Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Félmilliárdos olajos csalást lepleztek le a vámosok Szegeden

Szeged - Üzemanyagként értékesített több mint hárommillió liter ipari alapanyagként beszerzett bázisolajat két szegedi cég, ezzel 570 millió forint adó befizetését elkerülve.
A vállalkozások vezetőivel szemben jövedékkel visszaélés és adócsalás miatt indítványozott vádemelést a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Nyomozó Hivatala - közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője pénteken.

A gyanú szerint a két társaság 2005-ben és 2006-ban több mint 3 millió liter bázisolajat szerzett be egy lengyel olajfinomítótól - áll a VPOP közleményében.

A bázisolaj a kenőanyag-gyártás egyik alapanyaga, s fémmegmunkáláshoz adalékként is használják. A bázisolaj jövedéki termék, de felhasználására figyelemmel 0 százalékos jövedéki adóval terhelt. Mivel a gázolajnál könnyebb párlat, akár önállóan, akár gázolajjal keverve dízelüzemű járművek meghajtására alkalmas.

Az elkövetők a Lengyelországból beszerzett bázisolajat az M5-ös autópálya lajosmizsei parkolójáig vitték, majd a szállítmányokat Kecskemét környéki településeken üzemanyagként értékesítették. Az ügyletet hamis fuvarokmányokkal igyekeztek leplezni, melyek szerint az olajat egy belga cég vette meg és szerb, valamint bosnyák szállítóeszközökkel Szlovéniába szállította tovább.

Az ügy négy gyanúsítottja a nyomozás adatai 375 millió forint jövedéki és 205 millió forint általános forgalmi adó befizetését kerülte el ezzel a módszerrel.

A nyomozó hatóság üzletszerűen, különösen jelentős értékre elkövetett visszaélés jövedékkel bűntette, és különösen nagy mértéket meghaladó adócsalás megalapozott gyanúja miatt terjesztett elő vádemelési javaslatot a Csongrád Megyei Főügyészséghez - tudatta a szóvivő.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. deszkás 2010. november 21. 18:41
  „FRAKK! Reménytelen vagy.Off.”
 • 35. frakk 2010. november 21. 11:32
  „Nem azt állítottam, hogy nem volt olaj ügyekben visszaélés. Azt mondtam a témát érintve akkora zöldségeket beszéltek, hogy égnek áll a hajam.
  Mondtam 3 szakmát melyben dolgoztam, hidd el olyan mélységekbe látok le a témában melyről halvány fogalmad.
  Na jó ebből az egyik autószerelő :) a többit is kitalálhatod, ha visszaolvasol.”
 • 34. deszkás 2010. november 21. 11:13
  „Azért titkositották 80évre mert zöldségek voltak. Wazze.”
 • 33. frakk 2010. november 21. 09:25
  „Na még 1 szer. 3 foglalkozás, melyben dolgoztam .....és teljesen láttatni enged olyan dolgokat, melyekről itt zöldségeket állítatok.”
 • 32. deszkás 2010. november 20. 23:09
  „FRAKK! És miért hallgatsz? Szerintem rajtad kivül mindenki tudott erről igy úgy és NEM MERTE megkérdezni. Az adómorál itt kapott léket először és ugye visszavonhatatlanul. Mert a rossz példa ragadós.A többi csak üres hablaty.A mostani Buday Gyulák meg erre nincsenek felhatalmazva.”
 • 31. SP 2010. november 20. 16:28
  „A festett HT olajat savval szőkítették
  az "olaj-borászok". Az dízel járművek pl: adagoló szivattyúját is, a tükrösített felületeket marta meg a maradék sav.

  A MOL kútnál vett savas anyagot
  a MOL laborokban vizsgálták panasz esetén, és a savasság ellenére mégis jóra minősítették a vett mintát.

