Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Félnek az emberek a Hétvezér utcában

Szeged – Évek óta tartja félelemben a Hétvezér utcaiakat az 54-es szám alatti IKV-s ház egyik famíliája. A család tagjai üvöltöznek az utcán, a rájuk hívott rendőrök a lakók elmondása szerint tehetetlenek. Van, aki már oda jutott, hogy családja védelmében felfegyverzi magát. Az elmúlt hétvégén újabb incidens történt, amivel az ott lakó Balogh Jánosnál betelt a pohár.
Évek óta nincs nyugtuk a Hétvezér utcában lakóknak Szegeden: az 54. szám alatti IKV-s házban élő egyik család megkeseríti a környékbeliek életét. Az utcában élő Balogh Jánosnál a hétvégén telt be végleg a pohár.

– Jó pár éve költöztünk az utcába, és már akkor láttuk, hogy szörnyű állapotok uralkodnak az 54. szám alatti házban, és azon család tagjai is ott élnek, akik a Mars téren koldulnak. Úgy gondoltuk, hogy máshol is vannak ilyen helyek a városban, ezért nem törődtünk velük. A dolgok sajnos hamar elfajultak. Az említett család tagjai késő éjjelig ordítoztak az utcán, amit egy idő után nem tudtunk tolerálni. Három fiatal egyszer a páromat is megütötte. Rajtam kívül sok szomszéd kihívta rájuk a rendőröket: ezen a nyáron volt olyan este, amikor hatszor jöttek ki, minden eredmény nélkül. Az egyenruhások rászóltak a hangoskodókra: fejezzék be a balhét, és menjenek be a lakásukba. Miután a rendőrök elmentek, minden folytatódott – mesélte a fiatalember. Múlt szombaton összeverték Baloghék ereszcsatornáját.

A Hétvezér utcai ház lakói állandó félelemben élnek. Fotó: Schmidt Andrea
A Hétvezér utcai ház lakói állandó félelemben élnek. Fotó: Schmidt Andrea

593 rendőri intézkedés

A Szegedi Rendőrkapitányságra július 21-én 8 óra 55 perckor érkezett bejelentés, hogy a Hétvezér utcában az elmúlt éjszaka ismeretlenek megrongálták az egyik ház ereszcsatornáját. A kapitányság járőrei kivonultak a helyszínre és adatokat gyűjtöttek, tanúkat kerestek – derül ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának tájékoztatásából. Július 24-én előállították L. Dávidot, aki ellen tulajdon elleni szabálysértés miatt indult eljárás. A Szegedi Rendőrkapitányságra vasárnap 10 óra 20 perckor érkezett egy újabb bejelentés, miszerint R. László és szomszédja között nézeteltérés alakult ki, majd a 28 éves férfi székkel a kezében fenyegette meg a szomszédos ház egyik lakóját. Az esetről videofelvétel is készült, amelyet a nyomozók lefoglaltak. A rendőrök július 24-én előállították R. Lászlót, aki ellen garázdaság gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A rendőrség azt is vizsgálja, hogy más személy gyanúsítható-e a bűncselekmény elkövetésével. Az év eleje óta 593 esetben intézkedtek a rendőrök a Hétvezér utcában és környezetében – vagyis átlagban heti hússzor.

– Kihívtam a rendőröket, a rongálókról pedig videofelvételt készítettem, hiszen már régóta bekameráztam a házam. Úgy tűnik, hiába, mert az egyenruhásoknak nem kellett a felvétel: azt mondták, ha kártérítést akarok, indítsak polgári pert. Másnap közelebbről elemezgettük a szomszédokkal az okozott kárt, amikor az egyikük székkel támadt ránk. A feleségem telefonált a rendőrségre, akik ekkor már ki se jöttek – magyarázta a házuk előtt Balogh János. Ekkor csapódott ki a szemközti ház kapuja, ahonnan egy férfi és egy nő lépett ki ordítozva. A férfi egyike volt azoknak, akik tönkretették a csatornát. – Kifizetem, kifizetem. A barátnőm is el akar hagyni, hagyjanak békén. Miért ütöttem az ereszt? Mert meg akarták ölni a testvéremet – mondta fennhangon.

