Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Felnőtt a multik mellé az Alföldvíz

Szeged - Január óta 1093 embernek ad munkát, és 117 település lakóit látja el az Alföldvíz Zrt. Felnőtt a multinacionális energiaszolgáltatók mellé a Békés megyei, magyar közösségi és állami tulajdonban álló cég, miután Csongrád megye 44 településén is átvette a víziközműveket.
A Dél-Alföldön egyértelműen a Békés megyei Alföldvíz Zrt. tudta a legjobban kihasználni a közműszolgáltatásról szóló jogszabályok változását. Az önkormányzati és állami tulajdonban álló vállalat alaptőkéje – mint Nagy László vezérigazgató-helyettestől tudjuk – tavaly szeptemberben még 3 milliárd 813 millió 894 ezer forint volt. A decemberi közgyűlésen azonban tőkét emelt két Csongrád megyei település, Hódmezővásárhely – 369 millió 891 ezer forintos részvényvásárlással – és Fábiánsebestyén, ezáltal az alaptőke 4 milliárd 153 millió 884 forintra emelkedett. Tavaly december 31-éig hivatalosan 775 dolgozót foglalkoztatott a vállalat – egy nappal később viszont már 1093-at. Ez annak az eredménye, hogy ekkor vette át 44 Csongrád megyei mellett még három békési településen – Csanádapácán, Csorváson, Eleken – az ivóvíz-szolgáltatás feladatát. Ezzel januártól összesen már 117 településen szolgáltat a cég.

Látványos a terjeszkedés Csongrád megyében, ahol a 60 településből 55-ben az Alföldvíz lett a szolgáltató, köztük Makón, Szentesen, Csongrádon, Hódmezővásárhelyen is. Szegeden nem. A megyeszékhely vízműcége elég nagy fogyasztói kört lát el ahhoz, hogy a törvénynek megfeleljen. A többi település vízműcégét azonban egyesülésre szorította rá a jogszabályváltozás. Ebben a kényszerhelyzetben lépett fel a terjeszkedés szándékával az Alföldvíz. Amelynek legnagyobb tulajdonosai – Békéscsaba városa, a magyar állam és Orosháza – közé belépett Hódmezővásárhely is.

Paradox módon épp ebben a városban zajlott egyedi módon a szolgáltatás átadás-átvétele. A város régi szolgáltatója, a jelentős kötvényadóssággal küzdő Zsigmondy Zrt. ellen ugyanis felszámolási eljárás indult, vagyonát nem lehetett átvenni. Az Alföldvíz így itt a „piacról" teremtette meg a szolgáltatás feltételeit. Máshol mindenütt a korábbi víziközműcég székházát, vagyonát, kútjait használta tovább, jogutódként. A dolgozókra ugyanez igaz. – Minden munkatársat átvettünk, vagy amint lezárul a végelszámolás, átveszünk, ez nem is volt kérdés – mondja Szeverényi György műszaki igazgató. – Előfordult, hogy a kolléga úgy nyilatkozott, nem szeretne átjönni, de ilyen csak egy-két esetben fordult elő.

Ez a növekedés nem a legjobb pillanatban történt, abból a szempontból, hogy a cég ellátási területén összesen 135 milliárd forint értékben, csak Csongrádban 54 milliárdból zajlik valamilyen vizes beruházás, építkezés. Köztük az egyik legnagyobb a makói csatornázás, 14 milliárd forinttal. Itt a félben lévő munkát kell átvenni.

Szeverényi érdeklődésünkre azt mondta, a Csongrád megyei ivóvízvezetékek, hálózatok nagyjából ugyanolyan minőségűek, mint a Békés megyeiek. Kirívóan rossz nincs közöttük. – Ahol tudtunk, helyszíni bejárásokat is tartottunk, és jellemző, hogy a régi cégeknél dolgozó kollégák rengeteg információval segítettek. Általánosságban elmondható, hogy ennek a szakmának a művelői hál’ istennek nagyon összetartók. Ennek a szolgáltatásnak a biztosítása olyan felelősségérzetet alakít ki az emberben, hogy szívügyüknek tekintik a munkájukat – mondta Szeverényi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 Unlimited és DJ SASH! a Deja Vu fesztiválon

Tavaly a 80-as évek sztárzenekarait vonultatta fel az első Deja Vu fesztivál, idén a 90-es évek nagy kedvencei érkeznek a Postás Sporttelepre június 6. és 8. között. Tovább olvasom