  A kocsi persze bukta a garanciás adagoló cserét, mert a szervizet a MOL igazolása nem hatotta meg.”
 • 30. gyuribá 2010. november 20. 12:40
  „Ez az "ügyecske" nem lett elkenve, titkosítva stb! 3 millió liter! Annó naponta hoztak be ennyi mennyiséget több éven át szőkítésre, kik is?................áááá, inkább lenyelek egy cinót az isteni, barátom által legálisan főzött dinnye pálinkából!”
 • 29. frakk 2010. november 20. 10:33
  „Részemről be is fejezném a cikk boncolgatását, de előtte valamit, hogy lásd képben vagyok.
  Bajára érkeztek azok a tanker hajók, ahonnan tovább vitték az ........
  Maradjunk meg , abban, nem véletlenül titkosított az ügy.”
 • 28. frakk 2010. november 20. 10:28
  „Na én ehhez nem értek:)) vagy mégis? :) Most írnék 3db foglalkozást , mely teljesen átfedi ezt a cikket, de mi lenne akkor ? Semmi.”
 • 27. deszkás 2010. november 20. 09:43
  „FRAKK! A savazás tette tönkre a vadiúj Merci motorokat, ALKATRÉSZEIT (ezt nem is olvashattad az ujságba).Lehet nem jól fejeztem ki magam de azt hittem egyértelmű egy olvasott embernek hogy a HT olajjal melyik autó jár. És bizony ettől az olajtól ment tönkre a NATO őrnaszád is Baján a szerb polgárháború idején. És látod aki értette az is azt feszegette :KIK IS VOLTAK AKIK TITKOSITOTTÁK AZ OLAJSZŐKITÉST?????? Mert én tudtommal NEM lehet titkositani olyan dolgot amelyhez haláleset is fűződik (itt a reggelizés közben öngyi Békési nyomozóra gondoltam ki mily véletlen az olajszőkitésben nyomozott)”
 • 26. robinhood46 2010. november 20. 08:56
  „Kedves kommentezők,
  nem a cikkhez írok, de gondolván, hogy többen olvassák, szeretném megkérdezni, hogy tud e valaki vmit Czene Attila államtitkárról. Korábban azt írták, nyilatkozták, hogy mennyire megindul a sport Mo., de ezt nemigen látom, meg Czene Attiláról sem hallok. Kérem, írjon vki róla egy rövid infót. üdv. robin”
 • 25. jozko 2010. november 19. 21:34
  „Lehet, hogy ezek a fickók nem vágják a desztillációt, de topon vannak a logisztikában...
  És igen jó bányászok: olajbányából aranyat képesek kitermelni!

  Most valami nem ment olajozottan...
  Vagy egyszerűen csicseregni kezdtek a kalitkába zárt /és onnan időben ki nem szabadított/ madárkák?”
 • 24. majdénmegmondom 2010. november 19. 20:40
  „Nem valami csalás volt a téma?”
 • 23. frakk 2010. november 19. 20:17
  „A termék jellege
  Az orsóolajok kis terhelésű, nagy sebességű
  gépelemek - általában orsók - kenésére
  alkalmas termékek.
  Az orsóolajat kőolajból desztillációval,
  majd ezt követően oldószeres paraffinmentesítéssel
  és hidrogénes utófinomítással
  állítják elő. A termék nem tartalmaz
  adalékokat.”
 • 22. TrombiFrédi 2010. november 19. 19:56
  „Lecsaptak a muslicakergetők?!:)”
 • 21. frakk 2010. november 19. 19:55
  „20?rozator: beszélgethetünk a témáról, de félek alulmaradsz. A "talán " esetleg nem zavar? Tehát egy közelítőbb alkatrészt írtam, mert abból legalább üzemanyag jön , nem úgy mint a "izzítócsúcsból" Egyébként az meg nem volt tisztázva , hogy benzines, v. diesel autók meg híbásodása történt e, a dologból. Lehet tájékozottabb vagyok ebből eredően is, mivel sorozatos benzinpumpa, és dűzni meghibásodásokról is lehetett hallani:)
  Na és még egy érdekesség ha érdekel a téma és vitáznál sokáig velem, : Ebben az újságban lapozgassál , én több évig járattam. Ez meg nem autó-motor c. újság színvonal.
  http://autotechnika.hu/index.html”
 • 20. rozator 2010. november 19. 19:10
  „frakk! Nagyon jó, hogy te mindenhez értesz! DE!!! Elárulom neked, csak neked, hogy a dűzni csak benzines autóhoz használható! Az olajos ügyeket pedig most a 2/3-os fülkeforradalmisták miért nem hozzák nyilvánosságra? Azért, mert akkor őket is be kellene csukni? Na ezen gondolkozzál "barátom"!”
 • 19. frakk 2010. november 19. 19:03
  „17: Deszkásnak ismét téma az olajos ügy:)) Ritkán szól hozzá de olajtémához biztosan.
  Az "izzítócsúcsokból" meg nem értem miért kell többnek elfogynia? Talán ha dűznit , befecskendező fúvókát mondasz, elfogadható. Amúgy nem kell megmagyarázni , mert ehhez is értek. :)”
 • 18. rozator 2010. november 19. 18:48
  „1.! a józsefvárosi (kínai) piac őrzése baromi sokat hozott a konyhára! Hogy miképp került oda Sintér elvtárs, az más kérdés! Itt rend van!(vegyétek tudomásul!) "2.!Ezek után nekünk annyi! 3.! Négy éve vízzel hajtom a kocsimat, ha kiderül elveszik tőlem az evezőket! Kapják be!”
 • 17. deszkás 2010. november 19. 18:36
  „Mintha nem lett volna ilyen. És akkor mit csináltak Sipos úr? Hallgattak mint a sir csak vakarták a fejüket.A HT olaj meg 80-100 vagonszámra kiszőkült. A Mercédeszek izzitócsúcsaiból több fogyott Magyarországon mint Ejrópába és mit ad isten a cég vette a fáradságot és egy próbatankolás után kiderült a turpisság.”
36 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi gólyabál a JATE-klubban

Elegáns urakkal és csinosan felöltözött hölgyekkel telt meg a JATE-klub csütörtök este. Stand up-produkció, 30Y-koncert és buli hajnalig. Tovább olvasom