Balogh 3 éve aláírásgyűjtésbe kezdett a környéken az említett ház lakói ellen. – Egy röpke délután alatt 28 aláírást sikerült begyűjtenem. Elvittem az önkormányzathoz, ahol pecsétet kaptam az ívre. Az önkormányzat ezt az IKV-nak küldte tovább, ahonnan azt a választ adták, hogy garázdaságokban nem ők az illetékesek. A rendőrségen azt mondták, forduljak az IKV-hoz. Teljesen magunkra vagyunk hagyva, odáig fajultak a dolgok, hogy a családom biztonsága érdekében fel fogok fegyverkezni. Engedélyt kérek gázfegyverekre és gumigolyósra is – mondta a férfi.

– A Hétvezér utca 54. egy olyan romos ház, ahol nagyon sok lakás van, az IKV-nak pedig nincs elég szabad lakása arra, hogy az itt élőket kiköltöztesse. Le kellene bontani az egészet, a ház műszaki állapota is katasztrofális – magyarázta Kalmár Ferenc. A városrész önkormányzati képviselője egy héttel a mostani incidens előtt beszélt a família három tagjával. – Az anya azt mondta, hogy az egyik fia értelmi fogyatékos, vele tényleg szokott baj lenni, de inkább más családok nyakába próbálta varrni az egészet. Amikor meghallottam, hogy mi történt a hétvégén, azonnal hívtam Zélity László szegedi rendőrkapitányt, hogy mostantól még fokozottabban figyeljék a környéket. Írtam egy e-mailt az IKV igazgatójának is: haladéktalanul rendeljen el bérlemény-ellenőrzést, amelyben a rendészek végigmennek a lakásokon, és megnézik, ki a jogos bérlő. Ugyanis a problémás família rokonai és ismerősei is sokszor ott húzzák meg magukat. A következő közgyűlésen interpellációban beszélek majd a házról. Rókuson eddig 16 hasonló romos épületet sikerült felszámolnunk. Ez az utolsó gócpont, amely még megmaradt – mondta.

