Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Felnőtt kifestők vezetik a könyvesboltok toplistáit

Felnőtt kifestők vezetik a könyvesboltok toplistáit
Szeged - A könyvesboltok toplistáit az utóbbi hónapokban a felnőtteknek szóló kifestőkönyvek vezetik. Kuruczleki Éva már négy színezőkönyvvel is büszkélkedhet. Azt mondja: amikor az aprólékos mintákkal babrál, minden stresszt maga mögött hagy.
– Ez az a hobbi, ami egyáltalán nem köthető korhoz. Az első kifestőimmel a barátom lepett meg, Kínából hozta nekem – mesélte lapunknak Kuruczleki Éva, aki már négy, felnőtteknek szóló színezővel is büszkélkedhet.

A Gazdaságtudományi Karon tanuló lány az egyetem mellett dolgozik is, így nem sok ideje marad kikapcsolódásra. Mint mondta: hétvégenként elindít egy filmet, közben pedig előveszi színes ceruzáit, filctollait, és nekikezd a részletgazdag minták színekkel való megtöltésének.

– A barátaim között is többen vannak, akik ennek a hobbinak hódolnak, meg is szoktuk mutatni egymásnak a kész mintákat. Egyébként úgy vettem észre, hogy egyelőre csak a lányok kaptak rá a kifestőkre – mondta Éva, miközben megmutatta mandalás és óceános mintákkal tarkított könyveit. Azt is elárulta, hogy van egy ikertestvére, aki egyáltalán nem érti a kifestők egyre növekvő népszerűségét. Éva szerint nemhiába toplistásak ezek a könyvek. Amellett, hogy remek stresszoldó, az ember kibontakoztathatja a kreativitását is, hiszen a kifestőben az sem számít, milyen színű egy elefánt.
 
Kuruczleki Évát kikapcsolja az aprólékos minták színezése. Fotók: Karnok Csaba
Kuruczleki Évát kikapcsolja az aprólékos minták színezése. Fotók: Karnok Csaba

– Már annak is utánanéztem az interneten, hogy mikre lehet használni a kész képeket. Láttam, hogy kisebb ajándékok csomagolására is használják, de be is lehet keretezni és feltenni a falra, vagy textilre kinyomtatni és egyedi díszpárnát készíteni belőle – mesélte Kuruczleki Éva.

Ellátogattunk a Libri egyik szegedi könyvesboltjába is, ahol hegyekben álltak a kifestők. Láttunk például botanikai, állat-, óceán-, sőt Harry Potter-témájút is. A legtöbb helyet a népszerű szerző, Johanna Basford kifestőkönyvei foglalták el.
 
A színezők jótékony hatása

A Könyvesblog internetes oldalon nemrégiben Kanyai Napsugár pszichológussal jelent meg egy interjú, amelyben a szakember kifejti, hogy a színezésnek lehetnek pozitív mentális hatásai is. Szerinte az önfeledt színezésben sokan úgy érzik, mintha egyfajta relaxált tudatállapotba kerülnének. Ez annak köszönhető, hogy rajzolás közben a jobb agyféltekénk dolgozik, a bal pedig, amelyik a racionális, logikus gondolkodásért felelős, kikapcsol. Az ilyen relaxált állapotban csökken a pulzus, a vérnyomás és a stresszhormonok szintje, ugyanakkor fokozódik az oxigénellátás és a hajszálerek vérellátása.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átrepült az árkon majd egy házba csapódott egy autó Sándorfalván - az utas a kórházban meghalt

Átrepült az árkon majd egy házba csapódott egy autó Sándorfalván - az utas a kórházban meghalt
Két szegedi ült abban a Fordban, amely szombat délben balesetezett Sándorfalván. Az utas a kórházban… Tovább olvasom