Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Felnőtt fejjel beülni az iskolapadokba

Szeged - Családi problémák miatt vagy hanyagságból maradtak ki az általános iskolából azok a szegedi felnőttek, akiket a szociális segélyért cserébe kötelezően beiskoláz az állam. Van, aki már szakmáról álmodik, van, aki megélhetést remél.
- A feleségemen kívül nem tudja más a családban, hogy most végzem a nyolcadik osztályt. A nagyfiam is nyolcadikos. Emiatt nem is tanulok otthon, eldugom a könyveimet, és próbálok mindent az órán megjegyezni – hallottuk a 38 éves Jánostól, aki mert szégyelli a helyzetét, kérte, ne mutassuk a nevét és az arcát. A családapa 25 éve ült utoljára iskolapadban, édesanyja halála miatt kellett kimaradnia, hogy megkeresse a kenyérrevalót 3 kisebb testvérének. Építkezéseken, csatornázáson vállalt földmunkát, de alacsony végzettsége miatt eddig csak éhbért kapott. Munkanélküli, és azért tanul, hogy biztosabb megélhetéshez juthasson.

A 19 éves Pető Tamásnak a haverok és a foci volt az első tanulás helyett, amikor ott lett volna az ideje. Most heti öt napon 6-6 órában pótolja. Vele is Janó Éva tanárnő nyolcadikos biológiaóráján találkoztunk. Továbbtanuláson töri a fejét, de titok, mi a terve. Kémiából már kaptak írásbeli leckét: lemásolni a füzetbe a mosópor dobozáról az összetevőit.
Ez az első végzős osztály, amióta tavaly átalakították az önkormányzati szociális segélyezés rendszerét. Korábban nem kötötték feltételhez az ellátás folyósítását. Egy éve viszont a havi 28 ezer 500 forintos rendelkezésre állási támogatást csak azok kaphatják, akik – munkanélküli segélyt és más juttatást nem kaphatnak – egészségi állapotuk vagy koruk miatt jogosultak, közmunkát végeznek, vagy iskolába járnak. Szabály, hogy ha 35 éves kor alatt nincs meg valakinek az általános iskolai hat osztálya, akkor kötelező behoznia a lemaradást egy 300 órás, nagyjából 3 hónapos felzárkóztató tanfolyamon.

Aki nem múlt még el 35, és nincs meg a 7. vagy a 8. osztálya, azt is beiskolázzák. 350 óra az egyik és 350 óra a másik osztály. Idősebbek is elkezdhetik, de nekik nem kötelező. Rajz, ének, technika, testnevelés nincs az órarendben, de minden más, például biológia, földrajz, kémia, fizika, matek, irodalom és nyelvtan van. Röpdolgozat történelemből, matematikából és magyarból van, de ezekből vizsgázni is írásban kell. Jegyre menő feleltetés nincs, helyette kikérdezés van, mert a fő cél érteni az anyagot, meg hogy sikerüljenek a záróvizsgák. Bizonyítványuk is ugyanolyan, mint az általános iskolásoké. A képzést, a tankönyveket és az utazást a Békéscsabai Regionális Képző Központ fizeti az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Út a munkához programjából. Egy ember első hat osztályos képzése 105 ezer forintba kerül az államnak, a 7. és a 8. osztály együtt egy főre 245 ezer forint. A megyei képzésre nagyjából 15 milliót költ az állam.

Minimális a lemorzsolódás

Makón az első hat osztályos felzárkóztatót tavaly 13-an végezték el, és az önkormányzat beiskolázta őket egy 200 órás parkfenntartó tanfolyamra. Szegeden 23-an kezdték az első hat osztályt, 20-an maradtak végig. Csongrád megyében 3 helyen indult ősszel 7. osztály. Szegeden 13-an, Makón 15-en, Szentesen 14-en startoltak, 1-1 pótvizsgázónak kellett kimaradnia. 8. osztályban Szegeden 7, Makón 3, Szentesen 2 osztálytárs kapcsolódott a csapatokhoz.

Olvasóink írták

 • 8. Marcsi24 2010. március 07. 09:11
  „Én nagyon örülök ennek a tanfolyamnak hogy elindult,nagyon sok tehetséges ember van aki valamilyen probléma miatt nem tudta befejezni az iskolát.
  És látszik hogy szeretnének elérni valamit az életben , és ennyi idősen is tanulnak .
  Nem kellene ezért lenézni őket.
  Mások is járhatnak majd így hogy nem lesz munkahelyük ,és akkor majd ezeknek az adófizetők pénzéből kapják majd ők az ellátásokat.”
 • 7. Zsuzsinéni 2010. március 07. 08:01
  „Becsülöm mindenkiben a szándékot és az akaratot, hogy igyekszik változtatni a jelenlegi állapotán. Mindannyian tudjuk, milyen nehéz ma előrébb jutni. Gratulálok a tanfolyam résztvevőinek döntésükhöz, és kitartást kívánok mindenkinek a sikeres vizsgáig!”
 • 6. Hmmm... 2010. március 05. 18:30
  „Ilyen tipusu oktatas mindig is volt Magyarorszgaon. A felszabadulas utan a mai napig mindenki szamara volt es van lehetoseg a tanulasra, legalabbis a 8 osztaly elvegzesere. Keves az olyan eset, amikor valoban csak a korulmenyek akadalyozzak a szemelyt a tanulasban, de elofodulnak ilyen esetek is sajnos. Legtobbszor a szemely vagy /es/ a csalad nem tartja fontosnak az iskolaba jarast. Ezert nem latom jelentoseget az iskolakoteles kor emelesenek. Aki akar adottak, elobb vagy utobb megtalalja modjat a tanulasnak, akar munka mellett. Aki pedig nem akar, felesleges erovel rakenyszeriteni az extra 2 evet, ugy sem fogja befejezni, csak az idot es az allamkassza vagyonat koltjuk rajuk ertelmetlenul.”
 • 5. flexsnake 2010. március 05. 13:22
  „4. kifelejted azt a sokezer embert akik a rendszerváltás előtt gyári szakmákat tanultak. Szerinted a sokezer szövőgépszerelőt nem kéne átképezni?”
 • 4. shalomka 2010. március 04. 18:45
  „a mi adóforintjainkat költik ezekre is. az oktatás ingyenes magyarországon, aki nem élt vele az maradjon hülye vagy fizessen érte. ennyi!”
 • 3. Yossarian 2010. március 04. 14:35
  „"súlyos szegregáció, és a rasszista kirekesztés miatt"
  ez a világ legnagyobb ostobasága.
  aki Magyarországon iskolába akar járni, és tanulni szeretne, az meg is teheti. a többi csak hablatty.”
 • 2. Larsson 2010. március 04. 11:25
  „Családi problémából is politikát csinálsz, grt hozzá! :(”
 • 1. dodó 2010. március 04. 10:54
  „"Családi problémák miatt vagy hanyagságból maradtak ki az általános iskolából...", esetleg a súlyos szegregáció és a rasszista kirekesztés miatt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Droggal a zsebében próbált menekülni az ittas sofőr

El akart szaladni az őt igazoltatni akaró rendőrök elől egy férfi Szegeden, mivel ittas volt és kábítószert is tartott magánál. A férfit gyorsított eljárással, 72 órán belül bíróság elé állítják. Tovább olvasom