Olvasóink írták

116 hozzászólás
 • 116. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. augusztus 02. 16:51
  „Gondolom, a kormánynak majd 1-2 év múlva erre is lesz egy pár százmillós ütlete, addig is kapnak ingyen szettopboxot, nehogy unatkozzanak míg más melózik.
  /A befizetett adóm jöhet, de a véleményem már büdös?”
 • 115. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. augusztus 02. 16:46
  „<moderálva>”
 • 114. SP 2013. július 30. 22:27
  „Továris és elvtársai
  kihagyták a feljelentésből az EU konform Hétvezér utca lakóit.”
 • 113. C6H12O6 2013. július 29. 22:01
  „107. vélemény. Mi akadályoz? Nem az utcában lakom. Ott élők megítélésem szerint nem "beszélgetnének" velem együtt. Nekem elég, hogy a saját házam táján rendbe jöttek a dolgok. Más helyett nem "dolgozom". Nem volt benne köszönet.”
 • 112. csakisazért 2013. július 29. 15:14
  „Valóban, nem tudnak mit kezdeni a hatóságok ezzel a családdal? Ki kellene az ilyen ingyenélő, agresszív embereket telepíteni Szegedről, vagy talán az országból is, vagy kiszabni rájuk a számukra legnagyobb büntetést: el kellene vinni őket DOLGOZNI!!!!!!!!!”
 • 111. geza 2013. július 29. 13:51
  „Az év eleje óta 593 esetben intézkedtek a rendőrök a Hétvezér utcában és környezetében - vagyis átlagban heti hússzor...napi majd 3x!!!!!
  Azaz háromszor kell a rendőröknek oda kimenni, azaz egyik kivonulásuknak sincs semmi értelme!!!
  <moderálva>”
 • 110. geza 2013. július 29. 13:47
  „Összeesküvés elmélet :D
  Én ha ingatlant akarnék szerezni és lenne ráhatásom (IKV) akkor magába az ingatlanba vagy mellé telepítenék/szocális lakást juttatnék 1-2 kiscsaládnak. Na ott az ingatlan értéke rohamosan zuhanni kezd, sőt a környéken is.
  Pici pénzért megvásárolom, és a kiccaládnak másik ingatlant utalok ki :D”
 • 109. zorba5 2013. július 29. 11:14
  „Azér a Cserepes sori telep is megérne egy misét! Lepusztítva az a romjaiban is mutatós műemléki jellegű egységes utcasor. Szemben velül a volt közösségi ház ami EU-s pénzből épült, már csak a falak állnak, tető nyilászáók kilopva. DE az Európai Unió táblája még kint van. Ellenőrzés esetén ki igazolja a 10-15 év fenntartási kötelezettséget?
  Azt is fel kellene számolni és a házakat megmenteni mert még szerkezetileg talán jók.
  A bevásárló központ felől is szégyen a látvány városra!”
 • 108. carlosx 2013. július 28. 23:51
  „Aki rasszistázik az fogadjon örökbe akár egyet is ezek közül!!!”
 • 107. vélemény 2013. július 28. 23:49
  „80. C6H12O6
  Hát én úgy huszadmagammal "hangosan beszélgetnék" az illető család ajtaja előtt ..
  - Mi akadályoz meg benne?”
 • 106. Linka11 2013. július 28. 18:03
  „-Ki a rasszista ?? - Próbáljátok ki,menjetek végig egy olyan falun sétálva, ahol a lakosság 80-a % cigány ! - Majd meglátjátok kik a rasszisták ! Aztán nézzétek meg, egy Magyarok által lakott faluban,ha végig megy egy cigány ember,bárki szól -e egy rossz szót is ?! - Szerintem megdöbbentő lesz az eredmény ! - Én egyszer már véletlenül
  kipróbáltam ! Többet nem akarom,- pedig még szkinhed sem vagyok.”
 • 105. szög 2013. július 28. 17:19
  „Azért szépen csendben folytatódik a betelepítése a cigóknak.1-es számú belvárosi rezervátum a Honvéd tér lett 2-3 évvel ezelőtt,tönkre téve több száz régóta ott lakó életét,biztonságát és az ingatlanok értékét.Eladhatatlanok és élhetetlenek lettek.2-es számú cigó fészek újszegedi garzon ház ahol fosztogatnak a garázsboltokban.Azt a kiváló embert kellene megkeresni aki ezeket a csere lakásokat jelölte ki a cserepes sori putri helyett.A honvéd téri házban van olyan varázs- lakás ahol naponta 25-30 vevő fordul meg.Gondolom itt árulják a munka elleni védőoltást.SENKI nem foglalkozik az üggyel,de van egy javaslatom:telepítsék be őket a Széchenyi tér 2/A számú ingatlanba.Ott lenne azonnali jogi képviselet,a polgármester és kollégái csak átnéznek és látják a problémát, a bíróság pedig azonnal tud ítélkezni ha el nem akad az ügy azon a 100 méteren.”
 • 104. lilla1313 2013. július 28. 16:25
  „Éveken át félnek és tűrnek a lakók, s gondolom, azt is elnézik a néhány kiccsaládnak, hogy tartozást halmoznak fel. A rendesen élő gyermekes párokat kellene segíteni helyettük, és azt a néhány hajléktalant, akin még lehet. A Kereszttöltés utcából nyílik a Vajda utca, ott a padokon fel-feltűnik három hajléktalan - korábban lejártak oda napozni, a gyerekek meg játszani, a lakók beszélgetni. Nem a szegény emberek látványa zavarja az embert - mi sem vagyunk gazdagok -, de senki nem megy le, a kutyát sétáltatók is elkerülik azt a részt, amikor hárman a padokon alszanak, felkelnek, s a bokorban végzik a dolgukat. Elég csendes hajléktalanok, nem tűnnek részegnek - legalábbis amikor a padokon időznek. Ilyen emberek biztos örülnének egy kis hajléknak, akár egy romos házban is.”
 • 103. J.G. 2013. július 28. 13:41
  „Erdekes, a cikk sehol nem emliti, hogy ciganyok lennenek, megis mindenki tudja :)
  Fura, nem? A sok jogvedoknek is csak addig lenne nagy a szaja amig ide nem koltoztetik oket.”
 • 102. nagymacika 2013. július 28. 13:05
  „Azt hiszem elég elolvasni a kommenteket ,ezekből jól látszódik mi az emberek véleménye ezekről az emberekről. Az mondjuk fucsa ,hogy a rendőrség is tehetetlen,miközben megkeserítik az ott lakók életét.”
 • 101. Légiós 2013. július 28. 12:24
  „hmmmm adjunk nekik a román határ mellett egy kis várost és mindet tegyük oda, na ott játszhatnak OLASZLISZKÁSAT DE CSAK ROMA ROMÁVAL ölhetik vághatják kirabolhatják meg lophatják egymást csak végre minket hagyjanak békén bár ha rám lenne bizva 10 perc alatt megoldanám a hétvezér kérdést ha minden versenyzö otthon ül éppen :)))) tul sok ebbe az országba az IMPOTENCIA urak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 100. kormoska 2013. július 28. 12:15
  „88.lilla1313

