Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Félmilliárdból spórol a megyei önkormányzat

Jó néhány intézményében szeretné megfelezni az energiaszámlákat most indult energetikai pályázata révén a megyei önkormányzat. A tervek szerint félmilliárd forintot költenek a spórolást célzó beruházásokra főként pályázati támogatásból – fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere, napkollektorok beszerzése és termálenergia alkalmazása szerepel az elképzelések között.
Akár a felére is csökkenhet a fűtés, a világítás vagy éppen a meleg víz előállításának költsége a megyei önkormányzat jó néhány intézményében a most induló, összesen félmilliárdos költségvetésű energetikai programjának köszönhetően. A közgyűlés alelnöke, Sándor Attila lapunknak elmondta: a program nem előzmények nélküli, hiszen Csongrád a megyék közül úgyszólván egyedüliként már tavalyelőtt felmérette intézményeit energetikai szempontból, az anyagot pedig tavaly aktualizálta is, így pontosan lehet tudni, hol és milyen dolgokon kell változtatni. Ez alapján meg tudták keresni azokat az uniós pályázati lehetőségeket, amelyek révén a beruházások megvalósíthatók. A program főpróbája már tavaly megtörtént: a makói kórházban – mint megírtuk – a teljes fűtési és világítási rendszert korszerűsítették, a deszki kórházban pedig napkollektorokat szereltek fel a meleg víz előállítására és a várakozások mindkét helyen beigazolódtak – a számlák megfeleződtek.

Hol és mivel folytatódik a program idén? Mint megtudtuk, három kiemelt, részben a megújuló energiák használatba vételét, részben a meglévő források hatékonyabb kiaknázását lehetővé tevő beruházás szerepel a listán. Szentesen 94 milliós önerővel, 150 millió forintból korszerűsítik a termálvizes fűtőrendszert, a hat megyei fenntartású iskolában pedig kicserélik a kazánokat, a nyílászárókat, a világítást, és hőszivattyús fűtési rendszert alakítanak ki – ez 280 millióba kerül, az önerő 170 millió lesz –, az újszegedi rendezvényházat pedig hőszivattyús hűtő-fűtő rendszerrel szerelik fel. Ez utóbbi 100 százalékban természetes, megújuló energiaforrást jelent – a beruházás értéke 60 millió, amiből a megye 20-at fedez. Ezenkívül a szociális intézményekben, összesen 13 helyen napkollektorokat szerelnek fel, amelyek a meleg víz előállítását biztosítják majd. Ennek a beruházásnak egyelőre még nem készült el a költségvetése.

Rezsiköltség:

Évente 700 millió és 1 milliárd között. A megyei önkormányzat egy évben 700 millió és 1 milliárd forint közötti összeget fizet az intézmények rezsiköltségére, amiből 350-400 millió a gáz ára. Minden intézményben természetesen nem tudják megoldani az energetikai korszerűsítést – van, ahol értelme sem lenne –, de ha ennek a hatalmas kiadásnak egy bizonyos hányadát meg lehet takarítani uniós támogatással finanszírozott beruházásokkal, már az nagy nyereség lesz.

Olvasóink írták

  • 1. maci52 2009. február 10. 19:54
    „Gondolom a saját fizujukat felezik meg,fizetnek rendesen a kajáért,nem telefonálnak magánügyben,maguktól mennek üdülni, a fizetésen felül más juttatást nem kapnak,ha igen,akkor miért kapják a havi fizetésüket?Villamos bérletet váltanak teljes áron,mint más,"egyenrangú" adófizető!És aljő a kánaán,a Gyurcsány féle mennek országában!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorítják a műalkotások védelmét az intézmények

Szeged - A képtolvaj a szegedi egyetem rajz tanszékének galériájából is elvitt négy tűzzománc alkotást – derült ki tegnap. Tovább olvasom