Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Félmilliárdból újult meg a szabadtéri - háttal a dómnak

A Szegedi Szabadtéri Játékok összesen közel félmilliárd forintból megújult infrastruktúrával, új felállással és a Zorbával várja péntektől a közönséget. A puding próbája az evés – vallja a nézőtér és a színpad megfordulásáról a menedzsment.
A dóm kétmilliárd forintos rekonstrukciója miatt kényszerűségből döntöttek úgy, hogy változtatva a 83 éve megszokott felálláson, a nézőtérrel hátat fordítanak a templomnak, az új mobil színpadot pedig a tér másik felében állítják fel – emlékeztetett az előzményekre Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója.

A 2009-ben 100 millió forintból megvalósított szcenikai-fénytechnikai beruházást folytatták az idei, közel félmilliárdos infrastruktúrafejlesztéssel. Az önkormányzat 103 millió, az egyházmegye a központi költségvetési támogatásból 330 millió, a fesztivál saját forrásból mintegy 50 millió forinttal járult hozzá a megújult eszközpark kialakításához. Két gyűrűs forgóval ellátott új, közel 1000 négyzetméteres mobil színpadot vásároltak, 100 millióba került az energiaellátást biztosító új trafóház felépítése.

Dóm téri bejárás - megfordult a nézőtér. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Pótolni kellett a régi színpad alatti öltözőrendszert: a Rerrich Béla téren alakították ki a műszaki backstage-et. Közel 700 négyzetméternyi alapterületű, mobil állványzatra helyezett konténeres bázist építettek ki, ahol egymás mellett sorakozik a szólisták, a statisztéria öltözője, a fodrászat, a varroda, a mellékhelyiségek. Új bútorzatra már nem maradt pénz, így egyelőre a régi berendezést használják.

Herczeg Tamás szerint ezzel a felállással kevésbé terhelik a Dóm teret, vigyáztak a növényzetre és a szobrokra is. A Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szent György-szobrát óvatosan körülkerítették, mellette kapott helyet a művészbüfé.

Dóm téri bejárás - megfordult a nézőtér. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

Harangozó Gyula, a fesztivál művészeti igazgatója az új színpadon mutatta be a megújult technikát. A színpad és a nézőtér viszonya nem változott, a megfordulás után is ugyanazok maradtak a távolságok.

Újdonság, hogy Tomcat-hídrendszert építettek a színpad fölé, amivel szinte profi kőszínházakra jellemző új világítási lehetőségeket teremtettek a szabadtérin. Két új világosító tornyot építettek, a nézőtér végén új hangosító páholyt alakítottak ki. A zenekari árok miatt pár centivel magasabbra építették a színpadot és a nézőteret, de így végül mégis a megszokott helyére, a színpad elé kerülhet a zenekar. A két méterrel „mélyebb" színpadnak köszönhetően a díszlet mögött szabadon maradhatott egy széles sáv, amely átjárást biztosít az előadóknak a két oldal között. Régen erre csak úgy volt lehetőség, ha lementek a színpad alá. Harangozó szerint fontos előny, hogy ezzel a felállással kiküszöbölték a dóm előtti szélcsatorna problémáját, ráadásul ezen az oldalon hamarabb árnyékba kerül a színpad, ami kedvezőbb a próbák idején.

Dóm téri bejárás - megfordult a nézőtér. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

A Zorba, a görög pénteki bemutatójára rendező-koreográfusként készülő művészeti vezető szerint a puding próbája az evés, vagyis az idei évad tapasztalatait összegezve lehet majd értékelni a megfordulás előnyeit-hátrányait. A mobil technika lehetővé teszi, hogy a dóm rekonstrukciója után visszaálljanak akár az eredeti irányba is. Erről majd a fenntartóval közösen hoznak döntést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltérően vallottak a Smaragd tolvajai

Beismerő vallomást tett a bíróságon az a két férfi, akiket az ügyészség a szegedi Smaragd ékszerüzletben különösen nagy értékre elkövetett lopással vádol. Tovább olvasom