  "Utolsó góc, amit fel kell számolni... sajnos úgy tűnik, ezt úgy csinálják, hogy máshol hoznak létre gócokat".
  A romák egy részét már széttelepítették a városban.A Csillag tér környékén és a Kereszttöltés utcában már láthatók a betelepítés nyomai.
  De a belvárosban a Török u 6.szám alá is bekerülhettek(a földszintre),mert a ház már kirí a környezetéből!
  Minden csupa szétdobált szemét és kosz előtte,csapkodják a kaput,örökké csatorálnak ki-be,szerintem az emeleteken lakóknak nem könnyű elviselni őket!
  Csak a leválasztás és a különtelepítés segít,oda ahol csak ők vannak.”
 • 99. C6H12O6 2013. július 28. 12:14
  „Összegezve: ha mi csináljuk ugyanezt az garázdaság, megfélemlítés és rasszizmus, ha ők, akkor meg családi évődés.
  Bár, aki azt gondolta az előző kommentjeimről ez ügyben, hogy az viccelődés az mélyen téved. Okos összefogással a legutálatosabb szomszédot is el lehet távolítani. Mindössze az kell hozzá, ami a magyar emberek 99%-ában nincs meg.
  Összefogás, egyetértés és kiállás a másik mellett plusz kitartás a saját maga érdekében.”
 • 98. geza 2013. július 28. 12:02
  „Tegnap esti "mese".
  Besétáltunk szeged belvárosába a Dugonics térre.
  A Dóm felől mentünk, hát mit láttunk? Egy c...nő ordítozik 3 homeless-el a Dómnál.
  Jólvan mondom ezeknek jár a segélyke.
  Beültünk az egyik Dugonics téri terszra, épp élőzene szólt. Megjelentek ezek az á...tok, zaklatták a vendégeket, többszöri felszólításra sem mentek el. Erre a pincér megfogta és kirakta az egyiket. Erre a "hölgy" nyomdafestéket nem tűrő hangon ordítani kellett, majd kést vett elő és fenyegette az ott dolgozókat.
  2013. júli 27 szeged belváros, úgy hogy tele túristával, vendéggel!!
  Meddig lehet és kell ezeket megtűrni???”
 • 97. Fatboy35 2013. július 28. 12:00
  „Sok mindent olvastam a kommentekben de a lényeget nem említik.Ahová a cigányokat betelepítik ott a környezet pusztulásnak indul és a normális emberek számára élhetetlenné válik.”
116 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági koncert az újszegedi színpadon

Az Európai Orvostanhallgatók Zenekara és Kórusa Szegeden találkozott az idén: jótékonysági koncertet adtak az újszegedi PORT.hu színpadon. Tovább olvasom