Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Felmérik a Tiszát

Szeged – Többek között a Tisza medrét is vizsgálni képes műszerekre nyert uniós támogatást egy magyar–szerb közös projekt.
A tiszai árvízvédelmi előrejelzést és a védekezést könnyíti meg az a magyar–szerb projekt, amelyre az Atikövizig, az újvidéki egyetem és a Voda Vojvodina vízgazgálkodási vállalat 270 ezer euró (több mint 75 millió forint) uniós támogatást nyert – mondta szerda délelőtti sajtótájékoztatón Kozák Péter, az Atikövizig igazgatója.

A novemberben záruló projektben a folyómeder felmérésére alkalmas műszereket szereztek be, illetve adatokkal töltik fel a modell értékű rendszert. Lábdy Jenő projektmenedzser kiemelte, azért fontos a Tisza közös és pontos felmérése Csongrád és a Duna-torkolat között, mert eddig csak magyar oldalon álltak rendelkezésre részleges adatok adatok. Az utóbbi évtized nagy árhullámai pedig arra utalnak, hogy a Tisza medre jelentősen megváltozott, a korábban tapasztalt nagy vízhozamok ugyanis az eddiginél magasabb vízszinttel vonulnak le.

Olvasóink írták

 • 4. bánki 2011. szeptember 21. 17:19
  „Csantavér méri ?

  Hát ?”
 • 3. pindla 2011. szeptember 21. 12:54
  „A kisvizi meder lehet mély, ha a hullámtér folyamatosan töltődik, akkor szűkül a keresztmetszet. A Marosnál látványos, hogy a töltésen belül 1-2 méterrel magasabb a terep, mint azon kívül.”
 • 2. nyzs 2011. szeptember 21. 12:20
  „balihoho: ez azért nem ilyen egyszerű”
 • 1. balihoho 2011. szeptember 21. 12:11
  „Érdekes, hogy egyre magasabbak a levonuló árhullámok, miközben a szabályozásnak köszönhetően, a Tisza egyre mélyebb medret váj magának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teljes ellazulás a jógaórán

Félhomály, gyertyafény, füstölőillat fogadott bennünket az újszegedi Gellért Szabadidőközpont tornatermében: Péntek Éva jógaoktató tartott bemutató órát egyetemistáknak. Tovább olvasom