Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Félmilliárdból újul meg a Víztorony tér

Szeged - 483 millió forintból bő egy év alatt újjászületik Szegeden a tarjáni buszvégállomás és a Víztorony tér. Párhuzamosan elkészül a vízmű is a víztorony renoválásával.
A korábbinál sokkal nagyobb a kontraszt Szegeden a Budapesti körút két oldala között, amióta tavaly befejezték a töltés felőli házak felújítását, miközben a Víztorony tér elhanyagolt maradt. Jövő őszre ez is megszépül.

A szegedi önkormányzat 296,5 millió forint uniós támogatást nyert, amit 186,5 millió forint saját forrással egészít ki. A munka magas- és mélyépítési részére külön közbeszerzési pályázat szólt. A nyertesekkel a helyszínen tegnap írta alá a kivitelezési szerződést Botka László polgármester. A magasépítési munkákat a szegedi HPQ Kft. végzi el, a céget Péter István ügyvezető képviselte. A mélyépítést az algyői Délút Kft. kapta, és Juhász Lóránt ügyvezető látta el kézjegyével a dokumentumot.

Működés közben születik újjá a 30 éve épült lakótelepi buszvégállomás, csak kisebb forgalomterelésre, megálló-áthelyezésre kell számítani. Két ütemben dolgoznak az építők: idén decemberig, jövőre pedig februártól szeptemberig. A lebontott bódésor helyén 232 négyzetméteres utasforgalmi épületet és kiadó üzleteket emelnek, új bazaltbeton buszparkoló készül. A taxiállomás felőli oldalon 16 P+R parkolót alakítanak ki, megújul a teljes utastájékoztató, térfigyelő és közvilágítási rendszer.

Zöldül a tér: cserjéket és fákat is ültetnek. Látványterv
Zöldül a tér: cserjéket és fákat is ültetnek.
Látványterv

Zöldül is a tér: a 2150 négyzetméter díszburkolatot 2800 négyzetméter gyep, 450 négyzetméteren cserje és 32 új fa egészíti ki. Akadálymentesítik a teret; a járdákba és peronokba a mozgásukban korlátozottaknak illesztenek speciális sávokat.

A Víztorony tér felújítása összekapcsolódik a szintén uniós támogatással megvalósuló elektromos tömegközlekedési nagyprojekttel. A legforgalmasabb szegedi buszjáratot, a 10-est felváltó új trolivonal végállomását is itt alakítják ki. Jövő nyárra pedig a Szegedi Vízmű Zrt. saját forrásaiból felújítja a tér közepén álló víztornyot.

Olvasóink írták

 • 5. Szemif 2009. június 05. 14:25
  „Eddig úgy tűnik én vagyok az egyetlen, akinek ez szemetszúrt eddig, de ezeken a látványterveken SZKT-s buszok (jellegzetes fehér-zöld színséma a volános kék helyett) álldogállnak!!! Felsővezeték sehol, tehát nem a 10-es troliról van szó, gyanítom ez burkolt utalás arra, hogy a volán szerződésének lejárta után kié lesz a városi buszközlekedés :-(”
 • 4. vuk 2009. június 05. 09:15
  „Viszont eltakaritottak a parkolot :)
  pirospont”
 • 3. SP 2009. június 04. 21:51
  „Szeged - Uniós támogatással közel félmilliárd forintból jövő szeptemberre teljes újjászületik Szegeden a tarjáni Víztorony tér. A beruházáshoz 11 buszmegálló felújítása és 6 új telepítése is kapcsolódik.
  Szeged önkormányzata a Dél-Alföldi Operatív Program pályázatán 296,5 millió forint támogatást nyert, melyet 186,5 millió forint saját forrással egészít ki - mondta Botka László polgármester, amikor a város nevében aláírta délelőtt a szerződéseket a két közbeszerzési tender győztesével.

  A forgalmas buszvégállomást és a teret ugyanis két ütemben építik át. Korszerű utasforgalmi épület, új bazaltbeton buszparkoló, 16 P+R parkoló létesül. 2800 négyzetméter gyepszőnyeget, 450 négyzetméter cserjét, 32 fát telepítenek, valamint akadálymentesítik a teret.”
 • 2. tahoszegedi 2009. június 04. 21:36
  „Hiba van a mátrixban :-)))

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/fel_milliard_forint_a_szegedi_viztorony_terre/2101534/
  ez van akkor mikor a bal kéz nem tudja mit csinál a jobb”
 • 1. szunyi 2009. június 04. 20:05
  „Hova tünt az a 30 valahány hozzászolás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várt és nem várt babák

Szeged - Egy nő két dologért tenne meg mindent, tartja a mondás: hogy legyen gyereke vagy ne legyen. Lapunk bloggere és Béres Alexandra megküzdött a babáért: a fitneszvilágbajnok és férje lombikprogramban vett részt. Tovább olvasom