

Társadalmi vetületek

Bár a társadalom jövőjében csak 25 százalék bízik, saját jövőjükkel kapcsolatban optimistábbak, 61 százalékuk bizakodó. Ráadásul több mint felük önszorgalomból is foglalkozik a szakmájával, olvas vagy kutat; és 74 százalékban újra ugyanazt a szakot választanák, mint amire jelenleg járnak. Többségük (65 százalék) tervez hosszabb külföldön tartózkodást, tanulmányutat (41 százalék) és munkavégzést (30 százalék). Emellett azonban a hallgatók 63 százaléka nagyon fontosnak tartja, hogy a munka mellett a családjára is maradjon ideje, és nagyjából a felüknek az szintén elsődleges szempont, hogy a munkahelye jó hangulatú legyen, biztos állással rendelkezzen, ami érdekes és ahol sikerélményben van része.
A SZTE oktatási színvonalával 74 százalékuk nagyon elégedett, 22 százalék közepesen, és még egy százalékot sem éri el azoknak a száma, akik egyáltalán nem elégedettek. Így nem meglepő az az igen nagy büszkeségre okot adó tény, hogy a hallgatók 93 százaléka büszke arra, hogy a SZTE-re jár.

Olvasóink írták

 • 7. novaklaszlo56 2011. január 26. 20:36
  „Jól van, ifjúság!
  Az összkép, az ismert társadalmi viszonyokkal a háttérben, nem is olyan rossz, bár néhány kérdésre elgondolkodtató válaszokat adtatok. A megkérdezettek közül sokan pl. viszonylag alacsony összeget jelöltek meg a létfeltételek biztosításának küszöbeként, de a válaszadáskor nyilván a jelenlegi helyzetük és életvezetésük fenntartására fókuszáltak. Így ez is érthető. Viszont még nyugodtabb lennék, ha a bevallott alkohol- és drogfogyasztás "nemes versenyében" romlanának az eredményeitek..., úgy értem, nem a bevallás őszinteségén, hanem az elfogyasztott szerek mennyiségén kellene változtatnotok, természetesen erősen reduktív irányban. :) Nem ismerem az ország többi egyetemének az idevágó adatait, de úgy gondolom, hogy azok nagyságrendileg azonosak az itteniekkel. Szóval az a 28 % (drogot kipróbálók/fogyasztók/ rendszeresen használók) azért egy kicsit soknak tűnik a társadalom jövőbeli elitjétől. Tudom: "nem marad ez így, az egyetem után a legtöbben abbahagyjuk". Sztenderd válasz, de sajnos ez nem ennyire egyszerű. Meg azért egy kicsit az is gáz, hogy a válaszadók 60 %-a időnként részegre issza magát. Más, egészségesebb feszültségoldó megoldásokat, lehetőségeket is nyújt az egyetem, meg a város is, és azt azért örömmel látom, hogy sokan élnek is ezekkel (sport, kulturális rendezvények, stb., akár - úgy az igazi - aktív részvétellel is). Talán a társas kapcsolataitok terén lehetnek még kiaknázatlan források - az őszinte, mély emberi kapcsolatokra gondolok, hisz a drogos, piás buli is a társas kapcsolatok jegyében zajlik valamiképp, de valahogyan, a lényegét illetően, mintha mégsem e körül zajlanának ott az események - egy idő- és szerbeli mennyiség után ...
  Az nagyon tetszik, hogy a legtöbben büszkék vagytok az egyetemre, s ha minden jól megy, akkor az egyetem is büszke lehet, büszke lesz majd rátok. Ez így kerek!
  Eredményes, jó tanulást, izgalmas kutatást (remélem, sokan vesztek részt aktívan ilyesmiben is), és kiegyensúlyozott - lehetőleg drogmentes és kevéske alkohollal felturbózott magánéletet kívánok mindnyájatoknak! Meg persze sikeres, és minden tekintetben megfelelő elhelyezkedést a tanulmányok befejezése után!
  Hajrá, jövő nemzedéke! Nagyon szorítok nektek! :)”
 • 6. szekeres_nikoletta 2011. január 26. 19:41
  „"A 467 válaszadó között a Hódmezővásárhelyen tanuló diákok nem szerepeltek, mivel a kérdések egy része éppen a Szegedhez kötődést és az itteni időtöltési és szórakozási szokásokat vizsgálta."”
 • 5. rozator 2011. január 26. 18:54
  „A 467 válaszadó között a Hódmezővásárhelyen tanuló diákok nem szerepeltek, ! Ez benne a legjobb! Vagy nem kötődnek Szegedhez, vagy túlságosan?( ..., vagy nem mertek?)”
 • 4. szekeres_nikoletta 2011. január 26. 16:42
  „nikyke,
  ajánlom figyelmébe az ezzel témával foglalkozó, hétfőn megjelent cikkemet: http://www.delmagyar.hu/gazdasag/mire_jo_a_diploma/2199970/”
 • 3. nikyke 2011. január 26. 15:37
  „Majd ha arra is büszke lesz 93%, akkor mondhatjuk, hogy HAJRÁ SZTE.....hajrá egyetem, itt kezdődnek, majd a legnagyobb bajok a fiatalok részére.”
 • 2. nikyke 2011. január 26. 15:34
  „Csak sajnos arról nem esett szó, hogy hány százalékuk büszke arra, hogy számára megfelelő állást kapott, megfelelő fizetéssel. Már azokra gondolok, akik itt végeztek. :))”
 • 1. Jeti00 2011. január 26. 14:10
  „´a hallgatók 93 százaléka büszke arra, hogy a SZTE-re jár. ´ - ennyi, hajrá!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyörtelen idők: tönkremehetnek a magyar mozik?

Komoly bajba kerülhetnek országszerte a városi és magán fenntartású filmszínházak, művészmozik, így a szegedi Belvárosi Mozi is. Tovább olvasom